Maskiner som meg

og folk som deg

av (forfatter) og Einar Blomgren (oversetter).

Gyldendal 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.70 (23 terningkast.)

71 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Et trekantdrama mellom en mann, en kvinne og et fabrikkprodusert menneske? Moralske dilemma rundt kunstig intelligens står for tur i McEwans nyeste roman.

Storbritannia har tapt Falklandskrigen, Margaret Thatcher kjemper med Tony Benn om makten og kunstig intelligens har fått sitt store gjennombrudd.
Maskiner som meg foregår i et alternativt London på 1980-tallet. Charlie surfer gjennom livet og unngår fast arbeid så godt han kan. Han er forelsket i Miranda, en begavet student som lever med en forferdelig hemmelighet.
Da Charlie plutselig mottar en god slump penger, kjøper han Adam, en av de aller første syntetiske menneskene. Sammen med Miranda designer han Adams personlighet. Adam er tilnærmet perfekt - han er vakker, sterk og smart - og et trekantdrama begynner raskt å utvikle seg.
Ian McEwans kloke og underholdende nye roman stiller sentrale spørsmål: Hva er det egentlig som gjør oss menneskelige? Den fysiske kroppen eller vårt indre liv? Kan en maskin forstå et menneskes følelser?
Det er alltid et høydepunkt når Ian McEwan utgir en ny roman, og i denne boken undersøker han hva som kan skje når vi befatter oss med ting som kan bevege seg utenfor menneskelig kontroll.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788205526426

EAN 9788205526426

Genre Science fiction

Omtalt tid 1980-1989

Omtalt sted London

Språk Bokmål

Sider 340

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 10 7 2 0 0

Bokomtaler

Vi er i London på 80-tallet, men ikke det 80-tallet vi kjenner. Den tekniske utviklingen har nemlig gått en smule raskere, og det eneste gjenkjennbare er Storbritannias statsminister og Falklandskrigen.

Charlie er er livredd for å ende opp med en intetsigende kontorjobb. I stedet spekulerer han i diverse aksjer, og taper mer enn han vinner. Så havner en arv fra moren i Charlies hender, men pengene forsvinner like fort som de kom. Han investerer nemlig i en av tidens nyeste oppfinnelser - et fabrikkprodusert menneske med kunstig intelligens.

Miranda er 10 år yngre en den trettiårige Charlie, og bor i leiligheten over hans. De har et slags forhold, men Miranda bærer på forferdelig hemmelighet, som Charlie ikke vet noe om. Miranda går med på å programmere det nye mennesket i Charlies liv - Adam. Adam blir tilnærmet perfekt, men forholdet til Miranda og Adam utvikler seg ikke helt som Charlie hadde håpet.

For hva er egentlig menneskelighet - vår fysiske kropp, eller vårt indre liv? Kan maskiner ha følelser som oss?

Nok en bok med uvanlig tema fra McEwan. Språket er, som vanlig, meget godt, og det er en uhyre interessant historie.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har blanda følelser om denne boka. Den er veldig spennende, men samtidig opplevde jeg den som litt for treig.

Charlie, hvedpersonen i boka, bruker arven sin på en Adam-robot (en av et titalls menneske-roboter). Sammen med naboen sin, Miranda, designer de personligheten hans. Skal ikke si så mye mer for ikke å røpe noe. Dette foregår på et alternativt 1980-tall i England, hvor Falklandskrigen og Margareth Thatcher inngår i handlingen. Også Alan Turing er med i boka. Dette syntes jeg virker interessant og det var det på sett og vis også. Men for meg ble det noe litt tut-og-kjør over oppsettet da boka veksler mellom å fortelle historien til Charlie, og mer reflektive tanker og blikk på politikk og teknologisk utvikling. Vanskelig å forklare hva jeg mener her... Overgangene mellom disse to ulike "fokusområdene" ble så brå og jeg følte det liksom avbrøt handlingen når det her og der dukka opp fem-seks sider om England, politikk og teknologi. Skulle sett at alt dette på en aller annen måte ble vevd inn i historien på en bedre måte slik at det ikke ble like flatt og belærende.
Samtidig er det vågalt og kult at forfatteren har brukt ekte hendelser og personer og endre litt på utfallet. Alt i alt en god leseopplevelse, dog litt for tregt.hadde jeg hatt større interesse for britisk politikk på 80-tallet og mer kunnskap om Alan Turing og teknologien hav var med å utvikle, ville jeg nok likte boka mye bedre. Så er du der, bør du absolutt lese denne

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tankevekkende om kunstig intelligens.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det finnes en spesiell sanselighet i en seng man ikke deler med noen, iallfall en stund, helt til det å sove alene begynner å anta en egen stille tristhet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Legger ut bøker vi har lest i lesesirkelen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tyll - roman" av Daniel Kehlmann
 • "Mannen som så alt - roman" av Deborah Levy
 • "Intuisjonisten" av Colson Whitehead
 • "Informasjonen - roman" av Bår Stenvik
 • "Lanny" av Max Porter
 • "Kakerlakken" av Ian McEwan
 • "Jeg føler meg uvel - en roman om døden" av Ole Robert Sunde
 • "Tritonus - en skjærgårdsfortelling" av Kjell Westö
 • "Den odde kvinnen og byen" av Vivian Gornick
 • "En fri agent" av John Le Carré
 • "Eddikjenta - Troll kan temmes gjenfortalt" av Anne Tyler
 • "Mitt liv som rotte" av Joyce Carol Oates
Alle bokanbefalinger for dette verket