Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2021
Format Lydfil
ISBN13 9788202713454
EAN 9788202713454
Omtalt sted Sentral-Asia
Språk Bokmål
Utgave 2
Tildelt litteraturpris Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2015
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Anbefales!!
Disse fem landene i Asia har vært som en hvit flekk for meg på verdenskartet. Som om de bare er fantasiland funnet opp av Walt Disney. Men nei, som stater har de eksistert siden 1991, og historien deres før den tid er både urgammel, fantastisk og grusom. Å lese om disse landene ER virkelig som å lese groteske eventyr. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg satt med hakeslepp, tårer i øynene, google eller måtte lese noe av det høyt for andre rundt meg. Og på den annen side har jeg heller ikke tall på hvor mange ganger jeg lo hjertelig. Erika Fatland er en dyktig skribent og historieforteller!
Boka er en god reiseskildring, men den tar også for seg mye om både førsovjetisk, sovjetisk og postsovjetisk tid et område som i dag huser noen av verdens strengeste diktaturer. Erika har tydelig kommet i god kontakt med mange innbyggere, og deres historier og Erikas tolkning mellom linjene og faktene gir flyt og spenning i skildringene. Sånne bøker vil jeg ha mer av!
Sjelden har jeg lest en mer underholdende dokumentarisk reiseskildring. Sylskarpe og interessante observasjoner fra spennende land. Fantastisk lesning.
Om en vil lære historie, men synes det kan bli trettende lesing, er dette boken å velge. Boken er en reiseskildring med historisk perspektiv. Lærerik og interresant!
Fatlands bok om Beslan var meget god, og jeg gledet meg til å lese denne boka. Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet. Fatland skriver godt og innsiktsfullt, men jeg følte ikke at jeg fikk så mye ut av denne. Kanskje er det vanskelig å få med nok når boka skal dekke så mange land. Jeg synes det ble for springende og for lite. Men det er aldri bortkasta å lese Fatland, så jeg gleder meg fortsatt til neste bok. Og flott at man får noe på norsk om land man vet så lite om ellers.
Meget interessant innblikk i et område og en historie som er ukjent for de fleste av oss. Fantastisk å bli med på Erika Fatlands reise ...
Dette er en velskrevet, interessant og til tider morsom bok om Helga Fatlands reise i Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Ustbekistan. Utrolig hvor høye på seg selv statslederne i disse landene her - det er jo rent komisk! Det må ha vært en fantastisk reise!
En bok som er mer eller mindre et slags Donald Duck i bokform når det gjelder beskrivelser av land som i Andeby blir kaldt for Langtvekkistan. Masse tullete info om hva de ulike diktatorene finner på...Bør leses som en humorbok...
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketSiden enkelte av hestene har en særegen gullfarge, er de også kjent som " de gylne hestene." Det blir fortalt at dronning Elizabeths stallgutter forgjeves forsøkte å vaske vekk gullfargen på ahal teke-hesten dronningen fikk i gave fra Nikita Khrusjtsjov i 1956. De trodde russerne hadde malt hesten for å imponere dem.
Når en person først har flyttet inn i presidentpalasset i en sentralasiatisk republikk, er det liten sannsynlighet for at han flytter ut igjen frivillig.
Om Kirgisistan: «Det er ikke friheten i seg selv man legger merke til, men fraværet av frykt.»
Velferdssystemet som sovjetmyndighetene hadde bygget opp fra grunnen, råtnet på rot. For å kamuflere elendigheten fikk legene forbud mot å stille diagnoser som AIDS eller tuberkulose . Lærerne på sin side fikk ikke lov til å gi dårlige karakterer, og grunnskolen ble redusert fra ti til ni år. ...
Dersom virkeligheten ikke lever opp til forventningene, er det bare å fikse på fasadene og trikse med statistikken, og vips, så er problemet løst!
«Astronomi er opphavet til all vitenskap. Med den følger ikke bare kunnskap om verdensrommet og stjernenes bevegelse, men også kunnskap om tidens gang, som igjen leder til utvikling av kalendere, geografi og ikke minst matematikk.»
De gamle kartene ble imidlertid hengende ut skoletiden. Med jevne mellomrom rullet læreren ned ett av dem og pekte på de nye landene, som ikke var markert med noen grenser. I år etter år forholdt vi oss til den fiktive grensen til denne enorme supermakten, som ikke fantes lenger, og de usynlige, men høyst virkelige grensene til de nye landene. Jeg husker jeg var fascinert både over størrelsen og over den geografiske nærheten. Sovjetunionen, et navn som alt klinger av fortid, på linje med «Jugoslavia» og «andre verdenskrig», hadde vært vår nærmeste nabo.
Om Kirgisistan: Kan man merke friheten? Er luften annerledes her? Nei, friheten kan man ikke merke, den bare er der, uten å gjøre stort av seg. Det er ikke friheten i seg selv man legger merke til , men fraværet av frykt . Folk senker ikke stemmen når de kritiserer myndighetene. De ser seg ikke vaktsomt rundt før de kommer med en slengbemerkning om regjeringen.
Høres spennende/interessant ut.
Fjerner bøker etterhvert som de blir lest.
Men lista blir bare lenger og lenger. Hm, merkelig.
Her er en kronologisk oversikt over bøker jeg har lest i år.
Litteraturfestivalen Kapittel går av stabelen her i Stavanger 14. - 18. september. Årets tema er vandring. Vi på biblioteket har laget en liste med over hundre aktuelle bøker til festivalen.
Sommeren 2017 gjennomførte NRK P2 radioserien Faktasjekken - jakten på Norges beste sakprosa, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). De ville undersøke hvilke sakprosabøker som har formet Norge og nordmenn etter 2. verdenskrig. Utvalgte eksperter i 10 ulike panel i 10 kategorier satte opp til sammen 250 bøker, og disse ble stemt over blant NFFs 5500 medlemmer.
Virkeligheten er fantastisk - les sakprosa!