Omtale fra forlaget
"Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier «Ærede signor Lipmann» og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: «Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!»"
I den selvbiografiske klassikeren "Familieleksikon" (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.
"Familieleksikon" er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.
Med forord av TOVE NILSEN.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2021
Format Innbundet
ISBN13 9788249522088
EAN 9788249522088
Genre Biografisk litteratur
Omtalt tid Etterkrigstiden 1939-1945 1918-1939
Omtalt person Natalia Ginzburg
Språk Bokmål
Sider 275
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Kritikerprisen for beste oversettelse 2021
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Boken kom ut i 1963, og foreligger i år i norsk oversettelse. Den er forfatterens fortelling om å vokse opp i Torino, med en heller uortodoks familie, sett med norske øyne. De 5 barna har to veldig forskjellige foreldre. Moren er evig optimist, ganske lat, og hater fjellturer. Faren er negativ til så og si alt og alle, men elsker fjellet. Fra tidlig alder blir barna dratt med på utmattende turer både sommer og vinter.
Utenfor husets fire vegger, rår fascismen og nazismen. Foreldrene er anti-fascister, og huset fylles jevnlig opp med venner og familie, og politikk er et evig tema. Det hele er høylydt uansett hva som diskuteres - alt fra navn på barnebarn til skolegang og Mussolini og Hitler. Til tross for den mørke og usikre tiden de lever i, er boken full av humor.
For oss i det noe stivbeinte Norge, er det ganske eksotisk, men også utmattende å lese om en familie som er vår totale motsetning. Voldsomme krangler, blåser over på kort tid der, mens jeg ser for meg at her på berget, hadde det hele munnet ut i evig uvennskap. Den despotiske faren er vanskelig å sympatisere med, likeledes moren som virker noe overfladisk. Allikevel er det en interessant og god leseropplevelse, selv om jeg ramlet av litt med alle navnene mot slutten.
Erindringsbok, selviografi, der forfatteren ser tilbake på sin egen familie, på godt og vondt, med humor og varme. Og alvor.
Familiens indre liv, med høylydt kaos, og politiske motsetninger i fascismens Italia.
Det var som om at jeg hørte stemmene til de mange personene mens jeg leste.
Et veldig bra bilde fra en italiensk familie før og etter 20-årene verdenskrig.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketOg likevel, når de møttes, ville de alltid snakke samtidig, og begge ropte, den ene høy og den andre liten, den ene i falsett og den andre med tordenrøst.
Apropos fars stemmeleie, som han ikke greide å kontrollere, fortalte Terni og mor at en dag, under en seremoni for professorer, mens alle var samlet i universitetets aula, hadde mor hviskende spurt far om navnet på en som befant seg noen få skritt unna. "Hvem han er?" hadde far ropt så høyt at alle hadde snudd seg. "Hvem han er? Jeg skal si deg hvem han er, jeg. Han er en komplett idiot!"
"Men du stenger deg jo alltid inne på kontoret ditt," sa mor. "Du låner meg ikke snøre. Du holder meg ikke med selskap." "For et esel du er!" sa far. "Du vet hvor mye jeg har å gjøre. Jeg har ikke tid å sløse bort som dere andre. Dessuten giftet jeg meg vel ikke med deg for å holde deg med selskap!"
Elena Ferrante, the bestselling pseudonymous Italian author behind "My Brilliant Friend", has named her favourite 40 books by female authors around the world.
Deler her Elena Ferrante sin fullstendige liste, inkludert beskrivelser av alle bøkene på listen. God og variert inspirasjon til hva man kan lese av kvinner fra hele verden.