Jeg fått en liten stilling som skolebibliotekar dette halvåret. Lurte på om alle dere bokelskere ville gi meg tips om gode ungdomsbøker? Både de som har brent seg fast, gav dere blod på tann i yngre dager og bøker som deres barn leser! Har som plan å nå ut til disse unge sjelene med alle midler tilgjengelig! Ser frem til deres tips og anbefalinger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Er kanskje litt gammeldags når det gjelder barne og ungdomsbøker, men har alltid likt Roald Dahl. Passer for alle aldre. Ellers er jeg av den oppfatning at ungdom ned i 12-13 år kan begynne å lese såkalte voksenbøker. De ser voksenfilmer og bør også stifte bekjentskap med god "voksen" litteratur. Av våre nyere norske vil jeg da anbefale Erlend Loe, Roy Jacobsen, Tore Renberg, Jan Kjærstad, Gert Nygårdshaug og mange andre. Av eldre norsk litteratur kan ungdommer få stort utbytte av Tarjei Vesaas, Sigrid Undset og til og med Henrik Ibsen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Penger og budsjett, ja.... Tenk på alle bøker som fyller opp loft og kjeller og loppemarkeder og (grøss) søppelkasser! Du kunne ta en liten innsamlingskampanje av bøker/lydbøker o.l. som elevene har vokst fra - det er mange som ikke samler på bøkene sine, eller som har liten plass. I går kom min annenklassing hjem og sa at hun kunne ta med bøker hun ikke selv ville ha til lesekroken i klasserommet. Slett ikke dumt! Nå er jeg litt sentimental og tar vare på mange bøker, men det er nok mange som ikke orker å spare på alt som barna har vokst fra. Selv har jeg også voksenbøker som jeg kanskje ikke har likt så godt, eller ikke vil lese igjen (krim f eks), som jeg gjerne kan gi bort for å få mer plass til de bøkene jeg faktisk liker - er det noen som vet om vanlige bibliotek tar i mot brukte bøker (MEGET pent brukte da)? De vil sikkert ikke ha paperbacks, selv om de ser uleste ut, men kanskje innbundne?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, bibliotek tar imot. Kan variere litt om hva de ønsker å ta imot, best å ta en tur innom biblioteket å spør om de ønsker bøkene du har. Her på Arendal bibliotek tar vi imot mye forskjellig, hvis det ikke er det vi ser etter kan vi også legge det ut for salg her ved biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Kanskje jeg skal spørre? Filmer hadde det vært enda bedre å bli kvitt, har litt kjøpemani på bøker og film enda jeg stritter i mot så godt jeg kan...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gratulerer med ny jobb! :-) Vil bare tipse deg om noen nettsider, denne som gir tips om det meste innen drift av skolebibliotek samt Skolebibliotekarforeningen. Lykke til i den viktige jobben!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratulerer med ny (og viktig!) jobb! Ser at du har fått en del tips om bøker under her.

Min erfaring er at det hjelper ikke alltid med stort innkjøpsbudsjett og gode bøker hvis ikke skolebiblioteket greier å være tilstede og relevant i elevenes hverdag. Nå vet ikke jeg hvor stor denne lille stillingen er. Du har sikkert mange planer om hvordan du skal nå ut til elevene, men mitt tips er å passe på å komme deg ut av biblioteket og inn i klasserommene og ha feks korte smakebit-opplesninger, henge opp sitater og "teasere" i gangene, alliere deg med norsklærerne og ha bokanmeldelse-konkurranse, stunt-opplesing ute (eller inne i biblioteket, eller i kantina) i storefri osv. Snakk med lærerne, kanskje er det elever som trenger å komme seg litt ut av klasserommet som kan hjelpe deg med rydding og småjobber på biblioteket, så frigjør du tid til å være ute blant elevene med aktiviteter. Pass også på å følge med på samfunnsfag- og naturfag-periodeplaner o.l. slik at du er forberedt med materiell når elevene skal skrive oppgaver. Lykke til med en jobb som kan bli kjempemorsom :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja jeg er helt med. Må inspirere, motivere og være tilstede i skolehverdagen for å få de inn i biblioteket. Har mange ideer og skal ta imot dine råd og tips. Så får vi håpe lærerene vil samarbeide;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje du finner tips i min liste Etter Harry Potter. Se her

Listen er laget med tanke på ungdom etter råd fra bokelskere.
Lykke til med en spennende jobb!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for fin fin liste og gode ord. Trenger det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan virkelig anbefale Meg Rosoff sin Slik har jeg det nå. Den er nydelig skrevet og tar for seg det vanskelige temaet anoreksi på en veldig fin måte. (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=674807)

Jeg er sikker på at mange ungdom vil synes at premisset for Uglies av Scott Westerfeld er veldig spennende. Jeg vet i hvert fall at jeg gjorde det ;) (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=1109954)

Og hvis du har noen som er veldig interessert i østen og spesielt Japan, vil sikkert bøkene til Lian Hearn om Otoriene falle i smak. (http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=763439)

Philip Pullman og Neil Gaiman har også flere fine ungdomsbøker. Og til slutt må jeg bare nevne Walter Moers, selv om jeg har følelsen av at barn i den alderen synes bøkene hans blir for barnslige.

Lykke til!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Hei Jeg leser faktisk Perk of being a wallflower akkurat nå, kan tenke meg at den kan være noe for unge lesere.

Takk for mange gode tips og noen egne favoritt hat du også tatt med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å få gutter til å interessere seg for bøker er jo en kjent problematikk. Når du skriver "med alle midler tilgjengelig", håper jeg du også tenker lydbøker, som jeg tror vil fenge et publikum som ellers er vanskelig å nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ja, det er til dags dato seks lydbøker med kassetter på biblioteket. Ikke bra, men får prøve å se om det er mulig å forbedre dette. Må tenke budsjett og innkjøpspriser, men en god idee for å trekke uge inn i litterturens verden. takk for tips

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Først og fremst: Gratulerer med jobb!

Da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg vilt begeistret for bøkene til Maria Gripe, og selv om det er lenge siden nå så har jeg ikke inntrykk av at hun er gått ut på dato. Ikke helt i alle fall. Ellers leste jeg en blanding av lettere voksenlitteratur og serier som "Frøken Detektiv".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Serien om "skyggebarna" er kommet i ny utgave nå i høst, i følge en ansatt på Norli. Ny og lekker design - samme innhold. Sønnen min på 14 som ikke er noen leser elsket bok nr. 1, og skal straks til på bok to.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan anbefale Dødslekene-trilogien av Suzanne Collins, veldig spennende og etter hva jeg har forstått en veldig populær trilogi også. Det er lenge siden jeg har vært så oppslukt at det kriblet helt ned i tærne etter å få lese videre. Og selv om jeg er voksen underholdt den meg like godt nå som jeg ser for meg den ville ha gjort om jeg hadde vært 10-12 år yngre.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg støtter Tones forslag! Veldig god trilogi for ungdom :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det var et godt forslag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På bibliotekene er følgende bøker mye utlånt av denne aldersgruppen: Bøker av Jacqueline Wilson, Ann Brashares, Mats Wahl og Annette Münch. Andre populære bøker er "Tusen biter" serien av Kjetil Johnsen.

Darlah – Johan Harstad, Skeleton creek – Patrick Carman, Gutten i den stripete pyjamasen – John Boyne, Tilfeldig engel – Kari Sverdrup, Vampyr bøker.

Fortellinger fra virkeligheten, for eksempel Regines bok. Tenk hjertesmerte tragiske historier og skjebner som rammer unge mennesker så er du langt på vei, iallefall med jentene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

BookiacJakob SæthreSol SkipnesStig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsa