Merking

av (forfatter) og Tone Myklebust (oversetter).

Aschehoug 2023 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.24 (17 terningkast.)

52 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

VINNER AV PER OLOV ENQUIST PRIS 2022

"Testen" er en revolusjon - psykologisk, teknologisk og politisk. Den fastslår hvorvidt man har anlegg for empati og medfølelse - eller for umoral og asosial oppførsel. Det opprinnelige målet er å kunne behandle farlige mennesker før de blir farlige, men snart brukes informasjonen langt bredere. Den som vil kan registrere resultatene sine i et offentlig, åpent register. Politikere begynner å smykke seg med beståttmerking, stadig flere bedrifter blir empatisertifiserte. Nabolag og borettslag begynner å reservere seg mot umerkede individer og noen begynner å snakke om testing i allerede i grunnskolen. Snart er det Islandske samfunnet, i romanen satt en gang i nær framtid, et samfunn i dyp splittelse.

"Merking" er fortalt av fire stemmer. Læreren Vetur som rømmer fra en eks-kjæreste som strøk på testen, Eyja som får sparken fra et stort investeringsfirma fordi hun ikke bestod, psykologen Ólafur som kjemper for å gjøre testen obligatorisk for alle, og Tristan, ung aktivist som slåss for retten til ikke å bli testet.

«Knakende god. Islandske Frida Ísberg tegner et dystert og burlesk bilde av ei nær framtid.» Jon Rognlien, Dagbladet (Terningkast 5)

«Dystopisk og elegant (...) Isberg har sin originale og høyst spennende vri på hvordan et begynnende totalitært samfunn også behøver troverdige mennesker av kjøtt og blod. (...) Beskrivelsene av et opprør mot en absurd bestemmelse som dømmer folk til utenforskap, er rasende friskt og nifst beskrevet. Slik blir romanen, i en god oversettelse, høyst aktuell... .» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Med denne fabelen frå nær framtid om å finne sin plass i eit økosystem som vaklar mellom det menneskelege og umenneskelege, får islandsk folkelivsskildring eit nytt andlet.» Margunn Vikingstad. Morgenbladet

«Merking er en roman som både fascinerer og skremmer. Islandske Frída Ísberg romandebuterer på et vis som plasserer henne på den aller øverste hylla blant nåtidens og fremtidens forfattere.» Tor Hammerø, Nettavisen (Terningkast 6)

«Uhyggelig god. (...) Det er en svimlende god roman 31 år gamle Frída Ísberg har skrevet - godt oversatt også av den erfarne islandsk-oversetteren Tone Myklebost. (...) Det geniale i Ísbergs bok er at hun gir alle de ulike personene sine argumenter som gjør at vi glatt forstår hvorfor de tenker som de gjør. (...) Jeg tviler ikke på at dystopien hennes vil sette en støkk i lesere også i flere europeiske land.» Anne Cathrine Straume, NRK

«Frída Ísbergs har en særlig evne til å gå inn i hvert enkelt menneske og avdekke hva som driver dem, hvor nådeløs flokken er og hvor raskt en er villig til å gi slipp på grunnleggende rettigheter for ikke å bli støtt ut. Det er svært forståelig at hun ble tildelt Per Olov Enquist pris i 2022. (...) Romanen kjennes helt nå - med diskusjonen om polarisering, teknologi, «woke-kultur» og gutter som de store taperne i samfunnet. Og det uten at det er påklistret eller politisk korrekt, rett og slett fordi den diskuterer og tenker istedenfor å konkludere.» Hilde Slåtto, Vårt Land

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2023

Format Innbundet

ISBN13 9788203396199

EAN 9788203396199

Genre Dystopier

Språk Bokmål

Sider 232

Utgave 1

Tildelt litteraturpris P.O. Enquists pris 2022

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 7 4 1 3 0

Bokomtaler

Yes! Her var det mye snadder og "food for thought". En dystopisk, men ikke uaktell, roman som omfavner så mye mer. Forfatteren tar blant annet opp kommunikasjon og argumentasjon, og setter fokus på utfordringer i dagens digitale samfunn og hvor vi er på vei. En sann glede å lese, men leser gjerne en 6-7 bøker før man kommer over en perle som denne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste for romaner og fiction - boksamling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Synd - notater fra en småby" av Andrew McMillan
 • "Dunkelblum" av Eva Menasse
 • "Kvinnen som samlet verden - roman" av Eva Tind
 • "Ryper i solnedgang - fortellinger" av Margaret Atwood
 • "W.E.B. Du Bois' kjærlighetssanger" av Honorée Fanonne Jeffers
 • "Flaskehagen" av Tatiana Ţîbuleac
 • "Alt dette tilhører meg - roman" av Petra Hulová
 • "Jernlungen" av Kirstine Reffstrup
 • "Babetta" av Nina Wähä
 • "Mannen fra Tiger Bay" av Nadifa Mohamed
 • "Shy" av Max Porter
 • "Min kjæreste skatt - roman" av Lucas Rijneveld
Alle bokanbefalinger for dette verket