Klara og solen

av (forfatter) og Bjørn Alex Herrman (oversetter).

Cappelen Damm 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.51 (86 terningkast.)

179 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Klara er en Kunstig Venn - en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs, observerer Klara det som foregår ute på gaten. Hun studerer hvordan menneskene forholder seg til hverandre, og håper at det snart er hennes tur til å bli valgt ut. Da ønsket endelig går i oppfyllelse og hun får bli med 13-årige Josie hjem, forstår Klara imidlertid raskt at det menneskene lover henne, ikke nødvendigvis er til å stole på. Klara og solen er en rørende og inntrykksfull roman med en uforglemmelig forteller. Det er en bok som snakker til oss fra et uventet perspektiv om empati og kjærlighet, om globale klasseskiller og de skremmende sidene ved moderne teknologi.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788202679354

EAN 9788202679354

Genre Dystopier

Språk Bokmål

Sider 287

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

17 27 28 11 3 0

Bokomtaler

Godt skrevet og medrivende på utmerket Ishisguro vis om kunstig intelligens. Skrevet slik at vi ser verden gjennom den kunstige vennen Klaras øyne. Anbefales på det varmeste.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Klara er en Kunstig Venn, (KV), og står i butikken og venter på å bli kjøpt. Når hun får stå i vinduet, følger hun godt med på hva som skjer der ute. Det beste er når solen er framme. Den både varmer og styrker Klara.
KV-er er laget for å hjelpe barn og unge å forberede seg til voksenlivet. Det kommer stadig nye modeller, så det gjelder å bli kjøpt før altfor mange nye KV-modeller kommer på markedet.

En dag går Klaras drøm i oppfyllelse, og for første gang kommer hun ut i friluft, og nærmere solen. Fra huset hun nå bor i, kan hun til og med se solnedgangen. Klara skjønner at hun har mye å lære i sitt nye liv, og at det menneskene lover ikke alltid stemmer. De kan nemlig lyve, noe Klara ikke kan eller forstår.

Fengende og interessant historie om en annerledes verden. At Klara er bokas forteller, gjør det hele unikt.
Dette er forfatterens første bok etter at han fikk Nobelprisen i 2017.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er kanskje urettferdig å bedømme en bok fra en genre man ikke liker. Jeg har aldri vært begeistret for science fiction, dystopier eller lignende. Men da jeg litt uforvarende leste Ishiguros Never let me go, ble jeg utrolig betatt. Dessverre synes jeg ikke denne har de samme kvalitetene. Jeg ser at den har enkelte kvaliteter, men jeg lar meg ikke bevege - hverken følelsesmessig eller intellektuelt. Jeg synes ikke den sier noe nytt eller overraskende om verken mennesket, kjærligheten eller samfunnet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Historien er fin nok i utgangspunktet, men klarer ikke helt å la meg fenge fullstendig. Jeg føler ikke at karakterene er troverdig nok til at jeg får en god relasjon til de. Aspektet med at jeg-personen i boken er kunstig intelligens er interessant nok, men heller ikke her sitter jeg igjen med at det tilfører historien noe spesielt, eller at karakteren er troverdig nok. Alt i alt, en helt grei bok, men som havner midt på treet for min del.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin lytteopplevelse, litt forvirrende handling, fikk ikke helt grep på hva romanen vil si meg, men artig ramme rundt historien

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Håp," sa han. "Det fordømte håpet lar en aldri i fred."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg skal lese i 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste for romaner og fiction - boksamling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste bøker i 2023.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
 • "Jordboere" av Sayaka Murata
 • "Heaven" av Mieko Kawakami
 • "Natten. Søvnen. Døden. Stjernene" av Joyce Carol Oates
 • "Den siste overlevende er død - roman" av Mattis Øybø
 • "Kentuki" av Samanta Schweblin
 • "Merking" av Fríða Ísberg
 • "Til paradis" av Hanya Yanagihara
 • "Om natten er alt blod svart" av David Diop
 • "Leksjoner" av Ian McEwan
 • "Maskiner som meg - og folk som deg" av Ian McEwan
 • "Sommer" av Ali Smith
Alle bokanbefalinger for dette verket