Den 13. disippel

av (forfatter).

Aschehoug 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.63 (228 terningkast.)

505 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

MargaretCNs eksemplar av Den 13. disippel

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den femte boka om Bjørn Beltø.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788203356223

EAN 9788203356223

Serie Bjørn Beltø (5)

Genre Thrillere

Språk Bokmål

Sider 486

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

29 112 66 16 4 1

Bokomtaler

Bjørn Beltø får en nøkkel og et brev fra kollegaen sin, Victoria. Hun ligger for døden, og trygler Bjørn om hjelp.I brevet står at han kommer til å få en beskjeden som gjør at han skal skjønne hva han skal med nøkkelen. Hvis noen skal komme til bunns i mysteriet, må det være deg.

Kort tid etter blir Victorias mann og sønn overfalt i sitt eget hjem av ukjente gjerningsmenn – kan det ha noe å gjøre med hemmeligheten Victoria ønsker at Bjørn skal finne ut av? Og henger det sammen med den forsvinne arkeologen Moshe Mendelssohn, som forsvant etter å ha funnet en oldtidsgrav i Kapernaum. En grav som de militære overtar og forsegler?

Sammen med Mendelssohns datter setter Bjørn Beltø i gang med å løse mysteriet.

Jeg liker det jeg, jeg liker det virkelig! Bøkene til Tom Egeland er eventyr, for all del – oppdiktet og funnet på. Men med nok virkelighet i seg at man kan lure på om det ikke er på den måten han beskriver likevel. Hvorfor ikke? Det er tross alt mer logisk enn den historien vi har blitt fortalt om Jesus og Gud og jomfru Maria, eller?

Egeland skriver drivende, lett og humoristisk. Med små underfundige tankesprang fra herr Beltø som jeg bare må le av… Han er en underlig type, Beltø, men en type jeg liker godt! Jeg tror det er Bjørn Beltø og Egelands underholdende måte å skrive på som gjør at jeg liker bøkene hans så godt. Bøker med denne type tema finnes det mange av, og det er veldig få av dem jeg kan si at jeg liker – det blir for likt, for teorietisk eller for «far out» – men Egeland holder seg akkurat innenfor det troverdige (altså, denne lille kimen at troverdighet da), tar med akkurat passe mengder teori til at leseren forstår hva som ligger bak, men uten å miste tråden av kjedsommelighet.

Så jeg er veldig godt fornøyd med Den 13. disippel – og jeg storkoste meg mens jeg leste den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Endelig er Bjørn Beltø tilbake ! Den karismatiske,men nervesvake og underlige albino arkeologen som løser all verdens mysterium :) Dette er vel den 5.boka om Bjørn Beltø, og jeg håper inderlig det kommer flere !
Dette er krim-roman-spenning ( kall det hva du vil) som jeg liker. Gravfunn, knokler, mysterier og hemmeligheter som verden ikke bør vite, ah....jeg forsvinner fra denne verden når jeg får slike bøker mellom fingrene !

I Kapernaum i 1978 avdekkes en grav fra oldtiden, men arkeologen forsvinner og det militære overtar og forsegler graven. Hvorfor?
I Oslo i 2014 ber en dødssyk kollega av Bjørn Belto om hjelp til å løse et mysterium.Samtidig blir hennes mann og sønn overfalt....av hvem?
Bjørn Beltø må nok en gang begi seg ut i verden på leting etter spor for å løse hemmeligheter og mysterier som enkelte gjør alt for å skjule. Og løsningen er forbløffende og rystende.Er verden klar for dette?

Det er ikke action, men det er spennende, det er ikke krim, men det er utrolig intens, det er ikke grøsser, men veldig creepy! Det er vanskelig å gi denne boka en sjanger, men det er heller ikke så nøye. Hovedsaken er at den er godt skrevet, den er (innimellom) provoserende, og den vekker nysgjerrighet hos meg. Hvor går grensen mellom virkelighet og forfatterens fantasi? Jeg blir både fascinert og litt provosert ! Og DA er det en bra bok :) Kanskje vil noen mene at det er litt for mye "fakta" i boka, men for meg var det nødvendig og ga meg mye i forhold til mysteriet. Det må ligge mye research bak en slik bok,og takk og pris for at noen orker å gjøre det :) Les den og kjenn på undringen du føler når du lukker boka og er ferdig :) Kan det være sant? Kan verden ha gått glipp av dette?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hva kan være så spennende med et brev og en nøkkel?

En god venn og kollega av Bjørn Beltø ligger for døden, og hun klarer så vidt å be ham om en siste tjeneste. Tjenesten er kanskje ikke så stor, men det ligger mye i det. Han får et brev og en nøkkel. Bjørn Beltø blir kastet inn i fortiden til hans gode venn og kollega som nå kan dø når som helst. Han blir kastet inn i fortiden så langt tilbake til 1978. Han finner ut at kollegaen som ligger for døden var med på arkeologisk utgraving i Kapernaum og sjefen for den arkeologiske gruppen var en legendarisk arkeolog fra Israel. Han og den arkeologiske gruppen hans har funnet noe stort, og det er bare han som har gått inn i selve funnet og sett severdighetene, ikke lenge etter blir han sporløst forsvunnet og aldri sett igjen. Hva har han og gruppen hans funnet? Hva hadde Victoria med det å gjøre? Hvorfor nevner Victoria først dette i et brev når hun ligger for døden? Og hva skal Bjørn Beltø med denne nøkkelen? Mange spørsmål, men ingen svar. Men Beltø skjønner at Victoria gir ham nettopp denne tilliten og oppgaven, for hun vet at han kommer til å gjøre det riktige og hun har tro på at han vil finne ut mer av dette enn det hun selv har gjort.

Jeg har lest en del bøker av Tom Egeland før så han er ingen ukjent forfatter for meg, men det er min første bok med Bjørn Beltø i hovedrollen. Bjørn Beltø er ingen krimetterforsker. Han jobber ved universitet som arkeolog, og han har lett for å skille seg ut. Han er albino og har blitt mobbet under oppveksten. Han har lett for å se ned på seg selv, men han er modig når det trengs og det er ingen som stopper ham når han har bestemt seg for noe. Han har også voldsomt mye selvironi og sarkasme, noe jeg har sansen for.

Dette oppdraget setter ham virkelig på prøve. Dette brevet og nøkkelen som han får fra sin kjære venn som ligger for døden, fører til mange reiser utenlands, møter med mange nye mennesker, stiller mange spørsmål, og utfordrer seg selv med det ene og det andre. Det er ikke bare mysteriet om forsvinningen til den israelske arkeologen som forsvant for mange år siden som er den store gåten, men mange andre mysterier dukker opp underveis og det oppstår mange teologiske spørsmål. Teologiske spørsmål som kan sette Bibelen og folks tro på spill. Hvorfor forsvant denne arkeologen rett etter det mystiske funnet? Ble han kidnappet og torturert til døde av en terroristgruppe eller ble funnet han gjorde for mye å bære og han måtte forsvinne for sin egen sikkerhet? Beltø møter mange teorier, og mange hinsidige spørsmål oppstår fra ham og andre, men hva var det som egentlig hendte?

Jeg liker såkalte konspirasjonsbøker med store spørsmål. Jeg fins ikke religiøs og har ingen tro selv, men likevel er det spennende med slike bøker en gang i blandt. Filosofere litt om alt og ingenting selv om man nødvendigvis ikke får svar. Og en slik bok var nettopp sånn. Mange spørsmål og undring, selv om teologi ikke er mitt tema.

Den 13 disippel inneholder mye filosofi, kombinasjon av teologi og arkeologi, og boka har mange spennende punkter og innholdsrike karakterer, men likevel syns jeg enkelte partier ble litt for forutsigbart. Jeg satt og ventet på det store sjokket, og overraskelsen, men fikk ikke den bakoversveisen jeg hadde ventet på. Jeg sier ikke at boka var kjedelig, tvert i mot. Selv om den ikke ga meg bakoversveis, var dette en underholdende bok på en god måte og jeg fikk lyst til å lese tidligere bøker med Bjørn Beltø i hovedrollen. Han var en spennende og morsom kar å lese om med sansen for eventyr.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tom Egeland har igjen skrevet en meget interessant og spennende roman-spenningsthriller med røtter i bibelske historier og gåter. Funnet han leter etter har satt sterke krefter i bevegelse. Beltø er en som ikke gir fra seg noe frivillig og spør der andre tier, og etterhvert får vi svar på gåtene. Jeg tror mange ganger jeg vet svaret , men blir overrasket flere ganger, og nysgjerrigheten min på hva funnet og gåtene rommer driver meg stadig videre i handlingen. Likevel er ikke dette en pageturner med høyt tempo, men mer en refleksjonthriller som drives videre fordi jeg vil ha svar.

Mer om boka i bloggen min HER

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka har alt!
Spenning, historie, undring fart og spenning, den e interessant, har litt romantikk, og herlig beskrevet usikkerthet hos Bjørn Beltø - en usikkerhet vi sikkert mange kjenner oss igjen i på en eller annen måte.
Anbefales!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nok en gang roter Bjørn Beltø seg opp i et "umulig" mysterium. Hans gode kollega og venn Victoria ligger for døden, og hun etterlater Bjørn Beltø to brev, en nøkkel og et skrin. Deretter eskalerer det hele, og Beltø er igjen i begivenhetenes sentrum. Ferden går til både London, Israel og Firenze, og sentralt i mysteriet er en hemmlig grav fra bibelsk tid, som israelske myndigheter nekter enhver adgang til.

Enda en god bok fra Tom Egeland, med interessante leksjoner om bibelske skriftsteder og konspirasjonsteorier

Godt sagt! (2) Varsle Svar

god historie, midt i blinken, koste meg med boken! drivende skrevet, man bare må lese videre. takk tom egeland

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg liker veldig godt bøkene til Tom Egeland om Bjørn Beltø. Den smått nevrotiske albinoarkeologen som alltid klarer å vikle seg inn et virvar av konspiratoriske teorier og alternative sannheter som gjør at historien må skrives om. Egelands skildring om denne karakteren er fenomenale. Den 13. disippel skuffer ikke på det punktet, og spesielt rundt omstendighetene av hans nye flamme.

Boka begynner med at en døende kollega som gir ham et hint før hun faller i koma. Bjørn tar opp jakten på hva kollegaen prøvde å fortelle, og det ender opp med at han må reise til Jerusalem, London og Firenze for å avdekke noen urovekkende sannheter om fortellingen om Jesus Kristus og hans familie. Plottet er veldig bra og troverdig, det er faktisk mulig at det som avdekkes om Jesus kan faktisk ha skjedd. Det gjør boken spennende og etter min mening bedre enn Lucifers Evangelium og Nostradamus' Testamente. En bok jeg ikke klarte å legge ifra meg. Tom Egeland er etter min mening Norges fremste mysterieforfatter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tom da! Hva er dette for noe oppgulp av fraser og misjonering??!? Dette er ingen krim, men en langtekkelig forkynnelse av Egelands verdisyn - ateismen. Du bekrefter det du kjemper i mot, Tom. Et fransk ordtak lyder slik: «Jo mer noe forandrer seg, jo mer er det samme ting.» Du og religiøse ledere gjør det samme: dere skal overbevise oss andre om at det dere mener er rett og det andre mener er feil. Det er ikke noe galt å gjøre det, men skriv en vanlig bok om det da, Tom, og ikke gjør det via en krim – det får du uansett ikke til.

Sukk, her er lange scener, lite spenning, liten framdrift, masse utlegginger. Og ditt misjonsoppdrag er så overtydelig at det er flaut.

Back to basic, Tom! «Ulvenatten» og «Sirkelens ende» er utrolig bra bøker fra deg med terningkast 6!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som kristen leser må je lese dette som en krimbok, og bare det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Arkeologer graver i jord, teologer graver i ord.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men det er fortsatt mange spørsmål om engler som de lærdes verker ikke besvarer Har de vinger? Og hvorfor? Har vingene fjær? Dun, dekkfjær, vingefjær og flyvefjær? Må de plukkes med jevne mellomrom? Sannsynligvis ikke Englene står vel utenfor naturlovene, i motsetning til grågås, myrsniper og gjerdesmett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Troen bor i menneskets hjerte og er bare din.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan ikke definere et begrep som sjel, men alle de døde jeg har tatt farvel med, har ligget i sine kister som vitnesbyrd om forskjellen på kropp og sjel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det påstås at den bibelske Metusalem ble 969 år gammel. Amos Quecksilber ser ut til å være jevnaldrende. Det solsvidde ansiktet ligner pungen til en elefant. [....] Den halvhjertede tanngarden hans ser ut som en pianoakkord full av kryss og b-er, hvitt og svart og tomt om hverandre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over bøkar eg les i 2014, og ei kortkort meining om dei. Mest som ein oversikt for min eigen del :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

En liste over bøkene jeg har lest i 2015. Som barn- og ungdomsbibliotekar går det mye i bøker som passer for den gruppen.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste over hva jeg leser i 2014. Gjensyn med noen gode gamle :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Satser på et bedre leseår enn 2013, som ble et år med alt for lite lesing. Finnes så mange bøker der ute jeg har lyst til å lese, så årets nyttårsforsetter må være å la Candycrush vike plassen til fordel for andre og mer givende gjøremål, som for eksempel lesing. Så får vi se når 2014 er over om jeg klarte å oppfylle fortsett mitt :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker eg har lest i 2014. Starta litt seint så kanskje noko ukomplett


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er de klart beste bøkene av de 60 jeg leste i 2014.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enda et nytt år og selvfølgelig nye bøker å kjøpe..... :) Bøker kjøpt pr 12/7.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg skal lese


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tema: Psykisk Helse


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lasaruseffekten" av Tom Egeland
 • "Codex" av Tom Egeland
 • "Sølvmyntene" av Tom Egeland
 • "Metusalem-prosjektet" av Tom Egeland
 • "Djevelmasken" av Tom Egeland
 • "Falken" av Tom Egeland
 • "Kongen" av Tom Egeland
 • "Alle kan drepe - kriminalroman" av Jørgen Brekke
 • "Doktor Fredrikis kabinett - kriminalroman" av Jørgen Brekke
 • "Dødt løp - en Tour de France.thriller" av Kurt Aust
 • "Avgrunnsblikk - kriminalroman" av Jørgen Brekke
 • "Paradisplaneten - kriminalroman" av Jørgen Brekke
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver