2013
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen skildrer livshistorien til den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899-1977). Fjorten år gamle Xiuqing blir solgt til et bordell for å betale onkelens opiumsgjeld. En ung embetsmann kjøper henne fri, og med hans hjelp utdanner hun seg til kunstmaler, nå med navnet Pan Yuliang. Hun fortsetter sine studier i Roma og Paris, hvor hun finner sitt kunstneriske uttrykk og oppnår internasjonal anerkjennelse.
Omtale fra forlaget
Maleren fra Shanghai forteller den utrolige historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs vei fra et liv som prostituert til feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Xiuqing er fjorten år den dagen onkelen selger henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld. Med seg i bagasjen har hun onkelens store kjærlighet til poesi, men i hennes nye virkelighet som Yuliang er det bare plass til krevende kunder, røykfylte bakrom og erfaringer hun aldri kommer til å glemme. En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han kjøper henne fri, og som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920-årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes spesielle talent som kunstmaler, og som en av landets første kvinner får hun studere ved Shanghais kunstakademi. Yuliang fortsetter studiene i Paris og Roma, og det er i møtet mellom Kina og Europa hun finner sitt eget kunstneriske uttrykk. Kina er i stadig endring, og Yuliangs malerier og spesielle bakgrunn vekker sterke reaksjoner. Yuliang blir tvunget til å velge mellom kjærligheten til mannen som reddet henne, og sin egen kunstneriske frihet.
Forlag Front forl.
Utgivelsesår 2010
Format Innbundet
ISBN13 9788282600170
EAN 9788282600170
Omtalt tid 1918-1939
Omtalt person Yuliang Pan
Språk Bokmål
Sider 441
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Maleren fra Shanghai tar for seg livet til den kinesiske maleren Pan Yuliang. Som ung pike blir Yuliang solgt til et gledeshus for å dekke onkelens opiumsgjeld. Dette forandrer livet hennes for alltid. Yuliang er heldig - etter flere år i huset blir hun kjøpt fri av en embetsmann som forelsker seg i henne. Hun klarer etterhvert å gjengjelde hans kjærlighet, og lever som hans konkubine i det moderne Shanghai på 1920-tallet. Det viser seg at Pan Yuliang har et talent for kunst og maling, og starten på hennes store karriere begynner. Hun er moderne, og hennes nakne malerier blir ikke tatt vel i mot av alle. I årene som følger flytter Pan Yuliang til Paris to ganger - bort fra mannen hun elsker, for å drive med det hun elsker aller mest - kunsten.
En interessant bok om en en sterk, kinesisk kvinne. Forfatteren skriver veldig godt, for hun får meg til å lese hele boka selv om jeg egentlig synes de siste delene ble litt kjedelige. Jeg synes det mest spennende var å lese om Yuliangs liv i Herlighetens hus, så når fokuset ble mer og mer rettet mot kunsten falt jeg litt av lasset. Jeg synes dessuten ikke det virket som hun egentlig elsket mannen sin noe særlig, og jeg synes også det var rart at vi ikke fikk høre mer om hennes lesbiske side, noe hun ganske klart må ha vært. Den store kjærligheten i boka (foruten kunsten) fikk jeg inntrykk av at var venninnen hennes på gledeshuset. Det virket aldri som Yuliang glemte henne ordentlig, eller at hun sluttet å sørge over henne.
Boka var ikke helt som jeg kanskje hadde trodd, derfor ble jeg litt skuffet. Men det var en fin bok å lese, selv om den ikke innfridde til forventningene. Som sagt skriver forfatteren svært godt, og det gikk fort å lese.
Boken om den kinesiske malerinnen Yuiliang er noe av det beste eg har lest på mange år. Både hvordan boken skildrer det tragiske i at hun som ung jente blir solgt som prostituert, men også beskrivelsen av hennes kunstneriske utvikling synes eg var gripende. Maleriene og maleteknikkene ble skildret så vakkert at eg fikk lyst til å male selv! Nå har eg gitt boken videre nettopp til en maler, fordi denne sterke historien unner eg andre i å ta del i. For boken hadde mange lag, og den ga meg en følelse av å ha vert på en lang reise sammen med maleren fra Shanghai. En dame eg kommer til å minnes lenge.
Flott bok, vi følger maleren Pan Yuliang fra hun blir solgt av sin onkel til ett gledeshus, til ho blir kjøpt fri av en ung embetsmann og blir hans konkubine. Her møter hun ett glamorøst liv i 1920 års Shanghei. Det er her ho og andre oppdager hennes unike talent som kunstmaler.
Anderledes og eventyrlig
Dette var en flott leseopplevelse om en kvinne som til tross for ingen verdi som kvinne, stor politisk uro i Kina, tørr/får muligheten til å satse på sitt kall som kunstner. En skikkelig tøff dame dette her som jeg får lyst til å lese mer om. Anbefales!
Boken leste jeg i desember 2012. Et innlegg om min leseopplevelse finner du her
Dette er en ok bok, som er tidvis svært filosofisk og "drømmende". Boken tar for seg livet til den kvinnelige maleren Yuliang fra Kina, og hennes kamp for et bedre liv.
Hun er sterk, men som en bambus. Hun bøyer seg om vinden tvinger henne til det. Men hun knekker aldri.
Hun har aldri erfart en mann som har bedt om unnskyldning. Noe som gjør ham annerledes.
Men som det gamle ordtaket sier: elver og fjell kan være føyelige,men kun menneskets natur er evig ubøyelige.
"Menn kan endre sine holdninger og titler. De kan si: Jeg er populist. Også vil folk kalle dem det. Men vi, vi kan kalle oss hva som helst - sangere, underholdere, dansere. Men til syvende og sist kaller de oss horer allikevel."
Til venstre for dem sitter en gruppe studenter og diskuterer et vestlig teaterstykke en av dem vil at skolen deres skal sette opp. De er skrevet av en vestlig forfatter. Jeg husker ikke navnet hans. Det handler om denne kvinnen, Nora, som finner ut at ekteskapet bare er slaveri.
"Åh, madame Pen", sier han og stråler. "Du ser vidunderlig ut. Du skulle vel ikke ha lagt på deg litt?" "Jeg tror ikke det", svarer hun (og morer seg over at dette ville vært den aller groveste fornærmelsen i Frankrike). "Men takk skal du ha.
Lett regn mot skoddene får humøret til å løfte seg enda litt. Hun elsker å male i regnet. Elsker måten regnet får verden til å føles lukket og trygg.
Alle uttrykker seg best sammen med sine egne
Den store spanjolen Picasso tilbrakte en gang måneder med å tegne bare en ku. Ikke med å forskjønne den, men med å forenkle den. Til slutt var kuen ikke mer enn tre eller fire strøk. Men den var mye mer slående enn den ville ha vært hadde den vært malt i en fullstendig detaljert stil...
Xiuqing fester blikket på den lille tekannen med bilde av De gule fjellene i indigo. Ananas svever mot hanken, og smale elver slynger seg mot tuten. Når hun heller, er det som om den gule elven blir levende og renner ned i koppen hennes.
Startet lesesirkel i 2011. Her er bøkene vi har lest til nå. Etter 3 år har det blitt 30 bøker! :-)
Må jo holde styr på hva jeg kommer til å lese dette året også;) Denne gangen har jeg prøvd å skrive litt om hver av bøkene, slik at listen blir litt mer utfyllende. Planen er å komme seg gjennom en bok i uka, altså minst 52 i løpet av året, så får vi se hvor bra/dårlig det prosjektet går;)
Totalt 58 bøker, dog en del lettleste barnebøker. Jeg er fornøyd med å ha kommet meg gjennom prosjektet, det var ikke verre enn at det gikk, til tross for at det nesten ikke ble noe lesing i høst i det hele tatt! Det er ikke alle bøkene jeg har skrevet noe om, men det kommer kanskje etter hvert;)
Siden det bare kan være 100 bøker på en liste, kommer resten av de jeg leser i år her
Bøker kjøpt på mammutsalget i dag... Hadde egentlig lyst på flere, men men... må jo begrense seg litt og; ) Har en favorittbokhandel, og ho ene som jobber der er blitt så kjent med min boksmak i løpet av de siste årene at ho vet hva jeg liker og ikke liker... Så ho anbefalte meg disse. Noen som har lest dem? Si gjerne hva dere mener om dem, det hjelper meg til å vite hvem av dem jeg vil velge først: )))
Var innom en liten bokhandel i dag hvor utvalget er litt begrenset,men kom likevel ut med 7 bøker. Og siden jeg har ei lang ønskeliste blir det nok en tur eller to til på Mammuten i år også.