Miniatyrmakeren

av (forfatter) og Elisabet W. Middelthon (oversetter).

Pax 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.57 (47 terningkast.)

118 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes' søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?

Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder - like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788253037110

EAN 9788253037110

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1600-tallet

Omtalt sted Amsterdam

Språk Bokmål

Sider 362

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 28 8 2 3 1

Bokomtaler

Mystikk i 1600-tallets Amsterdam

Jessie Burton (f. 1982) er britisk forfatter og skuespiller, kan jeg lese på forlagets nettsider. "Miniatyrmakeren" er hennes debutroman. Forfatteren har en egen nettside, hvor man kan lese mer om boka.

Handlingen i boka finner sted i Amsterdam i 1686. 18 år gamle Nella Oortman er giftet bort til handelsmannen Johannes Brandt, og i bokas åpningsscene ankommer hun sitt nye hjem etter å ha forlatt sine foreldre for godt. Johannes er en flott mann, og Nella har en hel del romantiske drømmer om hvordan et ekteskap med ham kommer til å bli. Derfor blir hun både skuffet og ikke rent lite sjokkert over den kalde mottakelsen hun får.

Johannes er ikke hjemme, og når han kommer, er han ikke synderlig interessert i å være sammen med sin unge kone. Johannes´ugifte søster Marin bor sammen med sin bror, og hun virker lite hjertevarm og er heller ikke særlig meddelsom.

"Nella Oortman står på terskelen til sin nye ektemanns hus og løfter og senker dørhammeren formet som en delfin og føler seg beskjemmet over lyden. Ingen kommer, selv om hun er ventet. Tidspunktet er avtalt på forhånd og brev er skrevet; morens brevpapir er så tynt sammenlignet med Brandts kostbare velin. Nei, tenker hun, dette er ingen god velkomst etter den lynraske vielsessermonien i forrige måned - ingen blomsterkranser, ingen forlovelsesskål, ingen ekteseng. Nella setter den lille kofferten og fugleburet på trappen. Hun vet at hun må pynte på dette når hun senere skriver hjem om det; etter at hun er kommet på plass og har fått et værelse, et skrivebord." (side 19)

Nella får et eget rom - helt for seg selv. Der er ektemannen sørgelig fraværende, idet han enten befinner seg utenfor husets vegger eller er på sitt eget værelse, fortrinnsvis bak lukkede dører. For å muntre sin kone opp, kommer han en dag hjem med et miniatyrdukkehus, helt likt det huset som nå er hennes hjem. Dette er hans bryllupspresang til Nella.

"At dukkehuset er så nøyaktig likt, er skummelt. Det er som om det virkelige huset har krympet, som om kroppen er delt i to og alle organene avdekket. De ni rommene, fra arbeidskjøkkenet til salongen og loftet der torv og ved lagres borte fra fuktigheten, er perfekte gjengivelser. "Det er også en skjult kjeller", sier Johannes og løfter opp gulvet mellom arbeidskjøkkenet og det beste kjøkkenet for å avdekke et skjult, tomt rom. Taket i bestekjøkkenet er til og med malt med et identisk synsbedrag. Nella husker samtalen med Otto. Det flommer over, sa han og pekte på den uvirkelige kuppelen." (side 51)

Siden setter Marin Nella indirekte i kontakt med en miniatyrmaker, og på mange måter er det dette som blir hovedtemaet i romanen. For miniatyrmakeren, som ingen vet hvem er, leverer figurer til dukkehuset som røper at han eller hun kjenner husets innerste hemmeligheter. Det hele er både nifst og urovekkende.

Parallelt lengter Nella seg nesten syk etter en ektemann som ikke viser den ringeste interesse for henne som kvinne ... Hva er det med ham? Og hvem er denne miniatyrmakeren? Og ikke minst - hva er det som skjuler seg bak Marins kalde, forbitrede ansikt?

Jeg tilkjennegir med det samme at jeg slukte denne romanen helt rått på en-to-tre. Jeg elsket miljøskildringene, tidskoloritten og stemningen som forfatteren maner frem ettersom plottet utvikler seg. Historien er tidvis noe banal og kanskje også en smule forutsigbar. Likevel - det er noe med denne historien som rett og slett bergtok meg. Dessuten er boka virkelig godt skrevet! Og det mener jeg på tross av at det egentlig er lite som overlates til leserens fantasi, annet enn at det på slutten blir stående igjen en hel del ubesvarte spørsål - som om forfatteren skulle ha tanker om en oppfølger ...

Det er mange lag i romanen. En ting er det ufullbyrdede ekteskapet mellom Johannes og Nella, en annen ting er spenningen mellom de to kvinnene i huset - Marin og Nella - og en tredje ting er den mystiske miniatyrmakeren som åpenbart vet alt om husets indre liv. Tjenestefolkene - Cornelia og afrikaneren Otto - spiller også viktige roller i historien. Alle lever i en tid der valgmulighetene ikke er de aller beste, og hvor man på mange måter er temmelig låst når livet først har kjørt seg inn i et spor ...

Selv om boka ikke kommer til å gå inn i litteraturhistorien som en klassiker, hever den seg likevel et stykke over gjennomsnittet av de typiske bestselgerne, mener jeg. Jeg regner faktisk med at denne boka kommer til å hevde seg godt på bestselgerlistene i høst, fordi mange vil komme til å like den svært godt.

Det skal bli spennende å følge denne forfatteren videre!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette var en bok jeg hadde litt forventning til, og jeg ble ikke skuffet! Alltid spennende med en debutant - som får rosende omtaler fra flere hold.
Dette er ingen solskinnshistorie, men den er fasinerende, vakker og mystisk. Får en nesten fysisk følelse av å ha vært til stede i 1600tallets Amsterdam. Historien handler om Nella som kommer til byen for å begynne sitt nye liv i ektemanns flotte herskapshus. Ingen ting blir slik hun hadde forestilt seg. Hun møter kulde og likegyldighet - og et hus fullt av hemmeligheter. Bryllupsgaven hun får er et storslått dukkehus som er en kopi av huset de bor i. Når Nella bestiller gjenstander til huset fra en miniatyrmaker, dukker det opp uventede figurer som viser at noen vet alt om deres innerste hemmeligheter . I løpet av de få månedene handlingen strekker seg over, får vi også innsikt i byens laug og handel, kirkens makt og samfunnets fordommer. En bok jeg gjerne anbefaler!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser ikkje noko poeng i å seie så mykje om handlinga, sidan det allereide står litt om det her. Så eg vil nøye meg med å formulere nokre korte setningar om korleis eg opplevde boka og kvifor eg likte ho! Kort sagt handlar boka om attenårige Nella som vert gifta bort til handlesmannen Johannes. Når ho ankommer sitt nye heim for å ta fatt på sitt nye liv som hustru blir ingenting som ho såg for seg. Mannen er ikkje ein gong heime for å ta henne i mot. I staden for vert ho møtt av hans kjølige og avvisande syster; Marin, og husets to tjenare - Otto og Cornelia. Når mannen omsider kjem heim ser han så vidt på henne og viser ingen interesse av å ha ho der. Ho får sitt eige soverom og dei to har knapt kontakt med kverandre. Så byrjar ting å endre seg etter at Nella får bryllupsgåve frå Johannes - eit dokkehus som er ein kopi av huset ho bur i.

korleis eg opplevde boka:
- "Stemningsrik mystikk" beskriver kjensla eg sat med mens eg las.
- krevande og givande; Måten det fortelles på gjer at det - iallfall for min del - ikkje er å "berre" lese; her fins rom for tolkning, analyse og tenking. Der kor andre forfattare har ein tendens til å "overforklare", gjer Jessie Burton det motsatte. Ho forteller ikkje meir enn absolutt nødvendig. Eg måtte ofte lese enkelte setningar om igjen for å sjå om det fantest noko anna måte å tolke det på, og det gjorde det svært ofte.

kvifor eg likte ho:
- Dramatisk, fantastifult
- Ikkje forutsigbart
- originalt plott - ikkje noko eg har lese liknande av før
- ein masse lause tråder som ein kan finne samanheng mellom dersom ein gjer ein innsats for å leite
- rom for tolkning

Dette er definitivt ei bok eg kjem til å vurdere å lese om igjen om eit år eller to - rett og slett fordi eg ikkje kjende meg heilt "ferdig" med henne og føler at sjølv om eg fant mange koplingar så er det ein god del meir mellom linjene her som eg ikkje fanga opp.

Det betyr ikkje at boka er så veldig komplisert heller, altså - så ikkje la deg skremme va det. Eg meiner berre at denne boka kan lesast på fleire "nivå" - ein kan lese den heilt overfladisk for rein underhaldning, ein kan granske kvar ein setning og analysere seg gal, eller ja - boka er rett og slett DJUP.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forfatteren er en engelsk skuespiller og dette er hennes første bok.

Dette er en historisk roman fra 1700-tallet i Amsterdam. Vi blir kjent med rike handelsmenn og deres tjenestefolk, ulike håndverkere, arrangerte ekteskap, homofili, laugsvesen, rettssystem og mere til.

Hovedpersonen er den 18 år gamle Petronella Oortmann, kalt Nella, som blir gift med den dobbelt så gamle handelsmannen Johannes Brandt. Han er velstående og bor i et stort hus sammen med sin sparsommelige søster Marin, deres tjenestepike og en frikjøpt slave fra de vest indiske øyer.

Hr. Brandt er oftest ute på reise eller han tilbringer dagene på sitt kontor. Nella føler seg ensom, hun har bare med seg en burfugl som selskap. Som bryllupsgave fra sin mann har hun fått et stort dukkehus som har like mange rom som huset de bor i. Det var visstnok vanlig på den tiden at rikfolk hadde slike dukkehus. Nella finner navnet til en dukkemaker i en liste over ulike håndverkere. Hun skriver til denne adressen og bestiller et par figurer. Hun får mer enn hun har bedt om. Hun blir nysgjerrig på dukkemakeren og prøver å finne ut mer om ham. Samtidig føler hun at hun blir overvåket av en lyshåret kvinne når hun er på vei til katedralen. Med stor forundring finner hun ut at dukkemakeren er en kvinne og dessuten at hun må være synsk. Hun finner også ut at denne kvinnen ætter fra Norge. Kvinnen og hennes sendebud blir viktige for det som videre hender i boka.

Det blir mange tragedier underveis og boka får ingen lykkelig slutt. Spennende er den og ganske lettlest.

En adelsdame ved navn Petronella Oortman har virkelig levd i Amsterdam. Hennes dukkehus er utstilt på Riksmuseet. Vi kan jo bare gjette at det å se dette dukkehuset har gitt inspirasjon til å skrive boka.

EMN

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Handlinga i denne romanen går føre seg nokre få månadar i 1686 og 1687 i Amsterdam. Attenåringen Petronella Oortman (Nella) vert gifta bort til ein av dei rikaste handelsmennene i byen. Sjølv kjem ho frå ein landsby utanfor hovudstaden. Livet som frue i byen vert heilt annleis enn Nella har sett for seg, på fleire måtar. Romanen er godt skriven, men eg er usikker på om eg liker eller ikkje liker distansen lesaren får til det som hender. Dette er ei heilt spesiell og fascinerande historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Hun forsøkte å føle medlidenhet med ham. I motsetning til hat, kan medlidenhet legges i en kasse og settes bort.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alle menneskers oppførsel forandrer seg under en slik konstant granskning, under slik trangsynt gudfryktighet - naboer som vokter på naboer og tvinner rep til å binde oss alle med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men ord er som vann i Amsterdam; de fyller ørene og nærer råttenskapen,...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Ble fristet til å prøve å fullføre denne leseutfordringen. Når jeg har lest en av bøkene som passer inn under et kriterie nedenfor, vil dette bli satt i fet skrift, og boken legges til listen med beskrivelse av hvilken kategori jeg har plassert den i.

En bok på mer enn 500 sider
En romantisk klassikker
En bok som det har blitt laget film av
En bok som ble publisert i år
En bok med et nummer i tittelen
En bok skrevet av noen under 30
En bok med ikke-menneskelige karakterer
En morsom bok
En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
Et mysterium eller en thriller
En bok hvor tittelen kun er ett ord
En novellesamling
En bok hvor handlingen foregår i et annet land
En bok som ikke er fiksjon
En populær forfatters første bok
En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
En bok en venn har anbefalt deg
En bok som har vunnet en Pulitzer Prize
En bok basert på en sann historie
En bok fra bunnen av leselista di
En bok moren din elsker
En bok som skremmer deg
En bok som er over 100 år gammel
En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
En biografi
En bok som du fullfører på en dag
En bok med antonymer i tittelen
En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
En bok som ble utgitt året du ble født
En bok som har fått dårlig omtale
En trilogi
En bok fra barndommen din
En bok med et trekantdrama
En bok satt til fremtiden
En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
En bok med en farge i tittelen
En bok som fikk deg til å gråte
En bok med magi
En tegnet roman
En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
En bok du eier, men aldri har lest
En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
En bok med et annet originalspråk
En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
Et skuespill
En bannlyst bok
En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og setter meg som mål å lese 52 bøker i løpet av 2015. Hver fullførte bok legges fortløpende til listen. Har du en bok å anbefale, eller et lignende prosjekt, må du gjerne legge igjen som en kommentar :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har gode erfaringer med å kjøpe bøker anbefalt i Waterstone's Book Club tidligere.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

For alle som liker historiske romaner


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min favorittliste for 2015


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Queenies kjærlighetssang" av Rachel Joyce
 • "Gåten" av Jessie Burton
 • "Hemmelighetene på Nanreath Hall" av Alix Rickloff
 • "Mischling" av Affinity Konar
 • "Det flyvende sirkus" av Susan Crandall
 • "Baba Segis fire hustruer - roman" av Lola Shoneyin
 • "Timen før midnatt" av Ida Simons
 • "Bokhandlerens beretning - roman" av Charlie Lovett
 • "Monarkenes flukt - roman" av Barbara Kingsolver
 • "Hotel Angleterre" av Marie Bennett
 • "Høst - roman" av Erling Pedersen
 • "Krig og terpentin" av Stefan Hertmans
Alle bokanbefalinger for dette verket