Sovjetistan

en reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan

av (forfatter).

Kagge 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.22 (125 terningkast.)

357 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bli med på en reise til land som er ukjente selv for den mest erfarne globetrotter - men mer aktuelle enn noen sinne. De tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan ble selvstendige da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er deres fremtid med nyvunne olje- og gassressurser og med Putins Russland som igjen tenker ekspansivt? Erika Fatland skildrer landenes nære og fjerne historie, deres kultur og samfunn. Fremfor alt byr hun på gripende menneskemøter og innsikter i hvordan sovjetarven har preget landene, hvor styresettet i dag varierer fra demokratiske forsøk til rene diktaturer - noen med en personkult som knapt kjenner sin like i vår tid. I spennet mellom Samarkands skatter og sovjetarkitekturens tristesse, beveger Erika Fatland seg med et åpent blikk for menneskene og landskapene omkring seg.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788248914853

EAN 9788248914853

Omtalt sted Sentral-Asia

Språk Bokmål

Sider 495

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokhandelens faglitterære forfatterpris 2015 Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2015

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

44 68 10 3 0 0

Bokomtaler

Anbefales!!

Disse fem landene i Asia har vært som en hvit flekk for meg på verdenskartet. Som om de bare er fantasiland funnet opp av Walt Disney. Men nei, som stater har de eksistert siden 1991, og historien deres før den tid er både urgammel, fantastisk og grusom. Å lese om disse landene ER virkelig som å lese groteske eventyr. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg satt med hakeslepp, tårer i øynene, google eller måtte lese noe av det høyt for andre rundt meg. Og på den annen side har jeg heller ikke tall på hvor mange ganger jeg lo hjertelig. Erika Fatland er en dyktig skribent og historieforteller!

Boka er en god reiseskildring, men den tar også for seg mye om både førsovjetisk, sovjetisk og postsovjetisk tid et område som i dag huser noen av verdens strengeste diktaturer. Erika har tydelig kommet i god kontakt med mange innbyggere, og deres historier og Erikas tolkning mellom linjene og faktene gir flyt og spenning i skildringene. Sånne bøker vil jeg ha mer av!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Sjelden har jeg lest en mer underholdende dokumentarisk reiseskildring. Sylskarpe og interessante observasjoner fra spennende land. Fantastisk lesning.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om en vil lære historie, men synes det kan bli trettende lesing, er dette boken å velge. Boken er en reiseskildring med historisk perspektiv. Lærerik og interresant!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Siden enkelte av hestene har en særegen gullfarge, er de også kjent som " de gylne hestene." Det blir fortalt at dronning Elizabeths stallgutter forgjeves forsøkte å vaske vekk gullfargen på ahal teke-hesten dronningen fikk i gave fra Nikita Khrusjtsjov i 1956. De trodde russerne hadde malt hesten for å imponere dem.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når en person først har flyttet inn i presidentpalasset i en sentralasiatisk republikk, er det liten sannsynlighet for at han flytter ut igjen frivillig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Om Kirgisistan: «Det er ikke friheten i seg selv man legger merke til, men fraværet av frykt.»

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Velferdssystemet som sovjetmyndighetene hadde bygget opp fra grunnen, råtnet på rot. For å kamuflere elendigheten fikk legene forbud mot å stille diagnoser som AIDS eller tuberkulose . Lærerne på sin side fikk ikke lov til å gi dårlige karakterer, og grunnskolen ble redusert fra ti til ni år. ...
Dersom virkeligheten ikke lever opp til forventningene, er det bare å fikse på fasadene og trikse med statistikken, og vips, så er problemet løst!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

«Astronomi er opphavet til all vitenskap. Med den følger ikke bare kunnskap om verdensrommet og stjernenes bevegelse, men også kunnskap om tidens gang, som igjen leder til utvikling av kalendere, geografi og ikke minst matematikk.»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gjennomgang av 2014-fagbøker jeg hadde glede av.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Høres spennende/interessant ut.
Fjerner bøker etterhvert som de blir lest.
Men lista blir bare lenger og lenger. Hm, merkelig.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en kronologisk oversikt over bøker jeg har lest i år.


Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litteraturfestivalen Kapittel går av stabelen her i Stavanger 14. - 18. september. Årets tema er vandring. Vi på biblioteket har laget en liste med over hundre aktuelle bøker til festivalen.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Høyt - en reise i Himalaya" av Erika Fatland
 • "Grensen - en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen" av Erika Fatland
 • "Orientekspressen - en vårreise" av Torbjørn Færøvik
 • "Englebyen - historier fra Beslan" av Erika Fatland
 • "Silkeveiene - en ny verdenshistorie" av Peter Frankopan
 • "Landet som lovet alt - min israelske reise" av Sidsel Wold
 • "Maos rike - en lidelseshistorie" av Torbjørn Færøvik
 • "De søvnløse - roman" av Kim Leine
 • "Mannen som elsket Sibir - en sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-Sibir" av Roy Jacobsen
 • "Den første sten" av Carsten Jensen
 • "Zulejkha åpner øynene" av Guzel Jakhina
 • "Rød mann/sort mann - roman" av Kim Leine
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver