Stakkar

roman

av (forfatter).

Oktober 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.47 (79 terningkast.)

181 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

"En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue."

Den ensomme fostergutten Oskar jobber for kost og losji på bruket til Aud og Olav Blum. En dag oppdager Oskar et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart.

"Stakkar" er en kjærlighetsfabel og en dannelsesroman på skakke, skrevet med stor forestillingskraft, språklig overskudd og en særegen blanding av glød og ironi.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788249525553

EAN 9788249525553

Språk Bokmål

Sider 183

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 31 23 12 2 0

Bokomtaler

Dette sitatet fra VG oppsummerer egentlig alt, og er grunnen til at jeg mener at Matias Faldbakken er Norges mest spennende forfatter for øyeblikket:

«Noe av det fineste med å lese Matias Faldbakken er at du ikke aner hvilken vei fortellingen vil ta.

Du vet bare at det blir bra. Veldig bra.»

Som jeg gleder meg til neste bok!!!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For ei snodig bok! Gammeldags og moderne, komisk og dyster, vulgær og traust. Jeg var irritert, men oppslukt. Fascinerende. En gut på en gard finner et villt menneskebarn i skogen. Deler av boka ga meg John Ajvide Lindqvist-vibber!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Man kan bruke hele livet på å ta avskjed fra familie, venner, folk, steder. Men når man skal si adjø til seg selv, kommer de fleste til kort. «

Jeg er forundret over hvor godt jeg liker bøkene som Matias Faldbakken har utgitt. Jeg liker at romaner med handling og karakterer som får meg til å le, og det er nok en av årsakene til at romanen til Matias Faldbakken faller i smak. I tillegg er handlingen i romanene uforutsigbar. Til tider ellevill. Slik er det også i Stakkar, romanen som ble utgitt i 2022. Hovedpersonen er Oscar:

«Det som er verd å nevne fra Oskars forhistorie, uten at man skal drive og fråtse i slike ting, er at han kom fra en situasjon med stusslig stell. Stellet i løpet av Oskars første år hadde vært til de grader skralt at det var risikabelt, ja, bent frem farlig for en ung gutt å vokse opp i. Såpass trasig hadde situasjonen vært at Oskar måtte omplasseres til en annen familie, det vil si Blums. Det hadde vært en usunn og knusende atmosfære i barndomshjemmet. Derfor hadde Oskar havnet her, omplassert, på Blums bruk, i en alder av tolv, og nå var han nitten. På bruket fikk han kost og losji pluss relativ stabilitet og en ukentlig pengeseddel i bytte mot de manntimene han la ned ved hjelp av sin unge, smidige kropp.»

Forlaget omtaler romanen slik:
«Den ensomme fostergutten Oskar jobber for kost og losji på bruket til Aud og Olav Blum. En dag oppdager Oskar et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart.»

Det er lett å tenke at romanen har likhet med romanen Vi er fem som ble utgitt i 2019, når man leser forlagets omtale. Men det er ingen sammenheng mellom romanene. Jeg synes første del av romanen var best, når handlingen foregår på «bøgda». Herlige karakterer. Når handlingen flyttes til Oslo synes jeg den mister det som jeg liker godt med hans romaner, humoren. Da sniker det seg inn noe mørkt i handlingen.

Omtale fra dette blogginnlegget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I fotsid kjole og med snerpen sin strålte hun blidt side om side med her Blum, som var brylet, samt deres to tenåringsdøtre, som var kjent for å masse følelser men ingen følsomhet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rundt bena deres strøk den leverfargede katta, et utyske som alle på bruket hatet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker på leselista.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Chiquitita - roman" av Pedro Carmona-Alvarez
 • "Familieverdier - roman" av Jens M. Johansson
 • "Saken med den tapte tidens innfall - roman" av Rune Christiansen
 • "Dine ord - roman" av Gaute Heivoll
 • "Oskespiralen - roman" av Leander Djønne
 • "Det tomme toget - roman" av Øivind Hånes
 • "Der hjemme - roman" av Judith Hermann
 • "Det framande landet - langdikt" av Carl Frode Tiller
 • "Det tørre hjertet" av Natalia Ginzburg
 • "Forandre seg - metode" av Édouard Louis
 • "Du er bonde - roman" av Kristin Auestad Danielsen
 • "Om utregning av romfang - 2" av Solvej Balle
Alle bokanbefalinger for dette verket