Det er en fengslende reiseskildring Færøyvik her tar oss med på. I nåtid og fortid forteller han engasjerende om stedene der han befinner seg. Jo lenger ut i boka, jo mer levde jeg meg inn i reisen hans. Spesielt siste del av boka når han befinner seg i Tibet var interessant. Jeg har tidligere lest en del bøker derfra og han gir noen nye vinklinger her til kultur og miljø.

Jeg har gitt boka terningkast 5, men hadde der vært kart og bilder tror jeg jeg hadde gitt den terningkast seks. Måtte til alle tider inn på PC`en for å google bilder og kart av de stedene han besøkte. Nå var dette ei pocketbok jeg hadde med overalt, så jeg savnet virkelig et kart i selve boka.

Det er kanskje all skytte-energien min som gjør meg så fasinert av å lese om reiser og denne boka ga mersmak. Ser ikke bort fra at det blir flere bøker av samme forfatter. Da boka var ferdiglest satt jeg med følelsen av å ha fått enda mer kunnskap om kulturer som er fremmede for oss. Også de siste sidene i boka satte jeg pris på, der han har lagt til en oversikt over Kinas historie fra Qin-dynastiet (221-207 f.Kr.) og fram til året 2003. Konklusjonen min er en fengslende og lærerik bok. Vurderer terningkast 6 etterhvert. Vil se hva jeg tenker og føler om boka om noen uker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Meget bra bok og fascinerende lesning om hans reise gjennom Kina på elva Yangzi, verdens tredje lengste elv. Hans reise startet fra "dragens munn" til "dragens hale" som ender opp i Tibet, der han kunne drikke de iskalde dråpene fra isbreen som er en begynnelse på "Kinas pulsåre" og mektige elv.
Han måtte ha flere naturlige avstikkere for å nå fram til det store målet, og her skildrer han historiske personer, mennesker han tidligere har møtt samt nye som har mye å fortelle om dagens Kina. Ikke minst får vi høre fragmenter av tidligere tiders blodige historie og de menneskelige tragedier i kjølvannet av mektige statslederes bestemmelser.
En meget velskrevet bok, lettlest og underholdene bok der han strever seg fram til sitt store mål.
Torbjørn Færøvik er mannen bak flere bøker som det er vel verd å kikke nærmere på. En meget god reiseberetning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha lest din omtale, Gunn Kari, skjønner jeg at jeg har gått glipp av noe vesentlig når jeg kun har fått med meg en forkortet utgave av boka. Uansett - her en min omtale:

Når Torbjørn Færøvik - en av Norges fremste Kina-eksperter - kommer ut med nye bøker om Asia, vekker dette alltid stor oppsikt. Så også da han kom ut med boka "Kina - En reise på Livets elv" i 2003, som han fikk Brageprisen for (innenfor genren reiselitteratur). Papirutgaven av boka fyller mer enn 400 sider, mens denne forkortede lydbokutgaven kun varer i 2 t 15 min. Dermed er det bare en liten del av boka som har kommet med i lydbokutgaven.

I en anmeldelse av papirutgaven i Dagbladet 27.10.2003 kan vi lese følgende:

"Bevæpnet med en snakkende digital ordbok og kinesiske Lin Yatangs praktiske livsvisdom i boka "The Importance of Living" fra 1937, har Færøvik beveget seg fra Shanghai i øst og 632 mil vestover på 99 dager. Målet var Yangtzes kilder, men avstikkere er det blitt underveis. Og digresjoner i massevis. Men det kler Færøviks fortellerform."

Her kan vi lese om ettervirkningene av Maos regime, om diverse utslag av ettbarnspolitikken (hvor det faktisk er mulig å betale for å slippe sanksjoner ved å få flere barn), om kinesernes spillavhengighet og risikoen for å bli både dopet og robbet underveis, om Nobelprisvinneren i litteratur Gao Xingjian og faren for å få servert kjøtt du egentlig ikke ønsker å vite hva er. Og ikke minst om mennesker forfatteren møter underveis, mens han er på sin reise gjennom Kina - ombord på båten Østavinden på elva Yangtze fra Shanghai til elvas kilde i Tibet.

Om boka ikke akkurat er så veldig dyptpløyende at det gjør noe, så syder den av en fortellerglede og en fascinasjon for eksotiske Kina, som gjør at i alle fall jeg får fryktelig lyst til å reise dit. Trond Brænne fungerte perfekt i rollen som oppleser, og jeg storkoste meg med boka! Her blir det terningkast fem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RufsetufsaKitsuneVannflaskeMarit AamdalAjiniakraBård StøreHeidi BGro Anita MyrvangTone SundlandMarit HøvdeTanteMamieAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAlice NordliYlvaBirkaSynnøve H HoelalpakkaVibekeHeidiReadninggirl20MarianneJulie StensethBeathe SolbergAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingHilde H HelsethIna Elisabeth Bøgh VigreKareteHarald KLailaStine AskeMonica CarlsenHauk1Berit Rleser42Kjell PIdaCarine OlsrødJan Arne NygaardMaren Hjelle Currie