Dyreliv

av (forfatter) og Tone Myklebost (oversetter).

Pax 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.32 (25 terningkast.)

59 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Audur Ava Ólafsdóttir vant Nordisk råds litteraturpris i 2018, og er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Dyreliv er hennes femte roman på norsk. Her skriver Ólafsdóttir innsiktsfullt og vakkert om vinterens mørke og om lyset som kommer tilbake om våren.

Jordmoren Dómhildur bor i en leilighet i Reykjavik som hun har arvet etter grandtanten sin, som også var jordmor. Det er den mørkeste tiden av året, like før jul, og innbyggerne på Island forbereder seg på at en stor storm skal treffe øya. Dómhildur oppdager tre manuskripter blant grandtantens etterlatte papirer. Manuskriptene er refleksjoner over menneskenaturen, lyset og livets tilfeldigheter - og som alle stiller spørsmålet om mennesket i det hele tatt passer inn i verden. Mens stormen nærmer seg, klarer ikke Dómhildur å legge til side det hun har lest.

I 2013 ble det islandske ordet for jordmor, «ljósmódir», stemt fram som det vakreste ordet i det islandske språket. På Island er jordmoren en lysets mor.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788253042770

EAN 9788253042770

Språk Bokmål

Sider 167

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 12 6 3 1 1

Bokomtaler

Hm, - jeg vet ikke helt hva jeg skal synes om denne boken. Jeg har lest flere bøker av henne før, og har vært veldig begeistret, så da det på omslaget av denne sto at det var en av de vakreste bøkene anmelderen noensinne hadde lest, fikk jeg veldig store forventninger.

Det er en nokså tynn bok, snaue 170 sider, og jeg må innrømme at jeg underveis gjennom de første hundre sidene ble nokså lei og oppgitt. Det var en litt rotete fremstilling av hovedpersonens stillestående liv og hennes fascinasjon av sin grandtante, - hvis lett forvirrede utsagn blir sitert i ett sett! Grandtanten har etterlatt seg noen manuskripter med sine refleksjoner over menneskets natur, lyset og livets tilfeldigheter og disse spiller etter hvert en sentral rolle.

Forfatterinnens skildringer av livet på Island og nettopp lysets betydning er fin lesning, og interessant er det også at der kalles jordmødre for lysmødre. Både hovedpersonen og grandtanten var «lysmødre» - et ord som også blir brukt i den norske oversettelsen – så det dreier seg mye om deres jobb, fødsler og barnets møte med verden, - sammenlignet med dyrenes. Grandtanten mener dyrene er menneskene overlegne, og det er vel det som er bakgrunnen for tittelen.

Men etter omtrent to tredjedeler av boken opplevde jeg at noe endret seg. Det begynte å skje noe i hovedpersonens stillestående liv, og det tredje temaet, livets tilfeldigheter, blir aktualisert. Og når man så får høre grandtantens konklusjon på spekulasjonene rundt menneskets natur og dets uforutsigbare atferd, skjønner man at det ligger en tanke bak den rotete fortellingen i bokens første hundre sider.

For å forklare det, gjengir jeg litt fra bokens slutt, - noe som ikke går på handlingen, men på forståelsen av den. Hvis noen ikke vil ha den «hjelpen» må de slutte å lese her.

Hovedpersonen skriver om grandtantens etterlatte manuskripter: «I begynnelsen syntes jeg de manglet både en rød tråd og en sammenheng, men etter hvert som jeg leste, begynte jeg å få mine tvil, og opplevde at det jeg tidligere hadde opplevd som uorden eller mangel på sammenheng, nettopp var tanken bak verket, formålet og meningen med det. At organiseringen lå i det uorganiserte, at det var et system i misfosteret.» - Og da skjønner jeg jo at også boken er skrevet i denne grandtantens ånd, og det er jo ganske fikst og godt gjort!
Så dermed steg boken fra terningkast fire til terningkast fem fra meg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hvert liv som tennes er et univers. Hvert liv som slukner er et univers.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er viktig å være glad, sa hun og smilte. - Siden vi nå engang er blitt født.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må tenke på at det er overraskende mange diktere som skriver om trær. De går tur i skogen, slår seg kanskje til og med ned ute i skogen, de står under løvtunge trekroner, under føttene deres knaker det i små kvist, fra tørre løvblader høres rasling, de går seg ville i en mørk skog, de blir oppsøkt av høstlige skoger og ødslige skoger, løvet skjelvet i vinden, det visner og faller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er mulig å ha et syn på alt. Og motsatt syn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Nytt år nye muligheter for nye lese opplevelser. Vet ikke om jeg klarer å slå 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2023.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Svaner blir ikke skilt - de arte poetica" av Auður Ava Ólafsdóttir
 • "Alt dette tilhører meg - roman" av Petra Hulová
 • "Studie i menneskelig atferd" av Lena Andersson
 • "Kjærlighet i endetid - roman fra antropocens slutt" av Jon Ewo
 • "Siste sats" av Robert Seethaler
 • "Ingen ba for dem" av Khaled Khalifa
 • "Mange mil før mørket faller" av Jocelyne Saucier
 • "Sommer i mørket - roman" av Aasne Linnestå
 • "Jernlungen" av Kirstine Reffstrup
 • "Fuglene tar ikke telefonen - fortellinger" av Britt Karin Larsen
 • "Alle fuglene synger" av Evie Wyld
 • "Spøk" av Domenico Starnone
Alle bokanbefalinger for dette verket