Tjenerinnens beretning

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Aschehoug 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (201 terningkast.)

596 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Arild Louis Johansens eksemplar av Tjenerinnens beretning

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2017

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

USA i nær fremtid. Strålingskatastrofer, truende sykdommer, tiltakende ufruktbarhet og skremmende lave fødselstall har ført til ekstrem puritanisme. Kvinnene har mistet alle rettigheter i det patriarkalske samfunnet som er innført. De er totalt umyndiggjort og inndelt i kategorier. Viktigst er Tjenerinnene - kvinner som fremdeles er fruktbare og som har som oppgave å forsyne ektepar i øvre sosialklasse med barn. Gjennom Tjenerinnen Offred føres vi inn i dette samfunnet. Som de andre er Offred blitt "omskolert" for å glemme sitt tidligere liv, men fortiden lar seg ikke viske bort.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788203211522

EAN 9788203211522

Serie Must

Genre Dystopier

Språk Bokmål

Sider 345

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

51 93 48 7 1 1

Bokomtaler

Dystopisk klassiker og mesterverk. Dessverre er dagens verden nærmere bokas verden enn da den kom ut første gang.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Tenk deg at landet ditt blir kuppet av en ytterliggående religiøs/ politisk gruppering og du skilles fra alt og alle i livet . Gjennom dystopien til Atwood blir vi minnet om aktualiteten i mange av dagens totalitære samfunn, og hvordan dette påvirker menneskenes liv. Kvinnen Offred, en av tjenerinnene, gir stemme til savn, sorg, kvinneundertrykking og frykt. Fortellerteknikken binder oss til boka gjennom spenning, og avslører lagvis deler av et tidligere liv, samtidig som det fortsatt er ubesvarte gåter. En av verdens beste bøker ? Det er blitt sagt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å,dette er ei bok du ønske du aldri skal bli ferdig med. Dette er ei bok du tenker på når du ikkje les i den. Boka er i frå ei forferdelig tid,men boka er ikkje forferdelig,den er vidunderlig.Kvar setning er vakker. Eg misunner deg som ikkje har lest den, som ikkje veit om den enda, som har den tilgode. Lykkelig er du!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I framtidens USA er det krise. Samfunnet trues av sykdommer, strålingskatastrofer, og ufruktbarhet.
Dette leder til ekstreme tiltak. Et statskupp av fanatisk religiøse, som innfører et diktatur. Her har kvinner ingen rettigheter, og de er delt opp i forskjellige kategorier.
Øverst troner de blå Hustruer, nederst de grønne Martaer, hushjelper. De viktigste er dog de rødkledde Tjenerinnene; kvinner som fremdeles er fruktbare. Deres eneste oppgave er å produsere barn. De utplasseres hos forskjellige menn i den øvre sosiale klassen.
Gjennom historien til Tjenerinnen Offred, får man innblikk i dette samfunnet. Hun har gjennomgått en omskolering for å glemme sitt tidligere liv, men det er ikke så enkelt å gi slipp på fortiden.

Da boken ble utgitt på 80-tallet, var nok scenarioet i boken en utopi. I dagens samfunn, er den dessverre skremmende aktuell...

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Evig aktuell!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratisbok til lesebrettet mitt. Dette er ikke en bok jeg ville valgt selv.
Den er meget spesiell og handler om hvordan en framtid blir etter en strålingskatastofe (? Ikke nevnt spesielt), spesielt om kvinners plass i bomiljøet og hvordan noen utpekte personer (menn) styrer. Bokas hovedperson er tjenerinne med oppgave å føde barn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke nødvendig å skrive så mye om innholdet i denne boken. Jeg tror veldig mange kjenner historien fra før. Men det er viktig å anbefale den. Dette er en av de bøkene som har en stemme det er viktig å lytt til. Den forteller om når ting blir ekstremt og noens velstand hviler på andres slaveri. Tjenerinnene er slaver, de er til for en eneste grunn. Livet deres er ikke lenger deres. Det er andre som har kontrollen over det.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen dør av mangel på sex. Det er mangel på kjærlighet vi dør av.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg ville gjerne vært dum og uvitende.
Da ville jeg ikke visst hvor uvitende jeg var.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Et behov er et svakt punkt.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Better never means better for everyone, he says. It always means worse for some.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg husker da jeg gikk gjennom 1800-tallet i kunstgallerier, så besatte de var av haremer. Dusinvis av malerier av haremer, tykke kvinner henslengt på divaner med turbaner eller fløyelskapper på hodet, mens de ble viftet med påfuglhaler og en evenukk i bakgrunnen sto vakt. Studier i stillesittende kjøtt, malt av menn som aldri hadde vært der. Disse bildene skulle forestille å være erotiske, og jeg syntes de var det da. Men nå ser jeg hva de egentlig forestilte. Det var malerier av skinndødhet. Av venting, av gjenstander som ikke var i bruk. Det var malerier av kjedsomhet.

