Den kongelige, egyptiske automobilklubben

av (forfatter) og Linda Kjosaas (oversetter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.53 (17 terningkast.)

52 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Nytt praktverk av forfatteren bak Yakoubian-bygningen. Den kongelige egyptiske automobilklubben er en storslått og eventyrlig fortelling fra 1920-tallets Kairo.

Mannheim 1885: Karl Benz' hustru Bertha blir lettet da hun oppdager at den fraværende ektemannen ikke er utro, som hun først tror, men arbeider på en livslang drøm ? en vogn som kan kjøre uten hester. Men da Benz' eksperiment mislykkes, mister han troen på både oppfinnelsen og seg selv. Bertha er laget av et annet materiale, og en morgen setter hun seg bak rattet og kjører til morens hus, mer enn hundre kilometer unna. Med det skriver hun seg inn i historiebøkene
dette er verdens første biltur.
Noen år senere ankommer de første bilene Egypt, og rike europeere etablerer den fasjonable klubben Den kongelige egyptiske automobilklubben. Egyptiske medlemmer har ikke adgang, men automobilklubben står ikke tilbake for å ansette nubiske tjenere fra sør i landet. Dermed møtes to vidt forskjellige verdener
de europeiske aristokratene og de egyptiske tjenestefolkene. Sistnevnte står overfor et vanskelig valg: å leve som tro tjenere ? hvilket gir sikkerhet, men ingen verdighet ? eller å kjempe for egne rettigheter og dermed risikere alt.
Alaa Al Aswany er tilbake med en fargerik, sprudlende og uimotståelig historie. Aswany har en vidunderlig evne til å gjøre sine personer menneskelige, og likeledes har han en unik evne til å skildre Egypt i all sin frodighet. Den kongelige egyptiske automobilklubben er en gripende, aktuell og tankevekkende roman, skrevet av en forfatter som befinner seg i den absolutte verdensklasse.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205470781

EAN 9788205470781

Omtalt tid Etterkrigstiden 1800-tallet

Omtalt sted Egypt

Språk Bokmål

Sider 511

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 11 5 0 1 0

Bokomtaler

En fantastisk bok :-) må leses.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da Karl Benz finner opp den første bilen i 1885, blir det starten på en revolusjon. Folk kan etterhvert bevege seg over store avstander på kortere og kortere tid.
I 1890 så egypterne en bil for første gang, og noen år senere ble det klart for den britiske kolonimakten at de måtte stifte en automobilklubb i Kairo. Helst uten egyptiske medlemmer, men nubiske tjenere av ypperste klasse var velkomne.

Spennende, interessant, lærerik og grusom!

Forfatteren har laget et fargerikt persongalleri rundt denne klubben, som skildrer Egypt i all sin prakt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bedre blir det nesten ikke! Originalt, eksotisk, meget underholdende, a page turner! -lettlest, og meget interessant! Jeg storkoste meg med denne boka.

På minussiden, noen løse tråder, dvs uoppfulgte historier, litt uklart hvilken tid bokas handling finner sted. Vel, etter hvert skjønner leseren det, men…

Uansett, automobilklubben er suveren lesning! Anbefales.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror det er humoren og omsorgen for karakterene, som gjør at jeg liker bøkene til Alaa Al Aswany. I tillegg er det interessant å få et innblikk i Egyptisk kultur og historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Da far døde, ble jeg stående igjen naken, blottlagt, alene og hjelpeløs - et enkelt bytte for motgang. Jeg kjente skjebnen omslutte meg og livet falle under skyggen av en enorm fantasifugl. Jeg skjønte at det som skjedde med far, var noe som også hendte andre, men det var så rart å se far om morgenen og snakke og le med ham for så å komme hjem om kvelden og plutselig finne den døde kroppen hans og begrave ham i jorda dagen etter. Så utenkelig at den stødige mannen som var min støtte i livet, plutselig bare var et minne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nasjonal identitet gir mennesket en begrenset og dum følelse av tilhørighet og får dem til å føle seg bedre enn andre. De fører til hat og krig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er en kronologisk oversikt over bøker jeg har lest i år.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nytt år nye muligheter for nye lese opplevelser. Vet ikke om jeg klarer å slå 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Støv - roman" av Yvonne Adhiambo Owuor
 • "Lyssjakten" av José Saramago
 • "Vinden som legger øde" av Selva Almada
 • "En sommer med Baudelaire" av Antoine Compagnon
 • "Stemmer fra Israel - prosa" av Finn Iunker
 • "Flukten" av Patrick Lee
 • "Der savannen ender - roman" av Gunnar Kopperud
 • "Snø fra Brasil" av Adriana Lisboa
 • "Himmlers kokk" av Franz-Olivier Giesbert
 • "Spøk" av Domenico Starnone
 • "Transatlantisk" av Colum McCann
 • "Fedreland" av Fernando Aramburu
Alle bokanbefalinger for dette verket