Omtale fra forlaget
Beretningen er som hentet ut av eventyret. En reise gjennom Kina på Yangzi - ChangChang den lange elva - selve livets elv, Kinas pulsåre. En reise i nåtid og fortid. I havnebyen Shanghai går Torbjørn Færøvik, en av våre fremste Kina-eksperter, ombord på fartøyet "Østavinden". 6320 kilometer senere og 5500 meter over havet, i et vilt, vakkert og ensomt brelandsskap, når han kildens utspring. Reisen har tatt 99 døgn, vært strabasiøs og fantastisk. Han har lagt bak seg landsbyer på stylter og store, kaotiske millionbyer, pagoder og røde templer, slukter og ville fossefall. Han har møtt alle slags mennesker - partipamper og værbitte nomader, tiggere med utstrakte hender og milliardærer som spiser andestek overstrødd med gullstøv. Han har reist i det støyende dagliglivet, i kulturen, politikken, religionen og i historien. Kina er i forandring, ikke noe land i verden endrer seg raskere i dag. En ny tid begynte da formann Mao ble lagt i sin sarkofag i 1976. Men forfatteren bringer oss til tider årtusener før dette; Færøvik gir oss en enestående kunnskaps- og eventyrreise gjennom Midtens rike, dette veldige landet med 1,3 milliarder innbyggere og en historie som aldri slutter å fascinere. Torbjørn Færøvik fikk Brageprisen i 2003 for denne boken, i klassen for reiselitteratur. Finnes også som lydbok
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2004
Format Heftet
ISBN13 9788202235178
EAN 9788202235178
Serie Cappelens utvalgte billigbøker
Språk Bokmål
Sider 431
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Brageprisen Åpen klasse 2003
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Meget bra bok og fascinerende lesning om hans reise gjennom Kina på elva Yangzi, verdens tredje lengste elv. Hans reise startet fra "dragens munn" til "dragens hale" som ender opp i Tibet, der han kunne drikke de iskalde dråpene fra isbreen som er en begynnelse på "Kinas pulsåre" og mektige elv.
Han måtte ha flere naturlige avstikkere for å nå fram til det store målet, og her skildrer han historiske personer, mennesker han tidligere har møtt samt nye som har mye å fortelle om dagens Kina. Ikke minst får vi høre fragmenter av tidligere tiders blodige historie og de menneskelige tragedier i kjølvannet av mektige statslederes bestemmelser.
En meget velskrevet bok, lettlest og underholdene bok der han strever seg fram til sitt store mål.
Torbjørn Færøvik er mannen bak flere bøker som det er vel verd å kikke nærmere på. En meget god reiseberetning.
Vi mennesker er forskjellige. Vi forfølger ulike mål, og det ene valget kan være like godt som det andre.
Etter å ha fullført en hyllest til hjembyen Tartu, spør Elias om jeg tror at Tibet noen gang vil bli fritt. Det anser jeg for utelukket, og for sikkerhets skyld lader jeg kanonen med alle de vanlige argumentene - at tibetanerne er få og han-kineserne mange, at tibetanerne mangler internasjonal støtte og at Kina er blitt en global stormakt og mye, mye mer.
Men da svarer Elias: - Hadde du på 80-tallet spurt meg om Estland noen gang ville bli fritt, ville jeg ha ledd. ALLE ville ha ledd. 1,5 millioner mot det mektige Sovjetunionen, mer enn 200 millioner sovjetborgere ! Tanken var umulig. Før faren min døde i 1988, tok han meg i hånden og sa " Det blir godt å dø. Livet i Sovjetunionen er ikke verd å leve". Men tre år senere i august 1991, var vi frie ! Han reiser seg i soveposen og tilføyer : - Der ser du. Det umulige kan skje.
Anbefalt historisk litteratur. For det meste faglitterære utgivelser.
Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.