Jernvognen

kriminalroman

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (100 terningkast.)

355 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Turid Oddløkkens eksemplar av Jernvognen - kriminalroman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Krim

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En mann blir myrdet, og Kristiania-detektiven Asbjøn Krag står overfor en av sine vanskeligste oppgaver. Det finnes ikke spor etter morderen, men så høres jernvogna igjen, den som er ute og kjører når noen skal dø.

Omtale fra forlaget

I Dagbladets kåring av tidenes beste norske krimroman sommeren 2009, kom Jernvognen på en fantastisk andreplass. Juryformann Nils Nordberg sa blant annet: "En perfekt balanse mellom elementene, så vel som språklig mesterskap gjør dette til en av ikke bare Norges, men verdens beste kriminalromaner". Det er sommer og ferietid. På et lite pensjonat nyter gjestene late dager og lader opp til høsten. Historiens forteller er forfatter. Han har et godt øye til Hilde på Gjærnes gods og drar dit en kveld for å treffe henne. På vei gjennom skogen hører han brått en øredøvende, spøkelsesaktig metallrasling. Det er jernvognen, som gamle godseier Gjærnes kjørte seg i hjel med. Ifølge sagnet betyr lyden av jernvognen én ting: Noen skal dø! Neste dag blir liket av en mann funnet i den stekende solen, med hodet knust ... Stein Riverton, alias Sven Elvestad, skrev nærmere hundre kriminalfortellinger og var i sin tid en av de mest leste forfattere i Norden. Jernvognen fremstår som selve mesterstykket i hans forfatterskap med glimrende skildringer av fortettede psykologiske stemninger. Boken er fremdeles en av verdens ypperste grøssere.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788241903137

EAN 9788241903137

Genre Politi og detektiver Grøssere Krim

Språk Bokmål

Sider 150

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 44 27 6 0 0

Bokomtaler

Først, den korte omtalen på fem ord:
God krimbok med klassisk preg.

Så den litt lengre omtalen som viser at eg egentlig ynskjer å anmelde for ei avis eller noko slikt:

Eg kjenner sjølvsagt til namnet Stein Riverton, kanskje først og fremst på grunn av Riverton-prisen som er kalla opp etter han, men eg har ikkje lest nokon bøker av han før no. Forfattaren sitt eigentlege namn var Sven Elvestad (Elvestad = Riverton, artig), og han gav ut ein haug med krimromanar tidleg på 1900-talet.

I Jernvognen, som kanskje er den mest kjende boka hans, er handlinga er lagt til eit idyllisk kystsamfunn nokre timars reise unna hovudstaden tidleg på 1900-talet. Forteljaren, som vi aldri får vite namnet til, er feriegjest på staden, og skildrar uhyggelige hendingar som skjer der. Ein av dei andre feriegjestane blir funnen ihjelslått nær hotellet, og det blir sendt bod etter ein etterforskar frå Kristiania. Den natta drapet skjedde hadde fleire også høyrt underlege lydar, lydar som ein meiner kjem frå ei jernvogn. Ei lokal segn seier at denne jernvogna høyrest når det er dødsfall i vente, og kort tid etter drapet høyrer ein jernvogna enno ein gang.

Boka er godt skrive, og kan karakteriserast både som psykologisk thriller og som klassisk krimgåte. Det er eit avgrensa persongalleri som er involvert, likevel greier forfattaren å utvikle historia på ein måte som gjer at lesaren svever i uvisse om korleis ting heng saman, og kven som er mordaren. Den kanskje største uvissa dreier seg om kva for grad av realisme som til sjuande og sist vil ligge til grunn. Er det overnaturlege krefter i sving? Dreier det seg om hypnose eller psykologiske fenomen? Er det element av science fiction anno 1909 med i biletet? Denne uvissa gjer at forteljinga etter kvart blir særs fengslande.

Ein må også nemne språket. Forteljaren er ein god obervatør, og i tillegg til å gjere greie for faktiske hendingar legg han også ut om natur og omgjevnadar i poetiske vendingar. Stilen kan virke noko gamalmodig, det skulle ellers berre mangle i ei over 100 år gamal forteljing, men den er sjarmerende. Dialogen er utsøkt høfleg. Men gjennom alt dette er det også ein tone av uhygge. Ein får litt «film noir»-kjensle av det heile.

Eg høyrde denne forteljinga som lydbok i Ordflyt. Opplesaren Leif Dubard gjer, sjølv om han av og til snublar litt i setningane, ein strålande jobb med å lese i eit toneleie som kler forteljinga veldig godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte absolutt historien, en bra vri! ....men jeg syns det ødela endel at den er skrevet helt på starten av 1900-tallet. Syns språket gjorde den mye tyngere å lese, og at det ødela. Den ville nok fått høyere terningskast av meg hvis den var skrevet på nåtidens bokmål..

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns denne var fantastisk - og språket, hvor gammeldags det enn måtte være, var en stor del av den opplevelsen. Både språk og plot gjør at boka absolutt fortjener klassiker-statusen.

Men Vigmostad og Bjørke fortjener en stor smekk på lanken for å gi bort et viktig clue på baksiden av omslaget. Jeg gjettet løsningen lenge før jeg ellers ville gjort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye dårligere enn jeg hadde trodd. Dårlig intrige, ingen spenning, fantasiløs

Godt sagt! (0) Varsle Svar

herlig språk! Viser egentlig hvor lite variert språket vårt er nå. Veldig godt driv og overraskende vendinger i mysteriet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

-Unnskyld, sa han, -jeg er kanskje litt hjerteløs, men det er nu engang min natur og jeg kan ikke hjelpe for det. Jeg kan se at Deres fingrer skjelver, gaffelen klirrer mot tallerkenen. Jeg så en rykning i Deres ansikt da jeg talte om blodet. Det interesserer meg å legge merke til, hvordan uhyggen griper enkelte mennesker og litt efter litt knekker dem fullstendig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så rullet selve solen med stor larm opp av horisonten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Himmelen der henne i øst var ikke lenger himmel, men en avgrunn av lys inn mot uante og fjerne verdener, en vold av skyer ble sprengt ut fra horisonten, og skyene ble til en fantastisk vandring av underlige dyr med flammer i mankene og ildmørje under de vingede hovene, en tumlende horde, som solen tøylet med sine blinkende stråler; det var dagens gylne forspann. Så rullet selve solen med stor larm opp av horisonten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er i grunnen meget av en lyriker, sa han, en lyriker i redsler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

-- Man tror ikke på meg. Jeg har vært hos presten og fortalt mange underlige opplevelser jeg har hatt både på sjøen og i land. Jeg har vært hos skolemesteren også. Men de har bare smilt av meg og sagt at jeg har en livlig fantasi. Men nu, tenkte jeg, nu kunne du kanskje få rett, når du har en hovedstadsmann og en belest mann på din side, Ja, for De har jo hørt jernvognen, har De ikke?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Detektiven smilte.
- Jeg er i grunnen meget av en lyriker, sa han, - en lyriker i redsler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

De 99 beste krimtitlene i det 20. århundret. Forøvrig er en serie på 13 bøker utgitt av Gyldendal/ De norske bokklubbene fra april 1994 til februar 1996, en del av denne listen. Fire bøker fra den opprinnelige lista ble vanskelige å spore og jeg fikk problemer med å legge dem til, ettersom dette var bøker jeg ikke har. De er Max Mauser (psev for Jonas Lie) Rittet fra Olesko, Torben Nielsen - Nitten røde roser, Hans-Krister Rönblom - Höstvind och djupa vatten og Dorothy Leigh Sayers - The Nine Taylors. Flinke sjeler kan få hjelpe til med å få lagt til disse;-D


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Favorittbøker kjøpt for 5 og 10 kroner stykket hos bruktforhandleren :)

Det trenger ikke være dyrt å være bokelsker :)


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Samlet inn på Biblioteknorge-lista av:
Hege Bjørkeli, Spesialbibliotekar barn og unge, Elverum bibliotek


Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."

https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er du lei av å høre at du burde ha lest Ibsen og Hamsun? Her er bøker fra A til Å som absolutt er verdt å lese, selv om de ikke nødvendigvis er på skolepensumet. 29 bøker du bør lese før du dør. Lista er hentet fra side2.no og er fra 2007 :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

De bøkene jeg rakk å lese i det Herrens år 2012.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i September 2012


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker med et krim-plot som har noe overnaturlig i seg


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Morderen fra mørket" av Stein Riverton
 • "Malteserfalken" av Dashiell Hammett
 • "Den hule mannen" av John Dickson Carr
 • "Brannbilen som forsvant - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
 • "Den lange søvnen" av Raymond Chandler
 • "Snut, snut, kaffegrut - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
 • "Sort messe" av John Dickson Carr
 • "Den tredje mann" av Graham Greene
 • "Mannen som gikk opp i røyk - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
 • "Dragning mot død" av P.D. James
 • "Nattmennesket" av André Bjerke
 • "Døden tar buss - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver