Menneskets hjerte

av (forfatter) og Tone Myklebost (oversetter).

Press 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.32 (77 terningkast.)

184 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka er en fortsettelse av Himmelrike og helvete og Englenes sorg.

Omtale fra forlaget

Det heter seg i en gammel arabisk tekst at mennesketshjerte har tokamre. Det ene for lykke. Og det andre for fortvilelse. Fordi det er to kamre, er det også mulig å elske to personer på samme tid. Den muligheten gir kroppen oss. Men samvittigheten stritter imot. Det gjør livet vanskelig å bære innimellom. Gutten bor i landsbyen nå, hos Gertrud. Gertrud er en egensindig kvinne, hun slåss hele tiden for sin selvstendighet, hun slåss mot makten og kjøpmennene, hun slåss for seg selv. I landsbyen handler alt om fisket. Men de nye tidene kommer også, dampskipet kommer, telefonen kommer, nye tanker kommer, språk og ord som ingen har hørt før kommer, med bølgene. Menneskets hjerte er en bok om kjærlighet og frihet. Hva er det å elske og å bli forelsket? spør gutten. Og hvem skal man egentlig velge?

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788275475365

EAN 9788275475365

Serie Gutten (3)

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Island

Språk Bokmål

Sider 383

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

38 29 7 3 0 0

Bokomtaler

«Jeg vet ikke hvor mørket kommer fra, jeg tror likevel at det kommer fra samme sted som lyset, og jeg tror at det senker seg fordi vi lar det skje. Jeg tror det er vanskelig å hente frem lyset, ofte veldig vanskelig, men jeg tror også at det ikke er noen andre som kan hente det frem for oss. Ikke Gud, ikke Jesus, som kanskje burde vært en kvinne, for da hadde kanskje verden blitt annerledes og bedre, ikke generalen, ikke buskapen, ikke dekksfartøyene, ikke bøkene. Hvis ikke vi selv legger i vei, blir ikke livet til noen ting. Vi skal leve for å overvinne døden, det er bedre, da overvinner døden oss aldri. Da dør vi ikke, men forvandles til noe annet. Men jeg kjenner ikke til ordene for dette, for å beskrive dette, mener jeg. Kanskje forvandles vi rett og slett til musikk.» (s 688)
Så var siste bok i havn- Menneskets hjerte. Det har vært rystende og oppløftende, vondt og fantastisk. Dette er voldsom diktning, mektig og rå- samtidig som det stadig stiger opp poetiske og lyriske hvileskjær, fulle av visdom og varhet. For livet. For diktning, ordet, sjelen. For menneskets hjerte. Kjenner at jeg er litt sliten- på tross av en enorm leseropplevelse. Tror jeg skal søke meg til noe litt lettere nå for en stund. Tusen takk, Jón Kalman Stefánsson.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tredje bok i en trilogi, som visstnok kan leses hver for seg. Jeg har lest alle tre - en stor leseopplevelse har det vært. Etter å ha besøkt Island selv, fikk jeg lyst til å lese noe av en islandsk forfatter. Tilfeldig at det ble denne forfatteren. Som det står bakpå en av bøkene i trilogien; storslagen poetisk.
Poetisk absolutt. Han skriver vakkert og med stor livsvisdom i de enkle og nære ting. Spennende å lese fra et historisk perspektiv, men ikke minst fra et filosofisk perspektiv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Synes denne tredje boka var den dårligste i serien. Har gjespa meg igjennom boka, mens tankene har vandret fra alt fra husarbeid til hva jeg skal ha til middag i morgen. Men måtte jo bare finne ut hvordan det gikk med gutten og Jens - og det fikk jeg jo svar på etter nesten å ha sovna mens jeg hørte på lydboka... Kunne jo bare bladd til de siste sidene, og ikke kjempa meg igjennom hele boka... Fra spøk til alvor: Det blir for springende fra en setting til en annen, plutselig er man i et brev, plutselig i en bar, så tilbake igjen uten noen overgang. Hvor er jeg nå? må jeg spørre meg selv mange ganger i løpet av boka? Mulig mitt dårlige inntrykk av boka til dels handler om en dårlig lydbokoppleser, som ikke tar pauser mellom ulike deler av boka, men det blir for mange ord, og for mange filosofiske betraktninger som gjør at selv slutten av boka mister sin virkning på meg, på grunn av så mange digresjoner og filosofiske betrakninger, så alt i alt er jeg glad jeg er ferdig med boka, så da blir jo inntrykket av boka sånn middels...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Vi er aldri den samme, andres nærvær endrer oss, trekker fram ulike sider og ytterst sjelden alle på en gang, inne i ethvert menneske finnes det skjulte verdener, og noen av dem finner aldri veien opp til overflaten.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Det er først og fremst de små hendelsene,nesten usynlige i tiden, som skiller mellom ingenting og alt.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Livet blir større når man leser,sier gutten, det blir mer av det, sier han, det er som om man får noe som ingen kan ta fra en, aldri noen gang, sier han,man blir gladere.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Han våkner hver morgen litt før seks, strekker ut hånden og trekker til seg en bok, dikt som skal leses mens han leter seg ut av drømmen og inn i den skjøre morgenen, med dikt knyttes natt og dag sammen, drøm og våken tilstand, antagelig finnes det ingen bedre måte å våkne på for et menneske.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Oversettelser, hadde Gisli sagt, det går nesten ikke an å beskrive hvor viktige de er. De beriker og utvider mennesket, hjelper det til å forstå verden bedre, forstå seg selv. En nasjon som oversetter lite, men henter alt fra eget tankegods, er en trang nasjon, og hvis den i tillegg er folkerik, blir den farlig for andre fordi det meste utenom deres egne tanker og seder virker fremmed på den. Oversettelser utvider mennesket og dermed verden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Satser på et bedre leseår enn 2013, som ble et år med alt for lite lesing. Finnes så mange bøker der ute jeg har lyst til å lese, så årets nyttårsforsetter må være å la Candycrush vike plassen til fordel for andre og mer givende gjøremål, som for eksempel lesing. Så får vi se når 2014 er over om jeg klarte å oppfylle fortsett mitt :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

avkok av seneste lesing


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som er lest i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Englenes sorg" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Omtrent på størrelse med universet - en slektsfortelling" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Den kongelige, egyptiske automobilklubben" av Alaa Al Aswany
 • "Fiskene har ingen føtter - en slektsfortelling" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Ditt fravær er mørke" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Himmelrike og helvete" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Dyreliv" av Auður Ava Ólafsdóttir
 • "Stjernenes knitring" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
 • "Historien om Ásta - hvor drar man om det ikke finnes noen vei ut av verden?" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
Alle bokanbefalinger for dette verket