Når gjøken galer

av (forfatter) og Heidi Grinde (oversetter).

Cappelen Damm 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.39 (175 terningkast.)

390 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Turid Kalvatn Schøyens eksemplar av Når gjøken galer

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2021

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788202433086

EAN 9788202433086

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted London

Språk Bokmål

Sider 487

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 81 55 22 6 0

Bokomtaler

Som de aller fleste har fått med seg så er det J.K. Rowling som skjuler seg bak pseudonymet Robert Galbraith. Det store spørsmålet er om Rowling klarer å takle enda en sjanger? Revolusjonerer hun kriminalromanen? En ting er sikkert at med ingredienser som Intriger, penger, sjalusi og en svært dysfunksjonell familie så er det muligheter for å lage god krim av The Cuckoo's Calling*.

Kort om handlingen
Tidene er dårlig for privatetterforsker og ek-smilitærpoliti Cormoran Strike. Han har dumpet forloveden sin, flyttet inn på kontoret og han er i pengetrøbbel. Kreditorene banker stadig hardere på døren og Strike trenger virkelig en en innbringende sak. Som himmelsendt dukker John Bristow opp, hans søster, supermodellen Lula Laundry, skal ha begått selvmord. Bristow nekter å akseptere fakta og insisterer på at Strike må ta saken.

Det hele ser opplagt ut fra første stund, men Strike har sin yrkesstolthet og han går nøye igjennom sakens detaljer uansett hvor opplagt den ser ut for å være. Med hjelp fra sin dyktige sekretær Robin, gyver Strike løs på saken på jakt etter spor politiet kan ha oversett. Saken tar Strike langt inn i de rike og berømtes hverdag.

God historie, men ikke revolusjonerende for sjangeren

The Cuckoo's Calling er en underholdende kriminalroman, det må jeg bare få sagt først som sist, men den den scorer høyere på underholdnings faktoren hos meg enn når det kommer til originalitet og kreativitet. Selv om jeg lenge var mistenksom mot alle og enhver som hadde noe med drapsofferet å gjøre ble jeg ikke slått i bakke av mysteriets løsning. Når etterforskeren først fikk orden på flokene gikk det litt for lett å nøste opp saken, syntes jeg. En skulle nærmest tro Fetter Anton var modellen morderen var basert på.

Karakterer

Strike har flere trekk som kan minne om den, nå ganske velkjente, typiske moderne nordiske etterforskeren, i litteraturens verden vel og merke. Allikevel er det ting som tyder på at stadiet Strike befinner seg på i denne boken ikke er vedvarende, han er på vei ut av en kneik og vil nok ikke ende opp som en litt surmulende, middelaldrene - noe han også er for ung til med sine 35 år, og alkoholisert etterforsker. Sekretæren Robin er en sympatisk og kreativ dame som er full av initiativ og har et godt instinkt. Sammen utfyller de to hverandre, og jeg må si jeg falt for "paret". Enhver etterforsker må ha en sympatisk og kløktig medhjelper i en god whodunnit krim, det er opplest og vedtatt.

Rollefigurene som er knyttet til saken som etterforskes skulle jeg gjerne ha sett skrevet litt fyldigere, noen av dem blir til tider litt for endimensjonale for min smak.

Et hint fra J.K. Rowling?

En av kommentarene fra privatetterforsker Strikes kunder fanget min oppmerksomhet:

'You ought to give up detecting and try fantasy writing, Strike.'

Det syntes jeg var et artig lite pek, nå som jeg vet hvem Galbraith er følte jeg dette var et lite spor fra Rowling. Kanskje de beste litteraturdetektivene kunne funnet ut av hvem forfatteren var uten at noen hadde videreformidlet konfidensiell informasjon til pressen?

Ja, takk jeg tar gjerne en porsjon til

Jeg lukter en serie om godeste Cormoran Strike, Rowling har helt tydelig lagt opp til det ved å strø smuler gjennom hele historien med hint fra Strikes fortid, som ser ut til å ha vært rik på opplevelser og ikke minst dramatikk. En ting er jeg sikker på, jeg vil gjerne lese mer om Cormoran og hans nærmeste, han gjør meg litt svak i knærne merker jeg. Alt i alt en medrivende historie, jeg elsket den ikke, men jeg likte den godt.

