Leonardo da Vinci og hans tid

en biografi

av (forfatter).

Gyldendal 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.82 (11 terningkast.)

35 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Den fascinerende historien om renessansemesterens liv og kunst, entusiastisk formidlet av en av våre fremste sakprosaforfattere.

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) kalles den europeiske kulturs største begavelse, og kan med rette betegnes som et universalgeni. I dag er han mest kjent som mesteren bak ikoner som Mona Lisa og Nattverden, men Leonardo var også en av sin tids store billedhuggere, ingeniører og vitenskapsmenn -- i tillegg til å være glødende opptatt av anatomi, arkitektur, fysikk, mekanikk, astronomi, geologi og filosofi.
Bragepris-vinner Atle Næss maler med bred pensel i denne storslåtte biografien om "renessansemennesket" fra Vinci. Han følger Leonardo gjennom datidens Europa på jakt etter prestisjeoppdrag og finansiering av hans mange storslåtte vitenskapsprosjekter. Leonardo reiser fra Medici-familiens hoff i Firenze, til Sforza-slekten i Milano, paven i Roma og ender til slutt hos Europas mektigste mann - Frans 1 av Frankrike. Underveis får vi et lærerikt innblikk i kunstnerlivet i renessansens Italia, inngående skildringer av kunstens tilblivelse og møter med mange av Leonardos samtidige malerbegavelser.
Leonardo etterlot seg en nesten uoverskuelig mengde opptegnelser, notater og skisser. Her skildrer han blant annet forkjærligheten for den unge lommetyven Salaí, strevet etter å fullføre det han har påbegynt og den barnlige gleden over å finne opp noe nytt. Atle Næss bringer leseren tett på mennesket bak kunstermyten og den historiske sammenhengen Leonardos mesterverk ble skapt i.Boken inneholder hele Leonardos maleriproduksjon og et stort antall tegninger og skisser, foruten kart og oversikt over datidens herskere og paver..."Storartet om geniet" Johan O. Jensen, Adresseavisa
"Velskrevet ... et godt portrett." Aasne Jordheim, Forskerforum
"Atle Næss har skrevet en spennende biografi om den rastløst allsidige Leonardo da Vinci." Gunnar Danbolt, Stavanger Aftenblad

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788205450813

EAN 9788205450813

Omtalt tid 1400-tallet

Omtalt sted Italia

Omtalt person Leonardo

Språk Bokmål

Sider 336

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 4 0 0 0

Bokomtaler

Boktittelen virker enkel, men er i grunnen svært dekkende. Når Atle Næss legger så stor vekt på å skildre de historiske omstendighetene, får han fram både hvor avhengig Leonardos liv var av politiske hendelser, men også hvor selvstendig og original han var når det gjaldt kunst, teknikk og vitenskapelig innsikt. Det virker som et paradoks at en mann som var så avhengig, både økonomisk og psykologisk av makthavernes velvilje, samtidig var så uavhengig i sin tenkning. Næss får fram denne motsetningen i en form som for meg ble en spennende livshistorie. I tillegg får vi en grundig presentasjon og analyse av Leonardos malerier og en rekke andre verker som boka er flott illustrert med. Boka er nydelig produsert med en fyldig liste over andre bøker - også flere norske - som tar for seg Leonardo og den turbulente tiden han levde i.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Synes forfatteren får godt fram både tenkemåter og miljøer i tida da Vinci vokste opp. Og mange flotte illustrasjoner følger heldigvis med. En fin innføring i da Vinci for oss som ikke vet så mye fra før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vidunderlig, superb og meget opplysende bok om multitalentet, kunstneren, universalgeniet og renessansemennesket, Leonardo da Vinci. Jeg kan bare si: les og nyt denne boken av den dyktige og kunnskapsrike forfatteren, Atle Næss. Anbefales varmt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leonardo Da Vinci og hans tid skrevet av Atle Næss

Leonardo Da Vinci og hans tid ble utgitt i 2014 på Gyldendal sitt forlag. Den er skrevet av Atle Næss som tidligere har vunnet Brageprisen for en lignende bok om Galileo Galilei i 2001.
Boken handler om Leonardo Da Vinci gjennom alle faser i livet. Fra barndom til voksen og til slutt hans død i mai 1519. Boken viser hvordan samfunnet var på denne tiden i Italia. Den viser hvordan Leonardo måtte arbeide seg oppover litt etter litt helt til han ble så anerkjent at han ikke behøvde å bevise hvor god han var. Leonardo var i full vigør under familien Medicis styre i Firenze. Boken viser hvor hardt Leonardo jobbet gjennom hele livet for å få nok mat og for å få mer kunnskap. Det var ingen dans på roser og det er vist til fulle av Arne Næss.
Denne boken om Leonardo Da Vinci er en veldig bra bok med ekstrem detaljkunnskap fra forfatteren om dette temaet. Kildelisten bak i boka viser hvor hardt Næss har jobbet.

Personlig er ikke dette en bok jeg ville ha lest en gang til. Den er for tung til det og det kan være hardt for visse personer å få såpass lange sider om miljøet rundt Leonardo. Det hadde kanskje vært bedre om forfatteren bare hadde fokusert på Leonardo. Likevel er det en bra bok som er veldig lærerik og viser hvordan Leonardo antageligvis var på de fleste plan. Han hadde sine ting å stri med, men han greide likevel å drive med sine livsprosjekter. I dag er Leonardo et eget studium i seg selv og hans umettelige tørst etter kunnskap har gjort at vi i dag kan være glad over hva han oppnådde for vitenskapen.
Sjekk ut denne boken hvis du har tid og hvis du har en skriveoppgave om Leonardo er denne boka helt ypperlig.
Boka får et kraftfullt vombatspark på min nykomponerte skala.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Denne lever av luft,og i luften blir den jaget av alle fuglene,så for å være tryggere flyr den over skyene,og finner luft som er så fortynnet at den ikke kan holde oppe de fuglene som forfølger den.I denne høyden kan ingen være,hvis han ikke er gitt(evnen)fra himmelen,og det er der kameleonen flyr."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Likevel ville Leonardos arbeid- dersom det hadde blitt publisert-ha brakt kunnskapene om anatomi til et nivå langt hinsides det datidens leger behersket.Først med Andreas Versalius'(1514-1564)De humani corporis fabrica i 1543 kom en beskrivelse som tilnærmeligvis kunne sammenlignes."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gjennomgang av 2014-fagbøker jeg hadde glede av.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Martin Luther - om 1517, reformasjonen og munken som trosset keiser og pave" av Atle Næss
 • "Hellas fra sør til nord - en reise i gammel og ny tid" av Aage Hauken
 • "Spillet om Norge - det politiske året 1814" av Bård Frydenlund
 • "Waterloo 1815" av Erik Bjørnskau
 • "Opplysningens stjerne - Voltaire 1694-1778" av Camilla Kolstad Danielsen
 • "Hevnens gud" av Giles Kristian
 • "Et utvalg fra enneadene" av Plotin
 • "Olav den hellige - spor etter helgenkongen" av Lars Roar Langslet
 • "Spartacus og slaveopprøret" av Barry Strauss
 • "Blant slaver og sjørøvere - en bergensskippers forunderlige skjebne" av Tore L. Nilsen
 • "Dynasti - huset Cæsars vekst og fall" av Tom Holland
 • "Det norske Amerika - nordmenn i USA og Canada 1900-1975" av Sverre Mørkhagen
Alle bokanbefalinger for dette verket