Nilen

historiens elv

av (forfatter).

Aschehoug 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (14 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Det er lenge siden en tung fagbok er kommet i fem opplag og er solgt i mer enn 10 000 eksemplarer i Norge. "Nilen. Historiens elv" har gjort det, til tross for dens tema: en omstendelig historisk reise langs en elv i Midtøsten og innover i Afrika, fra utløpet ved Middelhavet til kildene ved "Månefjellene".
Forfatteren øser av sin kunnskap om elvens geografi, klassiske historie, dens myter og moderne vannpolitikk, og boken er breddfull av fortellinger om alt fra Henrik Ibsen på tur i Egypt til sentrale personer i kampen om elven - fra Cæsar og Kleopatra til Churchill og Mussolini og fram til dagens statsledere.
"Nilen" er en viktig bok om et hyperaktuelt tema samtidig som den altså har bred appell. TV-serien "Kampen om Nilen" (vist på NRK1) er bygd på denne boken.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788203292514

EAN 9788203292514

Omtalt sted Afrika

Språk Bokmål

Sider 457

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 7 2 1 0 0

Bokomtaler

Fantastisk bok. Tvedt har en kunnskap uten like og er i tillegg en meget god forteller. Jeg fikk en utrolig god innføring i elvas historie og hva den har betydd for verdenshistorien. Kriger, utvikling av teknologi, kolonisering og vestens stadig forsøk på å skaffe seg kontroll over Nildeltaet. Oppdagere, eventyrere, og de enkelte lands utvikling og avhengighet av Nilen. Fortiden fortalt på en slik måte at nåtiden ble bedre forstått. Jeg tenker på konflikten i Sudan, massakrene i Rwanda, alt satt i perspektiv.

Han førte meg gjennom historien fra Jesus og Marias flukt opp Nildeltaet, Ernst Mensen forsøk på å løpe for å finne Nilens kilde, og bakgrunnen for Barack Obamas fars studietur til USA. Helt utrolig. Sekser og favorittbok, uten tvil!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Terje Tvedt vet hva han skriver om der han fører oss oppover - dvs sørover - Nilen!
Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Irriterende belærende tone hele veien gjennom. Omvendt rasisme.
Det er få ting som får piggene mine så ut som den "jeg sitter her i flyet og lurer på hvor stupide andre europeere er"-holdningen, uten at forfatteren beviser en suveren forståelse av livet eller verden senere, som gjør at man kan godta introduksjonen.
Interessante fakta, javel, men denne boka fikk jeg i vrangstrupen. Se heller TV programmet mens du spiser berlinerboller eller tar en pjolter - på ren trass.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vi snegler oss fremover mellom biler hvor sjåførene synes å tro at trafikkreglene er for alle andre enn dem selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er nettopp når samtiden er så dramatisk, flytende og uoversiktlig at historisk kunnskap blir viktig, for misforståelse av samtiden er uunngåelig om man ikke forstår fortiden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er alltid problematisk å trekke historiske paralleller, for det som kjennetegner historien, er jo at den aldri gjentar seg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Stedet har vært kjent som "Egypts hage" i tusener av år, også kalt "ørkenens paradis". Det er en pulserende oase – med vakre moskeer, gamle kirker og oldtidsminnesmerker. Når man er i sentrum av denne 692 kvadratkilometer store landsenkningen og ser palmer som alle bøyer seg i samme retning, esler som bærer laster med korn og frukt som ser altfor tunge ut, noen vannbøfler som kontemplativt studerer de forbipasserende, og bønder, ja, overalt bønder som jobber på de små, grønne åkerlappene, er det ikke lett å forstå at det nesten ikke regner her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Arvefølgen var et gjennomgående problem, og det brøt stadig ut nye stridigheter om hvem som skulle være konge.Regelen var at den kongespiren som tapte, fikk slekten sin utryddet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Sommeren 2017 gjennomførte NRK P2 radioserien Faktasjekken - jakten på Norges beste sakprosa, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). De ville undersøke hvilke sakprosabøker som har formet Norge og nordmenn etter 2. verdenskrig. Utvalgte eksperter i 10 ulike panel i 10 kategorier satte opp til sammen 250 bøker, og disse ble stemt over blant NFFs 5500 medlemmer.

Virkeligheten er fantastisk - les sakprosa!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hellas fra sør til nord - en reise i gammel og ny tid" av Aage Hauken
 • "Den evige sne - en skihistorie om Norge" av Tor Bomann-Larsen
 • "Reisefører for Norge det herrens år 1315 - Oslo, Bjørgvin, Nidaros, Stavanger, Tunsberg, Hamar og Hålogaland" av Karl Gervin
 • "Christian IV - konge av Danmark og Norge" av Lars Roar Langslet
 • "Blant slaver og sjørøvere - en bergensskippers forunderlige skjebne" av Tore L. Nilsen
 • "Den røde Baron - flygerheltens egen historie" av Manfred von Richthofen
 • "Olav Kyrre" av Bjørn Bandlien
 • "Trankebar - nordmenn i de gamle tropekolonier" av Yngvar Ustvedt
 • "Veien til Damaskus - en reiseskildring" av Dag Hoel
 • "Slavene på Akershus - historien om vårt strengeste fengsel" av Yngvar Ustvedt
 • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
 • "1905 - spillet bak kulissene" av Roy Andersen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver