Mjøsa rundt med mor

ei livsreise

av (forfatter) og Jan Gunnar Røise (oppleser).

Samlaget 2021 Lydfil

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (88 terningkast.)

180 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ntotheas eksemplar av Mjøsa rundt med mor - ei livsreise

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Lydbøker

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Vinnar av Kritikarprisen 2020 og Bibliotekets litteraturpris 2023!

Ei annleis klassereise.

Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan.

I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden

Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2021

Format Lydfil

ISBN13 9788234006715

EAN 9788234006715

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Innlandet Viken

Omtalt person Bjørn Hatterud

Språk Nynorsk

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen. Sakprosa 2020 Bibliotekets litteraturpris 2023

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 42 24 4 0 0

Bokomtaler

Denne boka liker jeg veldig godt. Reisemetaforen brukes på flere nivå her: den fysiske reisen rundt Mjøsa med mor, den sosiale reisen som forfatteren har foretatt, og tidsreisen tilbake til forfatterens barndom, ungdom og tidligere familiehistorie. Ikke rart at undertittelen er "Ei livsreise". Annerledeshet og tilhørighet er viktige tema, og jeg liker den direkte og usentimentale måten forfatteren skriver om disse temaene på. Mye er gjenkjennelig, også for en person født med færre fysiske utfordringer enn forfatteren. For meg, som kommer fra samme kommune som forfatteren, og som kun er noen få år eldre, er det selvsagt mye geografisk og historisk gjenkjennelse i tillegg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Underfundig. Rar. Artig. Mor og sønn kjører bil rundt Mjøsa. Mange refleksjoner om tettstedene rundt Norges største innsjø. Lettlest. Korte kapitler. Ordentlig god stemning i boka, hvis det går an å si noe sånt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

" Vi hadde absolutt alt då eg var unge, berre ikke så mykje pengar" sitat fra side 12 Mange gode observasjoner og refleksjoner. Elsker at boka er skrevet på nynorsk med dialoger på dialekt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For en fin liten bok! Som all stor litteratur handler den selvsagt ikke først og fremst om bilturen rundt Mjøsa med mor, men om livet. Jeg lo og gråt. Anbefales varmt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

«Mor og eg har blitt einige om at vi startar turen rundt Mjøsa på Sjusjøen og ikkje frå barndomsheimen min i Veldre. Dette er praktisk, mor og far er mykje på hytta om sommaren. Dessutan er barndomsheimen og bygda rundt kjenslemessig ladde på ein heilt annan måte enn det hytta er. Barndomsheimar har ein lei tendens til å påkalle sentimentalitet og sterke kjensler. Lag ei liste over dei mest klisjéfylte tåreperser, og mesteparten handlar om barndomsheimen. Eg er ikkje mindre sentimental, eg.»

Bjørn Hatterud er kommet ut med en ny bok i 2023: Blokka på Bjerke: tretten år i tredje etasje. Den gleder jeg meg til å lese etter endelig å ha lest Mjøsa rundt med mor: ei livsreise som ble utgitt i 2020.

Jeg tenker av og til på hvordan livet mitt hadde vært om vi ikke hadde flyttet fra Eidsvoll Verk og hit jeg bor nå, et såkalt sommerparadis i Østfold. Vi, det er vi begge to enige om, hadde ikke flyttet om det ikke hadde vært for tvangsbytte av arbeidssted for den annen part i husstanden, og da måtte «nissen være med på flyttelasset». Det er for meg ikke vanskelig å se for meg området Bjørn Hatterud beskriver i sin livs- og reiseskildring.

For Bjørn Hatterud var flyttingen fra Veldre en flukt:

«I sommar hadde eg budd vekke frå Mjøsa i 21 år. Eg var 21 år då eg flytta, eller nærast flykta. Det var ikkje så lett for ein funksjonshemma å stå fram som homo då eg gjekk på vidaregåande.

