Mannen som gikk opp i røyk

roman om en forbrytelse

av (forfatter), Per Wahlöö (forfatter) og Bodil Engen (oversetter).

Piratforl. 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.18 (33 terningkast.)

138 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Det svenske utenriksdepartementet har fått en delikat sak: En kjent journalist er blitt borte under reportasjeoppdrag i Budapest. Han har vært savnet i ti dager, men ingen tør etterlyse ham. Hvem kan lete etter Alf Mattson i all hemmelighet? Martin Beck tar saken. Han avbryter en velfortjent ferie og drar til Budapest. Han har ikke anledning til å søke hjelp hos det lokale politi og føler seg overvåket i den fremmede byen. Og det er han. Dette er den andre boka om Martin Beck.

Omtale fra forlaget

Det svenske utenriksdepartementet har fått en delikat sak: En kjent journalist er blitt borte under reportasjeoppdrag i Budapest. Han har vært savnet i ti dager, men ingen tør etterlyse ham. Hvem kan lete etter Alf Mattson i all hemmelighet? Martin Beck tar saken. Han avbryter en velfortjent ferie og drar til Budapest. Han har ikke anledning til å søke hjelp hos det lokale politi og føler seg overvåket i den fremmede byen. Og det er han. Dette er den andre boka om Martin Beck.

Bokdetaljer

Forlag Piratforl.

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788281430396

EAN 9788281430396

Serie Martin Beck - roman om en forbrytelse (2)

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt tid 1945-1999

Omtalt sted Stockholm Budapest

Språk Bokmål

Sider 197

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 14 13 4 2 0

Bokomtaler

I vår moderne tid har Martin Beck blitt mest kjent for å være en tv-serie som har pågått siden 1997, som med jevne mellomrom kommer med nye sesonger, der tid og sted har fulgt samtiden episodene har spilt inn i. Serien er god den, men den føler ikke helt som den "ekte" Martin Beck da historiene om denne svenske politimannen egentlig er ti bøker som ble utgitt i peioden 1965-75 under serietittelen "Roman om en forbrytelse". Og som ble en viktig "rollemodel" for senere nordisk noir krim som blant annet Jo Nesbø, Henning Mankell og Stieg Larsson er gode eksempler på.

Den litterære Martin Beck er noe av det mest unike krimfortellingene som er blitt gitt ut i Norden. Serien er nyskapende og føles fremdeles like fresh i stilen 50-60 år etter at de ble utgitt. Samtidig som de romanene fortsatt har en fot innenfor den klassiske krimsjangeren med detektiver, som nå er erstattet mer av politimenn som løser sakene.

"Mannen som gikk opp i røyk" er bok nummer 2 i serien, der Martin Beck må dra til Budapest som den gangen var på den andre siden av jernmuren for å diskre etterforske forsvinningen av en svensk journalist som har etterlatt sitt pass og andre eiendeler i dette kommunist styrte landet en gang på 60-tallet. Hva kan ha skjedd med han, og hvem følger etter Martin Beck mens hans er der?

Etter min mening den beste av de ti bøkene, men vil allikevel anbefale alle bøkene i serien! Og helst kronlogisk, selv om jeg tror man kan ha glede av dem også i ikke kronlogisk rekkefølge.

Anbefaler på den sterkeste 2007-utgavene av hele bokserien, som også har skrevet forord av flere av kjente norske og svenske krimforfattere i tillegg til å være nyoversatte og den siste versjonen om Martin Beck!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fint, gammelt hørespill, produsert i 1977. Mange svært kjente skuespillerstemmer, om ikke fra krimhørespill - som Gisle Straume, Rolf Søder, Jon Eikemo og Sverre Anker Ousdal.

Forfatterne Sjøwall og Wahlöö er selve skaperne av den skandinaviske kriminalromanen, men for meg står denne romanen/hørespillet som mer realistisk og mindre brutalt og bloddryppende enn det meste vi får servert av nyere stoff. En sterk femmer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Favorittkategorien min er krim


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Snut, snut, kaffegrut - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Brannbilen som forsvant - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Terroristene - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Det lukkede rom - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Udyret fra Säffle - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Roseanna - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Døden tar buss - roman om en forbrytelse" av Maj Sjöwall
  • "Savnede var iført" av Colin Dexter
  • "Nicholas Quinns tause verden" av Colin Dexter
  • "Nesten død mann" av Åke Edwardson
  • "Den femte passasjeren" av Gunnar Staalesen
  • "En liten by i Tyskland" av John Le Carré
Alle bokanbefalinger for dette verket