Gratulerer med ny jobb! :-) Vil bare tipse deg om noen nettsider, denne som gir tips om det meste innen drift av skolebibliotek samt Skolebibliotekarforeningen. Lykke til i den viktige jobben!
Bokhyller er spennende møbler. De kan føre oss hvor som helst!
Gratulerer med ny (og viktig!) jobb! Ser at du har fått en del tips om bøker under her.
Min erfaring er at det hjelper ikke alltid med stort innkjøpsbudsjett og gode bøker hvis ikke skolebiblioteket greier å være tilstede og relevant i elevenes hverdag. Nå vet ikke jeg hvor stor denne lille stillingen er. Du har sikkert mange planer om hvordan du skal nå ut til elevene, men mitt tips er å passe på å komme deg ut av biblioteket og inn i klasserommene og ha feks korte smakebit-opplesninger, henge opp sitater og "teasere" i gangene, alliere deg med norsklærerne og ha bokanmeldelse-konkurranse, stunt-opplesing ute (eller inne i biblioteket, eller i kantina) i storefri osv. Snakk med lærerne, kanskje er det elever som trenger å komme seg litt ut av klasserommet som kan hjelpe deg med rydding og småjobber på biblioteket, så frigjør du tid til å være ute blant elevene med aktiviteter. Pass også på å følge med på samfunnsfag- og naturfag-periodeplaner o.l. slik at du er forberedt med materiell når elevene skal skrive oppgaver. Lykke til med en jobb som kan bli kjempemorsom :)
Oppslagsverk, romaner og biografier om psykiske vanskeligheter og tanker tenkt rundt det, død og harde tider.
Kanskje du finner tips i min liste Etter Harry Potter. Se her
Listen er laget med tanke på ungdom etter råd fra bokelskere.
Lykke til med en spennende jobb!
Jeg kan virkelig anbefale Meg Rosoff sin Slik har jeg det nå. Den er nydelig skrevet og tar for seg det vanskelige temaet anoreksi på en veldig fin måte. (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=674807)
Jeg er sikker på at mange ungdom vil synes at premisset for Uglies av Scott Westerfeld er veldig spennende. Jeg vet i hvert fall at jeg gjorde det ;) (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=1109954)
Og hvis du har noen som er veldig interessert i østen og spesielt Japan, vil sikkert bøkene til Lian Hearn om Otoriene falle i smak. (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=763439)
Philip Pullman og Neil Gaiman har også flere fine ungdomsbøker. Og til slutt må jeg bare nevne Walter Moers, selv om jeg har følelsen av at barn i den alderen synes bøkene hans blir for barnslige.
Lykke til!
Serien om "skyggebarna" er kommet i ny utgave nå i høst, i følge en ansatt på Norli. Ny og lekker design - samme innhold. Sønnen min på 14 som ikke er noen leser elsket bok nr. 1, og skal straks til på bok to.
Å få gutter til å interessere seg for bøker er jo en kjent problematikk. Når du skriver "med alle midler tilgjengelig", håper jeg du også tenker lydbøker, som jeg tror vil fenge et publikum som ellers er vanskelig å nå.
Først og fremst: Gratulerer med jobb!
Da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg vilt begeistret for bøkene til Maria Gripe, og selv om det er lenge siden nå så har jeg ikke inntrykk av at hun er gått ut på dato. Ikke helt i alle fall. Ellers leste jeg en blanding av lettere voksenlitteratur og serier som "Frøken Detektiv".
Jeg kan anbefale Dødslekene-trilogien av Suzanne Collins, veldig spennende og etter hva jeg har forstått en veldig populær trilogi også. Det er lenge siden jeg har vært så oppslukt at det kriblet helt ned i tærne etter å få lese videre. Og selv om jeg er voksen underholdt den meg like godt nå som jeg ser for meg den ville ha gjort om jeg hadde vært 10-12 år yngre.
På bibliotekene er følgende bøker mye utlånt av denne aldersgruppen: Bøker av Jacqueline Wilson, Ann Brashares, Mats Wahl og Annette Münch. Andre populære bøker er "Tusen biter" serien av Kjetil Johnsen.
Darlah – Johan Harstad, Skeleton creek – Patrick Carman, Gutten i den stripete pyjamasen – John Boyne, Tilfeldig engel – Kari Sverdrup, Vampyr bøker.
Fortellinger fra virkeligheten, for eksempel Regines bok. Tenk hjertesmerte tragiske historier og skjebner som rammer unge mennesker så er du langt på vei, iallefall med jentene.
Det finst eindel bøker ein aldri sluttar å lesa. Bibelen er eit nærliggjande døme. Men for å halda oss litt meir på jorda - bøker ein aldri sluttar å lesa kan vera så mangt, alt frå små diktsamlinger som vert lese i filler, eller romanar ein stadig vekk vender tilbake til - eller, som oftast, større verk som det tek tid å lesa, som ein treng lang tid på å lesa, tenkja gjennom og fordøya. Eller - som i andre tilfelle - bøker ein kanskje ikkje VIL bli ferdig med så snart.
I bokhyllene mine har eg fleire slike bøker som eg stadig vekk les i: Cervantes, Montaigne, Holberg. Eller faglitterære verk som Musikkens verden (no er me tilbake til metaforen med Biblenen att) - eller som Alberto Manguels ruvande bok om lesingas historie. For også lesing har si historie, ikkje berre den skrivne litteraturen.
Ein del år tilbake i tida var det ein ven av meg som strevde hardt med å bli forfattar. Du kjenner kanskje typen, han levde med ein draum og byrja på det eine mislukka manuset etter det andre, inntil han til slutt kom til den erkjenninga at forfattar ville han aldri bli. Den innsikta førte til ein endå viktigare erkjenning hos han: "Eg vil heller bli ein god lesar," sa han.
Og det vart han. Då han diverre døydde så altfor tidleg let han etter seg eit flott bibliotek, han hadde vorte ein mann som tok lesing på alvor, nærast som eit kall. Me høyrer jo om forfattarkall, men lesarkall? Sjølvsagt eigde han også eit eksemplar av lesingas historie.
Men til saka: Alberto Manguel har skrive den ultimate boka om lesingas historie - ikkje om skrivekunst eller litteratur, men om det å lesa. Som alt anna kan det også gjerast til ein kunst, eit fag, eit livsinnhald. Men først og fremst noko me i vår tid og vår del av verda treng å kunne. Slik er det ikkje alle stader - og slik har det ikkje vore.
Manguel har skrive ei personleg bok - dette er også hans lesehistorie. Emna for kapitlane seier stort sett sitt: Om å lesa skuggar, dei tause lesarane, minneboka, om å læra å lesa, om å lesa bilete, om å bli lest for, formen på boka, privat lesing. Det skulle kanskje vore endå eit kapittel: om å lesa digital tekst, som du gjer no - tekst på pc-skjermen, på eit lesebrett, på mobilen.
Lesingas historie er mangslungen. Den strekkjer seg fleire tusen år tilbake i tida, frå lesinga av skrift på steintavlar til skrift på pergament - og til våre dagars papir. Då seier det seg sjølv at det å lesa stort sett har vore ein kunnskap for dei få. Til for ganske nyleg. Lesingas historie vert såleis også historia om kven som las. Og kva dei las. Og måtar å lesa på. Å lesa innanåt, eller å lesa høgt.
I puberteten gjorde Manguel ei viktig oppdaging. Han sat og bladde i eit leksikon og kom over ein artikkel om forplanting og sex, med tilhøyrande illustrasjonar - han vert brennheit av skam fordi faren sit berre eit par meter unna. Men så skjønar han det - faren kan ikkje sjå kva han les! For det å lesa er som regel ei svært personleg, for ikkje å seia intim, sak.
Lesingas historie er også religion. Tenk på Bibelen, Koranen. Toraen. Og politikk. Tenk på Kapitalen, Wealth of nations. Litteratur har lesing som ein føresetnad. Lesing er kort sagt så mangt. Og så mykje. Og Alberto Manguel si lesingas historie har det meste. Nei, alt.
Alt fantes i bøkene, se så mange bøker, bøker nok til et helt liv, disse levende veggene som omgav meg.
Mønsteret på slipset så ut som en strukket versjon av en talentløs kunststudents forsøk på å portrettere en sammenfloket klump med sommernudler.
Jeg ba om forslag til gode novellesamlinger og bokelskerene kom med mange gode forslag. Her er en liste over de novellesamlingene som ble anbefalt :)
Denne listen er en oversikt over russisk litteratur jeg har lyst til å snuse på!
Av russisk har jeg bare lest:
- "Mesten og Margerita" av Michail Bulgalov
- "Forbrytelse og straff" av Dostojevskij
- "Det franske testament" av eksilrusseren Andreï Makine
- "Anna Karenina" av Lev Tolstoj
- Og så Akunin da, som jeg ikke helt vet hvor jeg har... er blitt fortalt at det er satire ...
Jeg skjønner at det er mye jeg har gått glipp av!
I was within and without, simultaneously enchanted and repelled by the inexhaustible variety of life.
Eirik la ut lista over redaktørenes valg - her er tilsvarende liste over lesernes preferanser. Noe er likt, men ulikhetene er spektakulære. Rimeligvis er det engelskspråklige lesere som har gitt sine stemmer her - noen av de mest populære forfatterne har jeg aldri hørt om! Jeg har lest 37 av disse og har ingen ambisjoner om å lese hele lista!
Informasjon om listen:
http://www.modernlibrary.com/top-100/100-best-novels/
http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Library_100_Best_Novels
Er utvalget upåklagelig, og er rekkefølgen det?
Jeg blir engasjert. Dette må jo gå galt. Mannen min blir så ille berørt av hovedpersonen så han måtte gå ut i går og. Jeg roper "Å nei!" Gleder og gruer meg til avslutningen. Å ha en så ekkel person som hovedperson oppleves litt som Linn Skåbers serie.. ble ille berørt da og, holdt på å måtte gå ut.