Det ser ut for at en ny bok om godeste Strike kommer i 2014.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Underholdende og lettlest kriminalroman, med en moderne vri. Hovedpersonene var forfriskende og originale, men akkurat passe mengde noir. Håper på flere!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

488 sider senere er jeg i mål, og det er på tide å si mammaen til Harry Potter noen Pauli ord om denne gjøken som galer.
Lula Landry blir funnet død, og man er i tvil om dette er modellens selvpåførte endelikt, eller om hun fikk en real dytt ut av vinduet. Privatetterforsker Cormoran Strike tar saken, som skal vise seg å være en smule mer komplisert og innfløkt enn man på forhånd skulle tro.
Med seg på laget får han Robin, en vikarierende sekretær, som han flere ganger lurer på om han har råd til å ansette fast, eller ikke.
I det hele tatt er det et fantastisk persongalleri over både mistenkte, og ikke mistenkte som rulles opp, - personkarakteristikkene er hysterisk detaljerte og svært treffende og morsomme til tider.
Også privatetterforskerens herkomst springer ut av den utrolige historie om groupien som får barn med en rockelegende og ender opp med et barn hvis hodehår som ser ut som pubeshår i voksen alder. Og som dette ikke var nok, stolprer han også rundt i Londons gater med en benprotese som gjør svært vondt, ganske ofte i boka. Med andre ord alt annet enn en slektning av Agatha Christies pertentlige Poirot, selv om de begge har en grundig og kløktig tilnærming til mordmysteriene de møter.
Styrken i denne historien ligger i beskrivelser av atmosfærer, steder og mennesker. Svakheten etter min mening ligger i endeløse dialoger, og en repeterende og langsom opprulling av mordmysteriet.
Ble Lula drept, og kommer Robin til å få jobben som sekretær? Disse spørsmålene får vi omsider svar på, men det er en lang dags ferd mot kveld, for å si det litt gammelmodig. Boka er for lang og mister driv og spenning.
J.K Rowling, du kan å skrive, men som krimmysterium ble dette for treigt etter min smak. Men jeg liker dynamikken mellom Strike og Robin, - det er den som gjør at jeg faktisk leser ferdig,og ikke slenger hele stasen fra meg.
På en mørk og nokså kjølig aften spretter terningen rundt på skøyteisen utenfor huset og sklir småsleipt inn med fire øyne på seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herlig å lese Rollings krim Som i Potterbøkene er det masse detaljer- mange i universet og en uvanlig helt jeg gleder meg til fortsettelsen for den kommer sikkert Toppers

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en spenningskrim. Det er ikke mye blod og vold. Det var ingen steder jeg tenkte «æsj, så ekkelt!» Galbraith har klart å styre unna den blodige gørra vi ofte finner i krimsjangeren. Samtidig er den også en relativt typisk krimbok; du har den skadede etterforskeren på konkursens rand, de udugelige politietterforskerne og de stereotypiske karakterene. Allikevel leverer Galbraith en god spenningskrim som er, til tider, vanskelig å legge fra seg. For fullstendig anmeldelse se: edgeofaword: The Cuckoo's Calling

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var dårlig. Kjedelig, repeterende og bare tull..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjedelig bok.....får en 3'er fordi jeg ikke avbrøt. Grunnen er ene og alene fordi jeg måtte vite hvordan det gikk med hovedpersonen og sekretæren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forfriskende og underholdende. Muligens er jeg bittelitt mer entusiastisk enn hva boken fortjener i ren lettelse over at Rowling helt åpenbart fortsatt er i slag. Men dette er uansett en svært lesbar noir-isk detektivhistorie med fine karakterer, driv i handlingen og generelt naturlig, lettfattelig og allikevel rikt språk. Ja takk til oppfølger!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, Rowling. Hun er like fantastisk som detektivbyråforfatter som trollmannskoleforfatter. Ser til min glede at neste bok skal komme i juni - The Silkworm. Bare å vente og glede seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Omsider ferdig... Denne boken tok nesten knekken på leselysten for meg . Begynte på den i begynnelsen av mai ! Har flere ganger vært inne på å gi opp, og har også lest litt annet innimellom. Men etter at jeg ble med i Bokelskere har jeg satt meg som mål å fullføre ( så og si) alle bøker. Da hjelper det å være sta!
Jeg kjedet meg usigelig i omtrent 300 sider. Ble så lei av terping på detaljer rundt mordet/selvmordet, om og om igjen. Samtaler med mer eller mindre uinteressante personer. Men så løsnet det, og de siste 200 sidene var slett ikke så værst ....personene blir mer nyansert, det blir mer handling, - og etterhvert ønsker man selvfølgelig å vite hvordan det går ;). Det blir bare en treer, men kunne ha strukket meg til 3+ hvis det var mulig. Og ser ikke bort fra at jeg kanskje gir Mr. Strike en sjangse til :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ifølge henne skrek Landry noe slikt som : 'du er for sen', og en mannsstemme sa : 'du er en jævla løgner'. Hørselshallusinasjoner kalles det, sa Wardle. "Det er sånt du hører når du sniffer så mye kokain at hjernen begynner å dryppe ut av nesa på deg."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Begge var plettfrie og polerte, som om de var dukker i menneskestørrelse rett fra cellofanesken, tynne på den måten rike jenter er, nesten hofteløse i de trange jeansene sine, med solbrune fjes som hadde et voksaktig skinn, spesielt merkbart i pannen. Begge hadde lange, glinsende hårmanker med skill i midten og klippet så rett i kanten som om frisøren skulle brukt vaterpass.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ingen mening i en løgn hvis ikke sannheten ble opplevd som farlig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Duffield sier han var hos langeren sin, forkledd som en ulv. Hva faen er det for slags alibi?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

This might shock you, but not all the black people in London know each other.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun er rett og slett en elendig mor. Ingen kontroll, ingen disiplin, hun ga dem alt de pekte på og nektet å se det som lå rett for nesen på henne. Jeg sier ikke at alt skyldes hennes mangler som mor - hvem vet hva slags gener de bar på?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Du burde slutte som etterforsker og begynne og skrive fantasy-romaner, Strike :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er bøker jeg har lest, eller skal lese, som har fugl eller fjær i tittelen. Eller på coveret.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liste over bøkar eg les i 2014, og ei kortkort meining om dei. Mest som ein oversikt for min eigen del :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

En liste over bøkene jeg har lest i 2015. Som barn- og ungdomsbibliotekar går det mye i bøker som passer for den gruppen.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

oversikt for meg selv


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fortsettelse av forrige liste som ble full ...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest før 2016


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres spennende/interessant ut.
Fjerner bøker etterhvert som de blir lest.
Men lista blir bare lenger og lenger. Hm, merkelig.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

1: A book made into a movie already seen: John Boyne "The Boy in the Striped Pyjamas"
2: True crime: Karin Fossum, "Elskede Poona" (The indian bride)
3: The next book in a series you started: Peter May, "The Lewis Man"
4: A book involving a heist: J.K. Rowling, "Harry Potter and the Deathly Hallows" (#7)
5: Nordic noir: Arne Dahl, "Innland" (English title: "Hunted")
6: A novel based on a real person: Thomas Keneally, "Schindlers Liste"
7: A book set in a country that fascinates you: Peter May, "The firemaker" (China)
8: A book with a time of day in title: Kazuo Ishiguro, "The remains of the day"
9: A book about a villain or antihero: Javier Marias, "Forelskelsene" (The Infatuations)
10: A book about death/grief: P. Carmona-Alvarez "The weather changed, summer came...
11: A book w. a female author who uses male pseudonym: Galbraith, The Cuckoo's Calling
12: A book with an LGBTO+protagonist: David Ebershoff, "The danish girl
13: A book that is also a stage play or musical: Nikos Kazantzakis, "Fortell, Zorbas, fortell"
14: A book by author of different ethnicity than you: Chigozie Obioma,"The fishermen
15: A book about feminism 1: Vigdis Hjorth «Arv og Miljø»" (Wills and Testaments)
16: A book about feminism 2: Chimamanda Ngozi Adichie, "we should all be feminists"
17: A book about mental health: Gail Honeyman, Eleanor Oliphant is Completely Fine
18: A book you borrowed or was given to you as a gift: Zeshan Shakar, Tante Ulrikkes Vei
19: A book by two authors: Kepler, "Stalker"
20: A book about/involving sport: J.K.Rowling, Harry Potter & the Chamber of Secrets (#2)
21: A book by a local author: Agnes Ravatn, "Fugletribunalet" (the bird tribunal)
22: A book with your favorite color in the title: Peter May "The Black House"
23: A book with alliteration in title: J.K.Rowling, Harry Potter & the Philosopher's Stone (#1)
24: A book about time travel: J.K.Rowling, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (#3)
25: A book w. a weather element in title: Ninni Schulman, The girl with snow in her hair
26: A book set at sea: Jón Kalman Stefánsson, "Himmelrike og helvete" (Heaven and hell)
27: A book with animal in the title: Harry Potter and the Order of the Phoenix, Book 5
28: A book set on a different planet: Douglas Adam "The Hitchhiker's Guide To The Galaxy
29: A book with song lyrics in the title: Haruki Murakami, "Norwegian Wood"
30: A book about or set on Halloween: Agatha Christie, "Hallowe’en Party"
31: A book w. characters who are twins: JK.Rowling,Harry Potter&the Half-Blood Prince(6)
32: A book mentioned in another book: Graham Greene, "Brighton Rock" (in "Matilda")
33: A book f. celebrity book club: Haddon,The Curious Incident of the Dog in t. Night-time
34: A childhood classic you've never read: C.S. Lewis: Narnia (Løven, heksa&kleskapet)
35: A book that's published in 2018: Elena Ferrante, "Kvelande kjærleik (Troubeling love)
36: A past Goodreads Choice Awards winner: Paula Hawkins, Piken på toget
37: A book set in the decade you were born: Sue Monk Kidd, Bienes hemmelige liv
38: A book you ment to read in 2017 but didn't get to: Margareth Atwood, Oryx and Crake
39: A book with an ugly cover: Erlend Loe, "Naiv, Super"
40: A book that involves a bookstore or library: Gabrielle Zevin: «Herr Fikrys litterære liv»
41: Your favorite prompt f. the 2015 Popsugar Reading Challenges: Robert Harris, Pompeii
42: A bestseller f. year you graduated high school: Haruki Murakami "Hear the wind sing"
43: A cyberpunk book: Axel Jensen, "Lul".
44: A book that was being read by a stranger in a public place: Peter May, The Chessmen
45: A book tied to your ancestry: Anne K. Elstad, Folket på Innhaug (People of Innhaug)
46: A book with fruit/vegetable in the title: Kris Holloway, "Monique and the Mango Rains"
47: An allegory: Kazuo Ishiguro: En kjempe begravd (a buried giant)
48: A book by author with same first name as you: TORILL Brekke, Alle elsket moren din
49: A microhistory: Giulia Enders, "Sjarmen med tarmen" (...charming science of your gut)
50: A book about a problem facing society today: D. Vitanzas, "Dette livet eller det neste"
51: A book recommended by someone else taking the Popsugar Reading Challenge: J.K.Rowlings: "Harry Potter and the Goblet of Fire (#4)"


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ondskapens kall" av Robert Galbraith
 • "Hvit død" av Robert Galbraith
 • "Silkeormen" av Robert Galbraith
 • "Nysgjerrigper" av Belinda Bauer
 • "Svin - krim" av Carl-Johan Vallgren
 • "Den tikkende kvinnen" av Peter Swanson
 • "Mørke dager" av Belinda Bauer
 • "Syndenes forlatelse" av John Hart
 • "Lycke" av Mikaela Bley
 • "Nattergalens død - en Nina Borg-roman" av Lene Kaaberbøl
 • "Døden to ganger" av Chelsea Cain
 • "Kvinnen i lugar 10" av Ruth Ware
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver