Uvitende om at jeg faktisk hadde hatt en perle av en bok stående ulest i mine bokhyller i hele syv år (helt siden jeg fant den på et eller annet loppemarked), førte tilfeldighetene til at denne boka heldigvis ble gravd frem fra glemselen. For det er en makeløs bok, denne lille saken som Stefan Zweig skrev i 1927, og som utkom på norsk for første gang i 1952. Opprinnelig hadde den tittelen ”Historiske øyeblikk”, men den tyske tittelen er langt flottere: ”Sternstunden der Menschheit” – menneskehetens stjerneøyeblikk!

Gjennom 12 historier forteller Zweig om skjebnesvangre hendelser som fikk helt avgjørende betydning for menneskehetens historie. Måten han har bygget opp hver av historiene på, gjorde at jeg leste i åndeløs spenning – selv om jeg kjente utfallet av de fleste av historiene.

Jeg hadde nok aller størst glede av historiene om hhv. erobringen av Bysants og skjebneminuttene ved Waterloo. At SÅ lite skilte mellom det totale nederlag og seirende triumf, var ukjent for meg. Ellers var historien om tilblivelsen av Händels Messias besnærende. Likeså historien om oppdagelsen av Eldorado og hva dette medførte for den for meg totalt ukjente J.A. Suter.

Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få tak i Zweigs bøker! Noen burde sørge for at disse utgis på nytt! For øvrig er jeg interessert i å komme i kontakt med noen som ønsker å selge bøker av Stefan Zweig,

Jeg gir terningskast fem. Når boka ikke når helt opp til terningkast seks, har dette intet med måten boka er skrevet på. Derimot skyldes det at det er med to-tre nokså uinteressante historier, som Zweig kanskje med fordel kunne ha redigert bort i sin tid.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Ja, nå er jeg i gang. Begynte med tilblivelsen av Hendels " Messias" og er over meg av begeistring. Forstår at ikke alle historiene er like interessante, så jeg får bla og velge litt med omhu. Spennende bok uansett. Bare forordet, som jeg har sitert fra, er jo nok til å vekke interessen for denne. Takk for flott bokomtale.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På et dansk antikvariat fant jeg boken "Balzac" av Zweig. Tror ikke den er oversatt til norsk. Boken ble gitt ut etter Zweigs død. Noen som har lest den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest den, men venter i spenning på om noen kommer til å si noe om den etter hvert ... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Små, men store øyeblikk av noen få blir her presentert.
Det er som forfatteren vil at leserne skal bli nysgjerrige og finne mer litteratur om disse karenes bragder.
Han gjorde meg nysgjerrig for nå vil jeg lese boka "Gift med Tolstoj" av Cynthia Asquith som jeg har. Zweig beretter i boka si om Tolstoj's noe uvanlige endelikt og dette "vil jeg høre med hans hustru om".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fikk også lyst til å se filmen "The last story" med bl.a. Helen Mirren som ko,m i 2009. Den handlet også om Tolstojs siste dager.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg lette i "magasinet" (bøkene der venter på mer hylleplass) etter en helt annen bok for noen uker siden, fant jeg mitt eksemplar av Evige øyeblikk godt bortgjemt. Jeg fant den på et antikvariat for noen år siden. Det er en utgave fra Boklubbens Ekstrabokklubben på 1970-tallet. De små historiene passet godt å lese i en hektisk periode, derfor satte jeg i gang umiddelbart. Ikke alle historiene er like gode, men jeg liker språket og stemningene Zweig skaper. Jeg ble veldig fasinert! Den tyske tittelen er jo nydelig. Jeg har lest "Verden av i går" og den er på topp 25-listen. Derfor er jeg også stadig på utkikk etter flere av Zweigs bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jeg også! Denne forfatteren skal jeg lese mer av! Jeg anbefaler også "I følelsenes vold", som faktisk er å få tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har skaffet alle mine Zweig bøker på antikvariat. "Magellan", "Helbredelse ved ånd" "Sjakknovellen", "Evige øyeblikk" (de jeg husker for øyeblikket). Du spør om hvorfor det er så vanskelig å anskaffe Zweig, eller hvorfor de ikke trykkes på nytt. Kan det ha noe med Zweigs historiesyn å gjøre? Hans individorienterte historiefortellinger forsvant i etterkrigstidens realisme og regjerende marxistiske historiesyn. Skal vi spå? Jeg tror Zweig kommer til å bli nyutgitt og få sin renessanse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har nå kjøpt to av Stefan Zweigs bøker på antikvariat: "Verden av igår" og "Helbredelse ved ånd". Det blir nok flere efterhvert. Men flere av hans bøker har jeg også fått låne på biblioteket. "Evige øyeblikk" som jeg har lånt på biblioteket og som jeg akkurat er ferdig med er delvis ganske spennende, men enig med Rose-Marie; et par av historiene er ikke "evige øyeblikk" etter mitt syn og ganske uinteressante. Jeg gir boka en firer, men de andre jeg har lest har fått seksere alle sammen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tilbakemeldingen! Jeg tror også at antikvariatene er stedet å lete. Det er nettopp Zweigs individorienterte måte å fortelle historiene på som jeg fant så fascineremde! Jeg fikk jo følelsen av å være med selv. ;-) Men det er klart at dersom gamle helter rives ned fra sine pidestaller pga "avsløringer" om småting utenfor deres makt, som var helt avgjørende i viktige historiske øyeblikk, så er/var kanskje ikke dette like populært?

Jeg holder for øvrig en knapp på at denne forfatteren skal få sin renessanse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Wien, i 1973, fann eg i eit antikvariat ei bitte lita bok med Zweigs forteljing "Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau". Eg hugsar enno den speielle stemninga som skrivemåten sette meg i ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Rose-Marie! Jeg leste den boken du snakker om i min ungdom. Den norske versjonen jeg leste het "Evige øyeblikk", og jeg merket meg også spesielt historien om Händels Messias. At dette er en veldig god bok er jeg helt enig i. Vilde

Godt sagt! (1) Varsle Svar

;-) Jeg likte historien om Händels Messias spesielt godt fordi jeg elsker denne musikken! Den hører med i førjulstiden i mitt liv. Jeg likte boka så godt at jeg kommer til å gjøre mye for å få tak i resten av Zweigs bøker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, er det ikke fascinerende hvordan Händel så konsentrert fikk ned denne inspirasjonen bare i løpet av et par tre dager. Han spiste knapt. bare arbeidet. Man kan trygt si at han hadde kontakt med sin muse, sin Daimon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om stabelen med uleste bøker øker fra over 2,4 meter til over 2,5 m betyr ingenting, jeg legger til denne boka også jeg.
Kan ikke la være når du skriver så varmt og bra om den, ikke umulig at jeg finner den i morgen i et bokanivariat i Tvedestrand.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er stor fan av Zweig - min absolutte favoritt er sjakknovellen. Fantastisk forfatter!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å ja, den har jeg lett etter lenge, men tydeligvis ikke godt nok... Og nå blir den vel helt umulig å få tak i?www.antikvariat.net er et sted å begynne selv om det ikke er det samme som å være i et antikvariat...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du vil lese den på engelsk, så er den å få tak i via Amazon. The Chess story ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oj - nok en bok jeg fikk brennende lyst til å lese! Takk for enda en appetittvekkende anmeldelse, Rose-Marie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Grete AastorpKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliJulie StensethBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika Svarstad