Men kanskje kjedsomhet er erotisk, når det er noe kvinner gjør, for menn.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ingen mor er noen gang helt og holdent slik et barn ønsker seg at en mor skal være, og det gjelder vel motsatt vei også.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Variasjon er et naturlig behov, hos menn. Det er rimelig, og nødvendig av hensyn til forplantningen. Naturen er inrettet slik." Jeg sier ingen ting, så han fortsetter. "Kvinner vet slikt intuitivt. Hvorfor kjøpte de så mange forskjellige klær i gamle dager? For å lure mennene til å tro at de var flere forskjellige kvinner. En ny kvinne hver dag."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

There is more than one kind of freedom, said Aunt Lydia. Freedom to and freedom from. In the days of anarchy, it was freedom to. Now you are being given freedom from.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Don’t let the bastards grind you down. I repeat this to myself but it conveys nothing. You might as well say, Don’t let there be air; or Don’t be. I suppose you could say that.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Night falls. Or has fallen. Why is it that night falls, instead of rising, like the dawn? Yet if you look east, at sunset, you can see night rising, not falling; darkness lifting into the sky, up from the horizon, like a black cloud behind cloud cover. Like smoke from an unseen fire, a line of fire just below the horizon, brushfire or burning city. Maybe night falls because it's heavy, a thick curtain pulled up over the eyes. Wool blanket. I wish I could see in the dark, better than I do.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (100) Varsle Svar

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (50) Varsle Svar

Godt sagt! (24) Varsle Svar

Her legger jeg bøker som omhandler samfunn i oppløsning - der karakterene lever i det motsatte av en utopi. Ofte vil de også være postapokalyptiske.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Eirik la ut lista over redaktørenes valg - her er tilsvarende liste over lesernes preferanser. Noe er likt, men ulikhetene er spektakulære. Rimeligvis er det engelskspråklige lesere som har gitt sine stemmer her - noen av de mest populære forfatterne har jeg aldri hørt om! Jeg har lest 37 av disse og har ingen ambisjoner om å lese hele lista!


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Elsker å kjøpe bøker på loppemarked, finner så mange skatter. Her fikk jeg disse 18 bøkene for 50 kroner!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne listen er et motsvar på GQ's (opprinnelig Gentlemen's Quarterly) liste "The New Canon: The 21 Books from the 21st Century Every Man Should Read” som inneholder kun tre bøker skrevet av kvinner.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Disse trosser sitt mørke med sterke og uforglemmelige lysglimt.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Eg synes i bunn og grunn leselister er noko tull sidan eg til ein kvar tid berre leser det eg føler for å lese. Dette kan likevel vere problematisk sidan ein del bøker krever og fortene ein viss dedikasjon. For å få til ei litt meir strukturert lesing i tida fremover er derfor lesesirkel eit konstruktivt tiltak. I lesesirkelen har vi etter mykje innspel frå meg og lite innspelt frå den andre, verte einige i kva for nokre bøker som skal lesast. Desse bøkene er ei god blanding av litteratur av forfattarar frå heile verda, som vi trur vert koselege å lese.

Etter litt krangling vart vi einige i at det berre er dei 15 første bøkene som må lesast i år.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dystopiske bøker med voksne hovedkarakterer.

Fra: http://leeswammes.wordpress.com/2013/05/08/dystopia-for-adults-a-reading-list-updated/


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Gileads døtre" av Margaret Atwood
 • "Flommens år" av Margaret Atwood
 • "Oryx og Crake" av Margaret Atwood
 • "Alias Grace" av Margaret Atwood
 • "Skyatlas" av David Mitchell
 • "Før plogen din over de dødes knokler" av Olga Tokarczuk
 • "Den blinde morderen" av Margaret Atwood
 • "Håndbok for vaskedamer - noveller i utvalg" av Lucia Berlin
 • "Arr" av Auður Ava Ólafsdóttir
 • "Den tredje løgnen" av Agota Kristof
 • "Beviset" av Agota Kristof
 • "Alle dagers ende - roman" av Jenny Erpenbeck
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver