Evige øyeblikk

tolv historiske miniatyrer

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1978 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (13 terningkast.)

51 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1978

Format Innbundet

ISBN13 9788252509687

EAN 9788252509687

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 225

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 6 4 0 0 0

Bokomtaler

Uvitende om at jeg faktisk hadde hatt en perle av en bok stående ulest i mine bokhyller i hele syv år (helt siden jeg fant den på et eller annet loppemarked), førte tilfeldighetene til at denne boka heldigvis ble gravd frem fra glemselen. For det er en makeløs bok, denne lille saken som Stefan Zweig skrev i 1927, og som utkom på norsk for første gang i 1952. Opprinnelig hadde den tittelen ”Historiske øyeblikk”, men den tyske tittelen er langt flottere: ”Sternstunden der Menschheit” – menneskehetens stjerneøyeblikk!

Gjennom 12 historier forteller Zweig om skjebnesvangre hendelser som fikk helt avgjørende betydning for menneskehetens historie. Måten han har bygget opp hver av historiene på, gjorde at jeg leste i åndeløs spenning – selv om jeg kjente utfallet av de fleste av historiene.

Jeg hadde nok aller størst glede av historiene om hhv. erobringen av Bysants og skjebneminuttene ved Waterloo. At SÅ lite skilte mellom det totale nederlag og seirende triumf, var ukjent for meg. Ellers var historien om tilblivelsen av Händels Messias besnærende. Likeså historien om oppdagelsen av Eldorado og hva dette medførte for den for meg totalt ukjente J.A. Suter.

Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få tak i Zweigs bøker! Noen burde sørge for at disse utgis på nytt! For øvrig er jeg interessert i å komme i kontakt med noen som ønsker å selge bøker av Stefan Zweig,

Jeg gir terningskast fem. Når boka ikke når helt opp til terningkast seks, har dette intet med måten boka er skrevet på. Derimot skyldes det at det er med to-tre nokså uinteressante historier, som Zweig kanskje med fordel kunne ha redigert bort i sin tid.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen kunstner er kunstner uavbrutt fire og tyve timer i døgnet. Alt vesentlig og varig som lykkes for ham, blir til i inspirasjonens få og sjeldne øyeblikk. Slik er det også med historien, som vi regner for den største dikter og tidsskildrer. Heller ikke historien skaper uavlatelig. Også i dette "Guds hemmelighetsfulle verksted" som Goethe ærbødig kaller historien, skjer det uendelig meget likegyldig og hverdagslig. Her som overalt ellers i kunsten og livet er de sublime, uforglemmelige øyeblikkene sjeldne. For det meste føyer historien bare som kronikør rutinemessig og iherdig ledd til ledd, faktum til faktum, i den veldige kjeden som går gjennom årtusenene, for all spenning må ha tid til å forberedes, alle virkelige begivenheter krever utvikling. Det trenges alltid millioner av mennesker i et folk for å frembringe et geni, og alltid må det gå millioner av ørkesløse timer før det dukker opp en virkelig historisk stund, et av menneskehetens "Evige øyeblikk".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Som alltid er det først ytterste nød som skaper det store og gripende samhold.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

født 28. november 1881 i Wien,
død 23. februar 1942 i Petrópolis ved Rio de Janeiro
Wikipedia


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Jøder på vandring - essay" av Joseph Roth
 • "Et annet hav" av Claudio Magris
 • "Tross alt!" av Max Tau
 • "The Best Short Stories (Wordsworth Classics)" av Guy de Maupassant
 • "Oostende 1936 - sommeren før mørket falt" av Volker Weidermann
 • "Allesjele" av Cees Nooteboom
 • "Gamle gringo" av Carlos Fuentes
 • "The Radetzky March" av Joseph Roth
 • "Parallelle historier - bind III" av Péter Nádas
 • "Tingenes naturlige orden" av António Lobo Antunes
 • "Noveller i utvalg" av William Somerset Maugham
 • "Balladen om fengselet i Reading by" av Oscar Wilde
Alle bokanbefalinger for dette verket