Sjakknovelle

av (forfatter) og Ursula Monsen (oversetter).

Heinesen forlag 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (58 terningkast.)

145 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Vi møter Mirko Czentovik, verdensmester i sjakk, som befinner seg om bord på et luksusskip. Om bord er også den mystiske, østerrikske flyktningen dr. B, som har tilegnet seg sjakkteori under fangenskap hos Hitlers gestapister. Sammen møtes de til kamp ved sjakkbrettet. Novellen er skrevet i 1941 og inneholder en kritikk av ideologienes innskrenkende og farlige natur.

Omtale fra forlaget

Handlingen i Sjakknovelle er lagt til en luksusdamper hvor blant annet Mirko Czentovik, verdensmester i sjakk, befinner seg. Han er på vei til Argentina hvor han for kjempehonorarer skal glitre med sin kunst. Han og den mystiske dr. B., en østerriksk flyktning som har tilegnet seg sjakkteori under fangenskap hos Hitlers gestapister, møtes til kamp ved sjakkbrettet. Sjakknovelle fra 1941 er skrevet i en tid hvor de store ideologier tørnet sammen med en slik kraft at Europa etterfølgende lå i ruiner. Stefan Zweigs dypfølte ærend i denne boken er derfor også en kritikk av ideologienes innskrenkende og dødsfarlige natur. Stefan Zweig (1881 - 1942), østerriksk forfatter og kosmpolitisk europeer, er en av de mest betydningsfulle tyskspråklige forfattere i mellomkrigstiden. Zweigs upolitiske, pasifistisk-humanistiske idealisme fikk sitt knekk med Hitlers maktovertagelse. I 1938 måtte han som jøde forlate sitt hjem i Salzburg og emigrere til England. Derfra flyktet han i 1940 til New York for året etter å slå seg ned ved Rio de Janeiro. Dypt deprimert over den politiske utviklingen i Europa begikk han her selvmord 1942.

Bokdetaljer

Forlag Heinesen forlag

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788281770218

EAN 9788281770218

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Språk Bokmål

Sider 95

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 30 4 2 0 0

Bokomtaler

En psykologisk, fortettet thriller som av og til er utropt til Zweigs beste bok. Mens hans øvrige bøker gjerne foretar et historisk sveip, griper denne fatt i samtiden: Virkningen av Hitlers annektering av Østerrike 1938 for dem som ble oppfattet som hans motstandere. Fortellingen har likevel ikke mistet sin spenst og aktualitet, kanskje også fordi den tar for seg kampen mellom to tenkemåter.

Den norske oversettelsen ved Ursula Monsen flyter godt. Det eneste jeg stusset på, var at den trauste sjakkmester Mirko Czentovic omtales som jugoslav på steder i boka der Zweig selv ikke nevner noe om statstilhørighet.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

åh, innmari bra. et så likefremt språk som blir stillistisk i all sin enkelhet. jeg slukte denne boka, både språket, fortellingen og underlaget. kanskje det beste jeg har lest.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En guttunge på 7 år blir foreldreløs etter en ulykke, og presten tar på seg oppdragelsen. Gutten viser seg å være en utfordring for presten. Han jobber godt, men tar ikke initiativ til noe selv. Å lese og regne, virker umulig. Ved en tilfeldighet oppdager presten at gutten er et naturtalent når det gjelder sjakk. Han ender til slutt som verdensmester i ung alder. På vei til Argentina, blir han utfordret til å spille sjakk av en skotsk ingeniør. Med seg på laget får skotten så mange som vil. Alle mot verdensmesteren, men det hjelper ikke. Mesteren vinner. Så entrer dr. B salongen, og snur det hele.
En liten bok, men full av innhold. Lett å lese, men med tyngde.
Ble lest som en del av aprilutfordringen til Elidas 1001lesesirkel - les en europeisk forfatter.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

På fire måneder hadde jeg ikke hatt en bok i hånden, og bare forestillingen om en bok var berusende og samtidig bedøvende - en bok med ord i rad og rekke, med linjer, sider og blader, en bok der en kunne finne nye fremmede tanker, emner å arbeide videre med og ta opp i hjernen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvis han får teften av et dannet menneske, trekker han seg inn i sitt skall ; og detfor kan ingen skryte av å ha hørt et dumt ord fra ham noen gang eller ha loddet hans uvitenhet, som etter sigende skal være avgrunnsdyp.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Og dessuten, er det ikke fordømt lett å regne seg for et stort menneske, når en ikke er belemret med den blekeste anelse om at det noengang har levd en Rembrandt, en Beethoven, en Dante, en Napoleon.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er med sjakk som med kjærlighet, en partner må til.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sjakk forbinder på en enestående måte alle parvise motsetninger: den er eldgammel og likevel evig ny, mekanisk i sin oppbygning, men likevel bare mulig ved fantasiens hjelp, begrenset innenfor et geometrisk rom og samtidig ubegrenset i sine kombinasjonsmuligheter, i stadig utvikling men likevel steril, en matematikk som ikke kommer til noen sluttresultater, en kunst som ingen kunstverk avler, en arkitektur uten substans, og likevel har den varigere liv enn alle bøker og verker - den er det eneste spill som hører alle folk og alle tider til.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Siden mange bokelskere til tider kan bli oppgitt over alle bøkene som stadig gjenstår å bli lest, så har jeg laget en liste over bøker som er både svært gode og korte.

Gi gjerne beskjed hvis dere vet om gode bøker som mangler på listen.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

født 28. november 1881 i Wien,
død 23. februar 1942 i Petrópolis ved Rio de Janeiro
Wikipedia


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den tradisjonelle loppemarkeden svikter aldri. I år fant jeg, i rekkefølge, disse bøkene. Gatsby er til kona som aldri lest den og nekter å lese min svenske utgave.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sjakk er et spill som minner om virkeligheten.
Tips om flere bøker blir tatt i mot med glede.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen ganger er det bra med en kort bok


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "I følelsenes vold" av Stefan Zweig
 • "1913 - århundrets sommer" av Florian Illies
 • "Bartleby og Co." av Enrique Vila-Matas
 • "Evige øyeblikk - tolv historiske miniatyrer" av Stefan Zweig
 • "Krig og terpentin" av Stefan Hertmans
 • "Jeg blir her i solskinn og i skygge - roman" av Christian Kracht
 • "Uhellet" av Friedrich Dürrenmatt
 • "Kain" av José Saramago
 • "Hjemsøkelse - roman" av Jenny Erpenbeck
 • "Lotte i Weimar" av Thomas Mann
 • "Verden av i går - en europeers erindringer" av Stefan Zweig
 • "Mesteren - roman" av Colm Tóibín
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver