Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Obamas slagord om change we can believe in ga gjenlyd langt utover USAs grenser. I en småby på Østlandet kjente Terese et desperat behov for forandring. Men når hun nå, noen måneder senere, vagger høygravid rundt i huset, er hun ikke sikker på om hun valgte riktig change. Så er det Kevin som har hatt kjærlighetssorg i 12 år, Lydia med fantasivenninnen Dronning Sonja og Jessica som kommer hjem for å feire bryllup - med en mann hun tviler på om hun burde gifte seg med. Nu, jävlar! er en roman om forventninger og forsoning, om hjemmebakst og Metallica. Og om alt som skulle bli, men aldri ble. Anmelderne mener: "Stort om småbyliv. Nu jävlar har alt som skal til for å bli masselesing i Norge." Vidar Kvalshaug, Aftenposten "Når boka lukkes er det ingen tvil om at man har lest en av bokvårens beste romaner." Turid Larsen, Dagsavisen "Suveren skildring av det store i det små. En stor leseropplevelse." Silje Stavrum Norevik, Dagbladet "Nu, jävlar er eit litterært gjennombrot, eit imponerande broderi frå grensebyen Kongsvinger." Oddmund Hagen, Dag og Tid "Heidi Linde slekter litt på Jonathan Franzen, litt på Nick Hornby. Selge mye kommer hun i alle fall til å gjøre." Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv "en underholdende, morsom og velskrevet pageturner." Thor Holt, Glåmdalen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2012
Format Heftet
ISBN13 9788205419766
EAN 9788205419766
Serie Gyldendal pocket
Språk Bokmål
Sider 396
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Direkte kjedelig. Ett godt stykke uti boka innså jeg at jeg mislikte samtlige personer og deres smålige tanker og handlinger. Om det er meningen å belyse hvor trasig man kan ha det med seg selv om man kontinuerlig bare driver med og ikke tar kontrollen over eget liv, gjør forfatteren en god jobb.
Jeg ble ganske sur på Heidi Linde da det gikk opp for meg at alle de fire hovedpersonene tenkte stygge tanker om mennesker som snakket for mye. Siden de alle hadde dette fellestrekket, følte jeg at forfatteren satt overlegen på sin høye hest - og viste hvordan de tagalle, dype personene hennes var omgitt av tomhjernede skravlekopper. Bedre å holde kjeft og la folk tro du er en idiot, enn å åpne munnen og fjerne enhver tvil?
MEN - så glemte jeg etterhvert denne (innbilte?) nedvurderingen av oss som prater i vei, for til tross for denne likheten mellom personene er de alle virkelige mennesker til å tro på. I starten følte jeg at jeg visste hvordan det kom til å utvikle seg, og jeg var redd for at det skulle bli en sånn bok helt uten slutt, i tradisjonell ny-norsk forfatterstudieflinkistradisjon, men puh! heldigvis ikke!
Kevin på bensinstasjonen og Jessica som den hjemvendte, løsrevne jenta var mennesker å bli kjent med, som jeg kunne ha kjent. Historien om Terese ble litt omstendelig, og litt usannsynlig med plutselig prat med nabo, men lett å kjenne seg igjen i, og den utviklet seg veldig fint. Lydia-kapitlene var kanskje mer fornøyelige enn egentlig ekte, og forbindelsen mellom henne og Jessica stemte ikke helt i mitt hode, men det var en original vinkling.
Jeg ville gitt denne boka en femmer, om jeg nå ga terningkast! Hun har funnet balansen som så mange mangler, en realistisk historie uten å falle for fristelsen til å gjøre alle personene underlige og sære, som så mange norske bøker og filmer gjør nå for tiden. Blir glad over at det går an!
Denne boken gir en fin påminnelse om at alle i forskjellige sammenhenger trenger noen å støtte seg på.
Rett og slett en god bok om menneskers usikkerhet, krav og forventninger til livet. De ulike personene må tilslutt erkjenne det som har skjedd, utfallet er individuelt og historiene flettes ganske så elegant inn i hverandre etterhvert som historien åpner seg.
Jeg likte boken, den skildrer forskjellige personer som man kan kjenne seg igjen i. Litt trekk for at vi følger litt for mange personer og får vite for lite om hvordan det går med de forskjellige. Også en morsom bok.
I Nu, jävlar følger vi flere personer gjennom en høstdag i livene deres. Det er 9. oktober 2009 og dagen da det ble annonsert at president Obama blir tildelt Nobels fredspris.
Den første vi møter er Therese som skal ha en etterlengtet dag alene hjemme der hun har planlagt å gjøre ingenting, noe som selvsagt skjærer seg. Feieren skal stikke innom, og dessuten så har hun sett på Facebook at naboen er hjemme. Dermed går dagen med til å gjemme seg for naboen, og passe på at hun ikke må på do når feieren kommer. Hun får også uventet besøk. Therese er høygravid med sitt tredje barn og har begynt å sette spørsmålstegn ved valgene hun har gjort i livet. Hun kjenner desperasjonen vokse i seg.
Jessica, Thereses barndomsvenninne, har også en sentral rolle i boka. På dagen for bokas handling kommer hun hjem fra Sverige for å feire bryllupet med sin svenske snekkerkjæreste. Jessica bærer på sorg og skyldfølelse i forhold til sin avdøde far. Siden hans død har hun aldri klart å ta valg. Det hun har endt med, har aldri blitt helt riktig, og denne dagen skal hun nøste opp en hel del.
Jessicas mor Lydia møter vi også. Hun har fantasivenninnen Dronning Sonja som er med henne i alt hun gjør. Hun har et anstrengt og distansert forhold til Jessica og blir skjøvet til side når hun ønsker å hjelpe til med bryllupsforberedelsene.
På Essostasjonen jobber Kevin, Jessicas ekskjæreste. Det er tolv år siden de slo opp, men Kevin sliter fremdeles med kjærlighetssorgen. Han klarer ikke komme videre i livet og drømmer fremdeles om å få Jessica tilbake. Han blir stadig påminnet av andre om Jessica og fotballproffkarrieren han gikk glipp av på grunn av en skade. Denne dagen vi møter han hender det noe som kan endre livet hans.
Forfatteren har en utrolig god evne til å beskrive de forskjellige karakterene og hva de tenker og føler. Hun bruker mye humor og dette gjør boken ekstra god. Det at bokens hovedpersoner er veldig forskjellige er også et pluss, jeg tror de fleste finner noe å kjenne seg igjen i. Det er en bok om de små ting og de store spørsmål.
ML
Dette er en herlig bok, som jeg anbefaler alle å lese.
Les hele omtalen min her (ekstern lenke)
Helt grei, egentlig litt kjedelig.
Jeg hørte denne på lydbok, og må si at inntrykket mitt av boka er veldig tredelt! De første cdene var jeg veldig forvirra, over alle folkene jeg ble presentert for, uten å se noen som helst sammenheng eller følte at jeg fikk noe mer enn små innblikk i veldig mange forskjellige folk sine liv.
Midt delen av boka var helt grei som lydbok da jeg var for sliten eller ikke hadde mulighet til å lese selv.
De siste cdene sleit jeg derimot med å komme igjennom. Det er bare staheten til at jeg skal fullføre bøker som gjorde at jeg kom meg igjennom.
Hadde jeg hatt denne som papirbok så den hadde måttet ha min fulle konsentrasjon er jeg slettes ikke sikker på om jeg hadde kommet meg igjennom.....
Godt å være ferdig med den så jeg kan finne meg noe helt annet!!
...for det tar en hel barndom, en hel oppvekst, kanskje til og med et helt liv å forstå at foreldrene dine ikke er ufeilbarlige, at det de har vist deg, ikke nødvendigvis er sannheten, i hvert fall ikke sannheten slik den ser ut for deg...
Lydia skriver opp visdomsordene i en rød bok som hun har liggende i den nederste kjøkkenskuffen. Det er fint å tenke på når dagene er grå. En hel skuff full av trøst.
Snøfnugg er noe av det mest skrøpelige i naturen. Men se hva de makter når de holder sammen!
[...]og blikket hans stanser ved det store familiebildet i glass og ramme, for det er slik man gjør når man er en familie, rammer inn seg selv og henger seg selv på veggen, et triumferende klenodium, et endelig bevis på hva også vi, til alt hell, omsider klarte å få til.
Kjolen lukter Iben, den lukter barn, den lukter som munnene som puster henne i ansiktet om natta, små munner som puster og sikler ned på putetrekket hennes, den lukter som hendene som i søvne strekker seg mot henne, trekker henne i håret, trekker henne nærmere, en dag vil hun savne alt dette, det er det de sier, de som har store barn, det går så fort, sier de, du må nyte, sier de, og Terese nikker velvillig til alt de sier mens hun tenker på barnehendene som kvelerslanger rundt halsen, og en dag, tenker Terese, om bare noen år, kommer hun til å måtte be dem om en klem, trygle dem om å få en klem, men da vil de snu seg vekk fra henne i forakt, døtrene, på et tidspunkt blir det sånn, og det skal være sånn; barnet som vender seg nådeløst vekk fra den voksne, det er sunt og naturlig, en del av løsrivelsesprosessen, og det er da man skal ta fram og leve på minnene, de gode, ømme bildene fra den gangen ungen var liten og lubben og varm og full av hengivenhet.
Og hva har hun egentlig brukt dem til eller trengt dem for, disse mennene?Har hun trodd at ved å stå ved deres side, så vil hun klare å bli tydeliggjort selv? Har hun, i kraft av hvilken mann som enhver tid har stått ved hennes side, trodd at det kan definere henne og gi henne fri vilje og et eget liv, mens det, i virkeligheten, har tjent til det helt motsatte?
Det var en vinrød granada, og uten en eneste pyntelist eller spoiler virka den så ordinær at det var til å grine av. Helt til man starta motoren og satte på den nye anlegget. Fetteren hadde knerta kontoen med sparepenga far både konfirmasjonen og attenårsdagen, og sammen med brummet fra sekssylinderen var det dette som gjorde at granadaen likevel skilte seg ut. Indre verdier.
...men snart er høsten her, kanskje alt i morra, og den har alltid vært hans favorittårstid, høsten lover aldri mer enn den kan holde.
... og kanskje var det derfor Terese ikke lenger kunne kjenne igjen den magiske følelsen når hun kom inn dit, eller kanskje det bare var voksenlivet som ikke hadde plass til dette andre.
Og da de gikk i gang og pynta skinnpennalene sine med KILL'EM ALL med svart sprittusj, var Kevin allerede foran. METAL UP YOUR ASS!
Bøker kjøpt pr 24/11. Må bare få nok tid til å lese... Prioriteringer, prioriteringer.... ;)
Sidan eg er ein av dei heldige som har lang sommarferie (eller berre mykje oppspart avspasering...) så er sommaren lesetid for meg. Dette er nokre av bøkene eg har lyst å lese i sommar, enten fordi eg ser på dei som fin sommerlektyre eller fordi sommaren kan vere ein passande anledning tilå få lest bøker eg ikkje får lest ellers.