I morgen var jeg alltid en løve

av (forfatter).

Cappelen 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.10 (299 terningkast.)

979 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Helenes eksemplar av I morgen var jeg alltid en løve

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2018

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Arnhild Lauveng var innlagt som schizofren på psykiatriske avdelinger i ti år. Hun var psykotisk og selvdestruktiv, og knuste glass for å skjære seg til blods med skårene. Men hun overvant sykdommen, og i dag arbeider hun som psykolog. Hun er dermed i stand til å uttale seg både som fagperson og som tidligere pasient. I boken tar hun oss med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner, og hun viser hvordan vrangforestillinger og symptomer har sin egen logikk og mening.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788202264642

EAN 9788202264642

Serie Cappelens utvalgte billigbøker

Genre Biografisk litteratur

Omtalt person Arnhild Lauveng

Språk Bokmål

Sider 199

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

100 146 34 17 0 1

Bokomtaler

Utifrån min egen erfarenhet från psykiatrin såsom patient och anhörig blev jag både arg, upprörd och glad när jag läste den här boken. Arg på idiotiska felbehandlingar, upprörd över dpligt bemötande från poliser och vårdpersonal och glad för de exempel på bra bemötande som hon gav. En bok som många skulle behöva läsa och ta till sig. Jag gjorde det med glädje!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne boken starter med å fortelle om hvordan forfatteren gradvis utviklet schizofreni. Dette var veldig interessant. Boken både roser og kritiserer helseapparatet, og da forfatteren i tillegg til selv å ha vært pasient, nå også er psykolog, har hun nok godt grunnlag for sine utsagn. Mot slutten blir det, for min del, litt vel mye tanker om hvordan gi best mulig behandling for psykisk sykdom. Sikkert veldig interessant for personell i yrket, men for min del kunne jeg gjerne lest mer om hvordan hun opplevde sykdommen, og hverdagen før, under og etter denne.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En ekstremt viktig og fengslende selvbiografi som skisserer forfatterens personlige beretninger med diagnosen schizofreni. Lauveng tar leseren med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner, og viser hvordan dette kan ha sin egen logikk og mening. Soleklart en av mine favoritt bøker, både på grunn av bokens lettleste natur og gode formidling, samt dens evne til å utfordre de stereotypier mange har om psykoselidelser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I denne boken blir du tatt med inn i hodet og tankene til Arnhild. Jeg syns hun formidler det indre kaoset på en god måte, med god, mener jeg at det til en viss grad er mulig å forstå sykdommen og dens kompleksitet uten å ha erfart den.
Det som festet seg best etter å ha lest historien hennes, er hvor vanskelig det er å få riktig hjelp. Dette gjelder nok ikke bare denne diagnosen. Det er opprørende å høre om at hun ikke blir sett som seg, men blir møtt med fordommer og stigmatiseringen knyttet til diagnosen, som så åpenbart ikke er lik hos alle.
Det gjorde særlig inntrykk at hun faktisk måtte bruke diagnosen for å få det som hun ønsket. Hun fikk for eksempel ikke dusje bare fordi hun følte behov for det, men om «kapteinen» befalte det, var det ok.
Det som gjør at boken ikke bare blir sørgelig, er at Arnhild er sterk og klok og hun vet hva hun trenger, hun gir aldri opp, og hun finner de rette som kan hjelpe henne når hun ikke evner å hjelpe seg selv helt og holdent. Hun klarer det utrolige fordi noen er der og ser henne, tror på henne og løfter henne.
Dette er en gripende og svært personlig beretning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette var en utrolig gripende og sterk bok som kan gi et lite innblikk i hvordan det oppleves å leve med en sykdom som preger livet i så stor grad. Denne boken gir en viktig stemme til pasienter, en bok med ettertanke til de som arbeider i systemet og gir en bredere forståelse av noe, som for mange, er helt ukjent. Noe tung tidvis, da den er skrevet relativt faglig. En god leseropplevelse som jeg anbefaler videre!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka gir et svært interessant innblikk i livet til en person med en tung psykisk lidelse. Forfatteren har selv vært diagnostisert med schizofreni og vet mer enn de fleste om hvordan livet kan være på en lukket institusjon. Det er dette hun forteller om i denne boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra tittel på boka :) veldig lærerik og innsiktsfull. Fint å komme under huden på en med en så alvorlig sinnslidelse som schizofreni. Bra fortalt, og fint å lese om ei som hadde så sterke symtomer i så mange år, og klarte å bli helt frisk. Anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det er ikke alltid slik at man blir klok av skade, av og til blir man bare skadet.

Godt sagt! (65) Varsle Svar

Det er ikke så lett å gjenkjenne godhet når verden har vært vond så lenge. Og det er ikke så lett å tro på seg selv når ingen andre har gjort det på lenge.

Godt sagt! (38) Varsle Svar

Livet er stort og komplisert og sammensatt, og det finnes ingen fasit. Fasiter passer i mattestykker, ikke i virkeligheten.

Godt sagt! (27) Varsle Svar

Før levde jeg mine dager som sau. Hver dag samlet alle gjeterne på avdelingen til felles utmarsj i flokk Og som gjetere flest bjeffet de kvasst hvis noen nølte med å gå ut døra. Det hendte jeg brekte litt, lavt, idet de drev meg igjennom gangene, men ingen spurte noengang om hvorfor - når man først er gal, kan man like gjerne breke.

Før levde jeg mine dager som sau. I samlet flokk drev de oss langs gangveiene rundt sykehuset, en langsom uensartet saueflokk av individer ingen tenkte på å se. For vi var blitt en flokk, og hele flokken skulle ut og gå, og hele flokken skulle lukkes inn igjen.

Før levde jeg mine dager som sau. Gjeterne klippet manken min og stusset klørne så jeg lettere skulle gli inn i flokken. Jeg tasset av gårde blant pent friserte esler, bjørner, ekorn og krokodiller Og lurte på hvorfor ingen ville se.

For jeg levde mine dager som sau mens alt i meg lengtet etter å jage over savannene. Og jeg lot meg drive fra kve til innhegning til fjøs når de sa at det var det som var best for en sau. Og jeg visste at det var feil. Og jeg visste at det ikke ville vare evig.

For jeg levde mine dager som sau. Men i morgen var jeg alltid en løve

Godt sagt! (21) Varsle Svar

Det er viktig å kjenne på hva vi vil, for det er en god pekepinn på hvordan vi kan gi livene våre mening og glede.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg ønsket egentlig ikke å dø, men jeg ante ikke hvordan jeg skulle makte å leve, så jeg prøvde å ta livet av meg.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Filosofen Heraklit sa at du ikke kan gå ned i den samme elven to ganger, fordi neste gang er både du og elven en annen. Det må være lov til å utvikle seg, å endre seg, å bli frisk.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

(...) mine erfaringer har lært meg at det ikke finnes noen "de" eller "oss". Vi er alle bare mennesker. Alle er vi forskjellige. Og alle er vi grunnleggende like.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Redsel, hjelpeløshet, avmakt, sorg, fortvilelse og skam, det kan vi alle forstå, og der kan vi møtes. Da er vi forbi diagnosene og symptomene og kategoriene og begynner å være mennesker. Og mennesker og menneskelige følelser, det er gjenkjennelig for andre mennesker, og kan deles.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hvem kan egentlig avgjøre hva som til enhver tid er en "passende" følelse ?.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som omhandler psykisk helse:

Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv


Godt sagt! (42) Varsle Svar

Oppslagsverk, romaner og biografier om psykiske vanskeligheter og tanker tenkt rundt det, død og harde tider.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Denne listen inneholder bøker om folk på siden av samfunnet. Folk med og uten diagnoser, som kan lære oss mer om folk flest. Noen er ekte folk andre er litterære skikkelser


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker som sitter i kroppen lenge etter at de er utlest, og som får deg til å tenke. Og gråte. Og smile. Og nyte hvert ord. Og elske å lese!


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Diverse bøker som handlar om psykiatri, psykisk helse og liknande.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har vasket og ryddet blant bøkene mine og har sitte og lest titler. Utrolig mange fine :) Her er noen favoritter fra bøkene mine.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en liste med bøker jeg har lest i 2013. Målet er 20 000 sider.

Mål nådd 19. november (20 154 sider)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er bøker som jeg har lært av og gjerne forandret oppfatningene mine etter at jeg har lest dem. De er kanskje fine å lese om du vil ha et annet innblikk enn det stereotypiske du får servert til daglig.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en liste med bøker basert på virkeligheten/sanne historier, bøker som har gjort inntrykk. Historier som har fått meg til å le, og gråte.

Listen er over bøker jeg har lest.
Jeg kommer stadig på nye bøker og har derfor konkludert med at jeg aldri blir ferdig. Jeg har skrevet noen kommentarer men er langt fra ferdig.

Listen oppdateres.
Jeg setter utrolig stor pris på boktips, selvom jeg skulle ha lest de før.
Kom gjerne med innspill


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Som regel leser jeg skjønnlitteratur, men noen fagbøker betyr mye for meg


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Unyttig som en rose" av Arnhild Lauveng
 • "Sebrapiken" av Sofia Åkerman
 • "Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?" av Kristine Getz
 • "Mammas svik - datterens gripende historie fra Alvdal-saken og Gjerdrum" av Anne-Britt Harsem
 • "Prozac nation - ung og deprimert i USA" av Elizabeth Wurtzel
 • "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl - historien om Christoffer" av Jon Gangdal
 • "Kjære - roman" av Linnéa Myhre
 • "3096 dager" av Natascha Kampusch
 • "En dåre fri - roman" av Beate Grimsrud
 • "Uro - en reise i det moderne selvet" av Finn Skårderud
 • "Evig søndag - roman" av Linnéa Myhre
 • "Da Nietzsche gråt" av Irvin D. Yalom
Alle bokanbefalinger for dette verket