Kamerat Napoleon

av (forfatter).

Pax 1988 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (498 terningkast.)

2162 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ingrid Hilmers eksemplar av Kamerat Napoleon

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romanar

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Dette er George Orwells klassiske fabel om et diktaturs vekst. Boken handler om en gruppe dyr på en gård som har sett seg lei på bonden, som styrer tyrannisk. De lager sitt eget samfunn ledet av grisene, og de former et diktatur som er verre en det de hadde under menneskelig ledelse.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 1988

Format Innbundet

ISBN13 9788253014296

EAN 9788253014296

Serie Maxi-Pax

Genre Dystopier Klassisk litteratur Satire

Språk Bokmål

Sider 92

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

109 265 95 15 11 3

Bokomtaler

Det er fascinerende å lese en historie hvor parallellene man kan trekke til virkelige, historiske hendelser reflekteres såpass godt, men likevel distansert. Boken var forståelig og lettlest, men full av symbolikk og problemstillinger som er høyst aktuelle i dagens samfunn. Vel verdt å lese!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Aktuell politisk satire er den sjangeren med mest nådeløs datostempling. Vitser som var morsomme én uke, er utvitset og gamle den neste. Leit opp et gammelt Nytt på nytt, og tell hvor mange ganger du ler.

George Orwells roman Animal farm (Kamerat Napoleon) er en 77 år gammel aktualitets-satire, og burde derfor vært glemt for lengst. Den er en spissfindig harselas med Sovjetunionens utvikling under Josef Stalin i årene etter den russiske revolusjonen. De som leste den da den kom ut, tok nok flere av referansene enn jeg gjorde.

Boka har overlevd fordi satiren dessverre er tidløs. Når dyrene velter det gamle undertrykkende styret på gården, skal alt bli mye bedre. De har til og med skrevet ned en liste med regler. I stedet går det som The Who sang noen etter Orwells bok: Meet the new boss, same as the old boss. Dyrenes ledere blir minst like grusomme som menneskene dyrene var underlagt før.

Dette er ei livligere bok enn den helsvarte «1984», som Orwell skrev noen år senere. Du leser den på halvannen time, og det skal du selvfølgelig gjøre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hva minner dette om? Å jo, den russiske revolusjonen og Sovjetunionen. Kamerat Napoleon er en treffende beskrivelse av Sovjet under kommunismen. Her kan du trekke tydelige likheter mellom to av grisene og Stalin og Lenin, og det er veldig likt slik det blir på gården som det var i Sovjet.

I starten var dette en søt bok med flere morsomme ting. Små hendelser. Griser som leste, og de utrolig dumme sauene. En sur og tverr geit. En hest som bare greide å lære seg A, B, C og D, (hvis han lærte seg E, F, G og H glemte han de fire første). Men etter hvert forandret historien seg. Det ble tristere, og jeg kunne se tydeligere likheter til Sovjetunionen.

Vi har lært om hvordan det var i Sovjetunionen, men jeg må si at jeg ble sjokkert da jeg leste denne boka. Jeg hadde ikke sett for meg at det var slik. Det er jo helt forferdelig!!!

Språket er bra, men det er litt gammeldags. Så er jo boka gitt ut for første gang på norsk i 1964. Det forklarer en del.

Jeg anbefaler virkelig. Dette er lesestoff som de aller fleste burde lese!!! Jeg skal i hvert fall lese mer av George Orwell. Har 1984 liggende på nattbordet mitt klar til å leses.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Selv om karakterene i Kamerat Napoleon er skildret som dyr, er det ikke utfordrende å overføre maktens forførende korrupsjon til mennesket. Bokens tankevekkende allegori forblir like relevant som alltid. Denne korte romanen fletter historien om hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin inn i en lettfattelig 'eventyrfortelling' med satire, metaforer og humor. En kort og uunnværlig leseopplevelse som bør nytes av enhver.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fascinerende bok, med mange paralleller opp mot historiske kjennelser. Vil anbefale alle å lese den

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På "Manor Farm" har dyra rådsmøte. De er lei av at menneskene skal bestemme over dem. Dyra får ikke nok mat, og de blir behandlet dårlig. Nå er det på tide å slå tilbake. Gården blir deres, og dyra kan nesten ikke tro sin egen lykke. De jobber hardt, men nå gjør de det for seg selv. I dyrenes bud, har de blitt enige om at alle dyr er like, men snart sklir det ut. Grisene, som alltid tar kommandoen, mener at de nok er bedre enn de fleste andre dyr på gården. Sjefsgalten, Napoleon, blir ganske raskt like grusom som menneskene som styrte gården.

Orwells mest kjente roman, som er et tydelig stikk til hvordan Stalin ødela kommunismen.

Lettlest , satirisk og tankevekkende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

ALL ANIMALS ARE EQUAL. BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

Godt sagt! (62) Varsle Svar

The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

No one believes more firmly than Comrade Napoleon that all animals are equal. He would be only too happy to let you make your decisions for yourselves. But sometimes you might make the wrong decisions, comrades, and then where should we be?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

På en eller annen måte virket det som om gården var blitt rikere uten at dyra selv var blitt rikere - unntatt grisene og hundene, selvfølgelig.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dersom frihet betyr noe som helst, betyr det retten til å fortelle folk det de ikke vil høre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sitert fra Wikipedia; " Boken åpner med at dyrene har rådsmøte, en av grisene, Old Major, holder tale om hvordan alle dyrene på gården som alle er like mye verdt må stå sammen mot menneskene. Grisene, som av de andre dyrene er holdt for å være veldig intelligente og derfor respekterte, leder møtet. Dyrene har flere slike møter i løpet av de neste månedene. Old Majors tale egger til revolusjon blant dyrene på gården. De kaller idelogien deres for dyrismen (animalism), som kan sammenlignes med Marx' og Engels' kommunisme. Revolusjonen kommer og dyrene tar over Manor Farm, som etter dette blir kalt Dyregården (Animal Farm). Utover i boken blir det utviklet et sterkt skille mellom grisene og de andre dyrene. Dette rettferdiggjøres av grisene ved å hevde at «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Etterhvert opptrer grisene som menneskeliknende ledere, og ideologien de begynte med blir glemt."

Denne boken er like aktuell i dag som da den ble skrevet. Det var kanskje i utgangspunktet ment å beskrive kommunismens framvekst, men beskriver i virkeligheten en tidløs prosess, der en ideologi oppslukes av en annen, og begynner på grasrotnivå. Vi ser mange tendenser i dagens Norge og må bare spørre oss selv hvilke tendenser som er mest framtredende. I Norge er den ideologiske bevegelsen tydelig på vei mot venstre,
og den mer og mer vanlige benevnelsen på politiske/religiøse og sosiale kritikere av den venstrepolitiske bevegelsen i samfunnet, er ordet "høyreekstremisme" ? TV og Media spiller en meget aktiv rolle i dagens "Farm" både overfor barn, og voksne...bare til ettertanke

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Four legs good, two legs bad!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

”Kamerater,” ropte han. ”Jeg håper dere ikke tror at vi griser gjør dette i selvgodhet eller til egen fordel? I virkeligheten misliker mange av oss melk og epler. Jeg liker det ikke selv. Vår eneste hensikt med å spise dette er å bevare vår helse. Melk og epler – og dette er bevist av Vitenskapen, kamerater – inneholder stoffer som er helt nødvendige for grisers velvære. Vi griser er åndsarbeidere. Hele ledelsen og organisasjonen av gården hviler på oss. Dag og natt vokter vi over deres velferd. Det er for deres skyld at vi drikker denne melken og spiser disse eplene. Vet dere hva som skjer hvis vi griser ikke gjør vår plikt? Jones ville komme tilbake! Ja, Jones ville komme tilbake! Jeg er sikker på, kamerater,” skrek Skrikhals, mens han hoppet fram og tilbake og viftet med halen. ”Jeg er sikker på at det ikke er en av dere som vil ha Jones tilbake?”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

'If you have your lower animals to contend with', he said, 'we have our lower classes!'

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Her legger jeg bøker som omhandler samfunn i oppløsning - der karakterene lever i det motsatte av en utopi. Ofte vil de også være postapokalyptiske.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Eirik la ut lista over redaktørenes valg - her er tilsvarende liste over lesernes preferanser. Noe er likt, men ulikhetene er spektakulære. Rimeligvis er det engelskspråklige lesere som har gitt sine stemmer her - noen av de mest populære forfatterne har jeg aldri hørt om! Jeg har lest 37 av disse og har ingen ambisjoner om å lese hele lista!


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Yann Martel, forfatteren av Life of Pi, fant ut at den kanadiske statsministeren trengte kulturelt påfyll. Han har sendt ham én bok hver 14. dag i snart 4 år, med følgebrev.

What is Stephen Harper reading?

Følgebrevene er på ca 2 sider tekst, og har bakgrunnen for hvorfor de er med i lista. Jeg har følgelig ikke brukt mye tid på å skrive omtale her, men henviser til Martels omtale istedenfor.

Prosjektet er nå avsluttet, etter 100 bøker. De utgavene som Harper fikk tilsendt kan du finne på linken over. I denne listen har jeg brukt norske oversettelser så langt som jeg klarte. Der jeg ikke fant norske utgaver har jeg brukt engelske.

Lister her på bokelskere kan inneholde 100 bøker, som i utgangspunktet skulle være tilstrekkelig. Imidlertid består noen av bøkene på Martels liste av mer enn en bok, og iblant har jeg tatt med både norske og engelske utgaver. Jeg har derfor bare fått med tom. nr 93 på Martels liste. De resterende er:

 • Book Number 94: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie

 • Book Number 95: Cakes and Ale, by W. Somerset Maugham

 • Book Number 96: Six Characters in Search of an Author, by Luigi Pirandello

 • Books Number 97: Paul à Québec, by Michel Rabagliati, Le géant de la gaffe, by André Franquin, and Le lotus bleu, by Hergé

 • Book Number 98: Sir Gawain and the Green Knight

 • Book Number 99: A History of Reading, by Alberto Manguel

 • Book Number 100: Scorched, by Wajdi Mouawad, translated from the French by Linda Gaboriau

Kanskje jeg skal bruke lista som leseliste for meg selv også?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som regel er bøkene best, men iblant har vi vel alle opplevd at filmene faktisk er bedre enn originalmaterialet de er basert på.

Her er ei liste over mine så langt...


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker som har cover som får meg iallefall til å lese baksiden av boka i butikken/biblioteket. (Blå og rød nyanser er tydeligvis nøkkelen når det gjelder meg!)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fagre nye verden" av Aldous Huxley
 • "Catch-22" av Joseph Heller
 • "Slaktehus-5, eller Barnekorstoget - en pliktdans med døden" av Kurt Vonnegut
 • "Frankenstein, eller Den moderne Promethevs" av Mary Wollstonecraft Shelley
 • "Gjøkeredet" av Ken Kesey
 • "Vredens druer" av John Steinbeck
 • "Nittenåttifire" av George Orwell
 • "Moby-Dick, eller Hvalen" av Herman Melville
 • "Sangen om Odyssevs - (Odysseen)" av Homer
 • "Pesten" av Albert Camus
 • "Gift" av Alexander L. Kielland
 • "Fluenes herre" av William Golding
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver