Ingen hylle
2016
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
En ung lokalavisjournalist i Juvdal er i gang med en lokalhistorisk bok da han blir drept. Han blir funnet under kirketårnet i Juvdal kirke - akkurat der kallskapellan Pontius Fjeldberg ble funnet død i 1963. Hoppet kapellanen? Ble han kastet ut? Det fikk politiet aldri oppklart. Og nå er altså journalisten som gravde i den gamle saken, også død. Ikke nok med det: En djevelmaske, som kom til bygda med den okkulte predikanten Conrad Krämer i 1708, spilte en sentral rolle også i 1963. Men hvor er masken blitt av? Og hva er sammenhengen mellom dødsfallene i 1708, 1963 og 2015? Dette er det okkulte og religiøse mysteriet som Bjørn Beltø graver i.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788203360510
EAN 9788203360510
Serie Bjørn Beltø (6)
Genre Krim Thrillere
Språk Bokmål
Sider 528
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Riksmålsforbundets litteraturpris 2016
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Igjen er den sære arkeologiprofessoren Bjørn Beltø i sentrum.
Denne gangen er han innkalt som historisk sakkyndig til bygda Juvdal. Den lille bygda har tre uoppklarte mord på samvittigheten, og en mystisk djevelmaske står i fokus.
Men kan de tre sakene ha noe med hverandre å gjøre? Årstallene er jo veldig spredt: 1708 - 1963 - 2015...
Ikke den beste boken fra Egeland synes jeg. Ble til tider litt kjedelig med oppramsing av fakta, men greit å ha lest den.
Her er min anmeldelse i VG av Djevelmasken (ekstern link)
Dette er ikke noen dårlig bok. Men det er heller ikke hva man forventer av en Beltø -historie. Det storslåtte over-the-top ala Indiana Jones mangler. Igjen står en nokså ordinær kriminal. Til tider minner det mer om en Agatha Christie enn en Beltø.
Men for alle del. Dette er ingen dårlig Krim.
... bare ikke en Beltø.
Bjørn Beltø er min helt. Takk for fin leseopplevelse.
Er stor Beltø-tilhengar, men dette var skuffande. Historien blir syltynn, og ein lurer på om det er ei ungdomsbok ein les. Satser på at dette var eit arbeidsuhell, og at neste Beltø-bok er i godt, gammalt slag.
Fantastisk bok i god Bjørn Beltø stil
Djevelmasken er en meget god spenningskrim, eller thriller om du vil, selv om den er noe annerledes enn de forgående bøkene om Bjørn Beltø. Det er ingen verdensomspennende reise med hemmelige instanser i hælene. Dermed er tempoet noe roligere enn hva vi er vant med.
Helt siden jeg leste Nostradamus` testamente har jeg vært fascinert av måten Egeland setter sammen en historie. De er så godt gjennomarbeidet, så godt skrevet. Jeg har enda til gode å finne et plotthull eller et dårlig sammensatt historieforløp. Det lurer overraskelser rundt hvert hjørne, alltid troverdig, men fullstendig overraskende. Jeg ble tatt på senga flere ganger, og ting er sjelden, om noen sinne, slik vi tror.
For full anmeldelse, se: Edge of a Word: Djevelmasken
Bjørn Beltø er i aksjon igjen. Medan han i tidlegare bøker gjerne har reist vidt omkring for å oppklare diverse mysterier så er han denne gangen i meir heimlege omgjevnadar. Egeland har dikta opp eit dalføre i grensetraktene mellom Agder og Telemark, Juvdal, og det er ein stad Beltø av og til har søkt til i dei tidlegare bøkene for å finne ro. Men denne gangen har han blitt kalla inn til Juvdal som eksperthjelp i ei drapsetterforsking. Og for å kome til botnen i dette, må han også nøste opp i eldre drapshistorier, ei frå 1963 og ei frå 1708.
Sentralt i forteljinga, som subtilt antyda i tittelen på boka, er ei mystisk maske som viser seg å ha stor antikvarisk verdi. Maska kom til bygda i 1708 med ein tilreisande tyskar som heldt folkemøter i bygda med tema som ikkje var heilt etter kyrkja sin smak. Spelte djevelmaska også ei rolle i dødfalla frå 1963 og frå 2015?
Som vanleg er dette ei spanande og lettlest bok. Eg liker godt Beltø, og tykkjer det er artig med historier som involverer arkeologiske eller andre historiske mysterier. Likevel når ikkje boka heilt opp i toppsjiktet i denne bokserien, det var heller meir på det jevne. God underhodning, men ikkje så mykje meir enn det. Ser fram til neste bok i serien, Lasaruseffekten, den har vel vært i handelen såpass lenge no at det snart bør vere råd å finne den til sterkt nedsatt pris ein eller annan stad.
Er svært begeistra for Brekke, altså. Selv om han begynner å bli så tøff og verdensvant at han nesten ikke er seg selv lenger. Dette er nok mer krim enn eventyr, men jeg synes det funker. Kosa meg stort gjennom hele boka.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLik et Soria Mora slott funklet Juvdal pleie- og omsorgssenter i skogkanten. Tåken hadde letnet. Jeg stanset og så utover landskapet. Vilt, øde. Visst var Juvdal en del av siviliasjonen. Det føltes bare ikke sånn.
Av og til kunne man få inntrykk av at noen hadde skrudd av hele Juvdal. At noen hadde røsket støpselet ut av kontakten og lagt bygda øde.
Statsarkivaren så ut som om han fra tidlig barndom var blitt oppfostret i arkivets dypeste, mørkeste kjellermagasin på en blanding av harsk fiskekraft, kjøttslintrer og kokt kål.
På hotellrommet fant jeg frem laptopen og koplet meg til hotellets troløse nett.
En hverdag er en knagg å henge fra seg uroen på.
Det var her de levde, i riktig gamle dager: trollene og vettene, huldrene og nøkkene; det var her de bodde, blant kjempegran og sølvgrå furu, det var her de vandret, lukt inn i eventyrene.
Bøker jeg har lest. Jeg kjøper ikke bøker, men låner lydbøker på bibliotek som regel.