Usentimentalt og nøkternt forteller han om oppvekst og ungdomstid som ikke var enkel. Familien blir beskrevet med varme:

«Vi hadde absolutt alt då eg var unge, berre ikkje så mykje pengar. «

Bjørn Hatterud og moren har reist Mjøsa en gang tidligere, da var mormoren med. Kapitlet om livshistorien til mormoren er skrevet med klokskap som resten av boken.

Bjørn Hatterud skriver at han besøker familien ca en gang i måneden:

"Innimellom har eg drøymt om å bu nær familien, heimplassen og slektshistoria, på Hedemarken. Eg har sett for meg eit liv der eg faktisk ville klare å bu der.
I draumen bur eg i eit lite hus i ei bygd ved Mjøsa. Med kort bilavstand til mor og far. Eg tuslar rundt på tregolv, går til postkassa, og har kanskje ein liten kjøkkenhage. Ein kvardag i ein illusorisk bygdeharmoni der folk vinkar og seier hei, og der ting berre er godt. I ei bygd som minner om den eg sjølv voks opp i. Slik eg hugsar det i ettertid.
Min utopi er altså ikkje ei framtid i ein futuristisk storby, den er heller eit lite hus i ei lita bygd. Ein plass der eg kjenner harmoni. Der eg ikkje får vondt i kroppen om eg skal fylle bensin. Der eg har lykkast med å vere som dei andre. Friksjonsfritt.
Det er noko gammaldags over alt dette. Og personen i denne dagdraumen, er han eigentleg meg?"

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For ei fin framside! For meg har det litt å seie, sjølv om det eg finn på innsida sjølvsagt er viktigast. I Mjøsa rundt med mor får eg i pose og sekk: Denne er fin både utanpå og inni.

Bjørn Hatterud, kulturskribent, kunstkritikar, kurator og musikar opprinneleg frå Veldre i Ringsaker, tek med mor si biltur, ein dagstur rundt Noregs største innsjø Mjøsa. Boka er meir enn ei reiseskildring. Ho har ein undertittel: Ei livsreise. Lesaren får gjennom boka reise i historia om Bjørn Hatterud sjølv, om klassereise, funksjonshemming, homofili og utanforskap. Reisa rundt Mjøsa vert også ei historisk reise, i kulturhistorie, i familiehistorie, i historia til husmenn og hierarki, i bygdehistorie. Alt er fortalt på ein enkel måte, innimellom sårt, innimellom humoristisk, ofte ingen av delene, bare nøytralt forteljande. Gjennom heile boka får du godt språk, og interessant, sterk og viktig lesnad, og alt etter kven du er, kor du har vakse opp, kva du gjer i livet og kor du har valt å busetje deg, er noko til gjenkjenning og noko til ny lærdom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En nydelig biografi og skildring av en oppvekst som funksjonshemmet og homofil på 80- og 90-tallet i området rundt Mjøsa. Bakteppet er en biltur rundt Mjøsa med mor og vi får høre om familiehistorie, områdene rundt Mjøsa, når Gjøvik var en storby der damer gikk i flotte kåper og store øredobber. Vi får også et innblikk i hvordan det var å vokse opp som funksjonshemmet og hvordan skolen velmenende lot ham få en egen, kortere skiløype på skidagen, noe som endte med at han virkelig følte seg utenfor alle de andre.

Sårt, vakkert og til ettertanke og selv om jeg ikke har noe som helst forhold til Mjøstraktene så gikk boka rett i hjertet på meg og jeg anbefaler den varmt til alle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne vart eg litt skuffa over etter mykje bra kritikk. Litt for pratsam yil tider, og slike eg oppfattar det, litt sutrete? Men kanskje eg berre var i dårleg humør da eg las boka? Ser at mange har hatt glede av ho og boka har jo også fått prisar: Absolutt ein del kloke refleksjonar og at han set dei private opplevingane inn i ein samfunnssamanhang er bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vinner av Bibliotekets litteraturpris 2023

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å ha dårlig råd kan ha ein høg sosial pris

Godt sagt! (8) Varsle Svar

No er det ikkje lenger den som får i seg nok av mat, som er øvst på rangstigen. No er det dei som klarer å nekte deg sjølv mykje av maten. Der overvekt ein gong i tida kunne vere eit teikn på eit liv i overflod, er det no ein indikator på manglande evne til moderasjon, manglande danning og matkultur. Å ha ein overvektig kropp har for mange blitt eit teikn på at ein mangla sjølvkontroll. Det har heldigvis blitt skammeleg å være rasist i Noreg I dag. Det er sosialt sjølvmord å offentleg gjere narr av nokon med handikap. Samstundes er det framleis heilt ok for mange å påstå at feite folk er ekle

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Når ein går slik du gjer, får ein blikk frå folk som ikkje kjenner ein. Måten du går på, får ungar til å peike eller snakke høgt om deg til foreldra. Heile bord på restaurantar kan snu seg etter deg. Når du har stokken, glanar ikkje folk på deg lenger. Stokken plasserer deg effektivt i kategorien skadd eller funksjonshemma. Når folk  har satt deg i riktig kategori, får du gå i fred.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fleire av funksjonshemmingane mine er genetiske og arvelege. Legg til at eg kjem frå ein familie med diabetes, fleire tilfelle av kreft og hjarteproblem, tidleg demens og passe mykje sinnssjukdom. Eg plar seie at eg er ein haltande, genetisk søppelhaug. Ei komplisert sjel i ein komplisert lekam. Å spreie desse tinga vidare har eg ikkje sett på som eit must.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mjøsa er eit landskap som er minst like mykje i meg som rundt meg. Også i Benidorm har eg Mjøsa i sjela, eg har Mjøsa i språket og tankane.

Same kor eg er i verda, ser eg rett på Mjøsa.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det likaste eg visste då eg var veldig liten, var at far bar meg i seng. Kveld etter kveld bar han meg i seng, til det brått var slutt.
Slik er livet. Ein går rundt og er for liten. Så brått er ein for stor. Den vesle glipa då ein er akkurat passe, er ikkje lett å oppdage.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Livet vi lever har alltid minst to lag rundt seg. Det fyrste er kroppen. Det andre er romma vi ferdast i, enten dei er heimen, familien, arbeidet, den geografiske plassen eller reisemålet. Livsforteljinga vår er flettverket av desse to faktorane. Somme gonger er dei kryssande trådene i dette flettverket lettare å sjå, som den gongen ein var boren i seng for siste gong av ein far.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg voks opp i ei bygd der dei som har flytta inn, er innflyttarar etter tiår, og der dei som har flytta ut, held fram med å vere samtaleemne - fordi dei har flytta ut.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vi hadde absolutt alt då eg var unge, berre ikkje så mykje pengar.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Slik er livet. Ein går rundt og er for liten. Så brått er ein for stor. Den vesle glipa då ein er akkurat passe, er ikkje lett å oppdage

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

For andre år på rad - her er de nominerte☺️ https://www.biblioteketslitteraturpris.no/


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker 2022


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

1. David Grann - "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI"
2. Featuring an inheritance: Janice Hallett - «The Twyford code»
3. Title starting with the letter “G”: Talia Hibbert - «Get A Life, Chloe Brown»
4. Title starting with the letter “H”: Tamsyn Muir - «Harrow the Ninth»
5. Title starting with the letter “I”: Maurene Goo - "I believe in a thing called love"
6. Under 200 pages: Sjón - «The blue fox»
7. A city or country name in the title: Karin Tidbeck - «Amatka»
8. Dystopian Fiction: Stephen King - «The waste lands»
9. A book with a dedication: Shirley Jackson - "The haunting of Hill house"
10. Takes place during the roaring twenties: Agatha Christie - "The murder of Roger Ackroyd"
11. A book about secrets: Ann Cleeves - "A lesson in dying"
12. High Fantasy: Leigh Bardugo - «Shadow and bone»
13. Published posthumously: Jean-Dominique Bauby, «The diving bell and the butterfly» (unntatt i Frankrike)
14. A survival story: Thor Heyerdahl - "Kon-Tiki-ekspedisjonen"
15. Set in Australia: Benjamin Stevenson - «Everyone In My Family Has Killed Someone»
16. Featuring one of the “seven deadly sins”: Taylor Jenkins Reid - "Carrie Soto is back" (pride)
17. By a Caribbean author: Jamaica Kincaid - «Lucy»
18. Set during a war other than WWI or WWII: Guillermo del Toro og Cornelia Funke - "Pan’s labyrinth - the labyrinth of the Faun" (spanske borgerkrigen)
19. Typographic cover: R. F. Kuang - «Babel»
20. A book about siblings: Helga Flatland - «En moderne familie»
21. A second-hand book: Philippa Gregory - «The White Queen» (kjøpt på loppemarked)
22. A body-positive message: Lisa Fipps - «Starfish»
23. An alliterative title: Margarita Montimore - «Oona out of order»
24. Nordic Noir: Jo Nesbø - «Rødstrupe»
25. A fashionable character: Danielle Steele - "Dorothy Must Die"
26. Has an epilogue: C. S. E. Cooney "Saint Death’s Daughter"
27. Newbery Medal Winner: Kate Dicamillo - «Flora & Ulysses»
28. Includes a funeral: Teodora Goss - «The strange case of the alchemist’s daughter»
29. Sends you down a rabbit hole: Neil Gaiman - "The Sandman: Act 2"
30. An author with a same name as you: Jenny Erpenbeck - «The End of Days»
31. Set in a workplace: Rainbow Rowell og Faith Erin Hicks - «Pumpkinheads»
32. Published by Macmillan: Tamsyn Muir- "Nona the Ninth"
33. A banned book: Adam Silvera - «They Both Die At The End»
34. Featuring mythology: Ellie Griffiths - «The Janus stone»
35. A book you meant to read last year: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban"
36. Chapters have cliffhangers: Hervé Le Tellier - "The Anomaly"
37. Written in present tense: Øyvind Hatterud - "Mjøsa rundt med mor"
38. An enemies-to-lovers plot: Chloe Gong - «These Violent Delights»
39. The final book in a series: Fredrik Backman - «Vinnerne»
40. Written by a comedian: Lauren Graham - «Talking As Fast As I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls and everything in between»
41. A character who is a refugee: Jeff Vandermeer - «Borne»
42. Time in the title: Richard Osman - «Thursday Murder Club»
43. A book “everyone” has read: Emma Cline - «The Girls»
44. A contemporary setting: Bjørn Vatne - "Underliv"
45. First word in the book is “The”: Danielle Paige - «Yellow Brick War»
46. Script font on the spine: Jon Kalman Stefansson - «Sommerlys, og så kommer natten»
47. Set in the city of Dublin: Caimh McDonnell - «A man with one of those faces»
48. A book by Octavia E. Butler: Octavia Butler - «Parable of the Sower»
49. Books on the cover: Sangu Mandanna - «The very secret society of irregular witches»
50. Related to the word “Murder”: Kerstin Ekman - "Hendelser ved vann"
51. A book that doesn’t fit any of the other 51 prompts: Solvej Balle - «Om utregning av romfang 1»
52. Published in 2023: Leigh Bardugo - «Hell Bent»

Mini-utfordringer (kan bruke bøker fra hovedutfordring):
February 2023 Mini-Challenge:
1. Set in either winter or spring (depending on what the groundhog says!): Benjamin Stevenson - “Everyone In My Family Had Killed Someone”
2. A shadow on the cover: Adam Silveira - «They both die at the end» (Audible-versjonen)
3. A time loop: Solvej Balle - «Om utregning av romfang 1»

October mini-challenge:
1. «It was a dark and stormy night»: Shirley Jackson - «The haunting of Hill house»
2. Steampunk
3. Includes a funeral scene: Teodora Goss - «The strange case of the alchemist’s daughter»


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

A book you meant to read in 2022: Ellie Griffiths - «The Janus Stone»
A book you bought from an independent bookstore: Richard Osman - "Thursday Murder Club" (eier to ex., ett kjøpt på loppemarked)
A book about a vacation: Bjørn Hatterud - «Mjøsa rundt med mor«
A book by a first-time author: Margarita Montimore - «Oona out of order»
A book with mythical creatures: Jeff Vandermeer - "Borne"
A book about a forbidden romance: Chloe Gong - "These Violent Delights"
A book with "Girl" in the title: Emma Cline «The Girls»
A celebrity memoir: Thor Heyerdal - «Kon-Tiki-ekspedisjonen»
A book with a color in the title: Sjón - "The blue fox"
A romance with a fat lead: Talia Hibbert - «Get A Life, Chloe Brown»
A book about or set in Hollywood: Lauren Graham - «Talking As Fast As I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls and Everything in Between»
A book published in spring 2023: Bjørn Hatterud - «Blokka på Bjerke»
A book published the year you were born: Stephen King - «The wastelands» (først utgitt 1991)
A modern retelling of a classic: Danielle Paige - «Dorothy Must Die»
A book with a song lyric as its title: Maurene Goo - «I believe in a thing called love»
A book where the main character's name is in the title: Kate DiCamillo - "Flora & Ulysses"
A book with a love triangle: Herve Le Tellier - «The Anomaly»
A book that's been banned or challenged in any state in 2022: Octavia Butler - "Parable of the Sower" (banned in Texas)
A book that fulfills your favorite prompt from a past challenge: Tamsyn Muir - "Harrow the Ninth" (written in second person)
A book becoming a TV series or movie in 2023: David Grann - "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI"
A book set in the decade you were born: J. K. Rowling and Jim Kay - «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban»
A book with a queer lead: Karin Tidbeck - «Amatka»
A book with a Map: Leigh Bardugo - "Shadow and bone"
A book with a rabbit on the cover: Leigh Bardugo - «Hell Bent»
A book with just text on the cover: Kersti Ekman - «Hendelser ved vann»
The shortest book (by pages) on your TBR list: Jamaica Kincaid - "Lucy"
A #BookTok recommendation: R. F. Kuang - «Babel»
A book you bought secondhand: Jo Nesbø - «Rødstrupe»
A book your friend recommended: Teodora Goss - «The strange case of the alchemist’s daughter»
A book that's on a celebrity book-club list: Richard Osman - «The Thursday Murder Club» (fra BBCs «Between the covers»-bokklubbliste
A book about a family: Benjamin Stevenson - «Everyone in my Family has Killed someone»
A book that comes out in the second half of 2023: Britney Spears - «Min egen stemme»
A book about an athlete/sport: Taylor Jenkins Reid - "Carrie Soto Is Back"
A historical-fiction book: Philippa Gregory - «The White Queen»
A book about divorce: Helga Flatland - «En moderne familie»
A book you think your best friend would like: Caimh McDonnell - «A man with one of those faces»
A book you should have read in high school: Louisa May Alcott - «Little Women»
A book you read more than 10 years ago: Klaus Hagerup - «Kaninene synger i mørket»
A book you wish you could read for the first time again: Agatha Christie - "The murder of Roger Ackroyd"
A book by an author with the same initials as you: Jean-Dominique Bauby, «The diving bell and the butterfly»

Advanced
A book written during NaNoWriMo: C. S. E Cooney - «Saint Death's Daughter»
A book based on a popular movie: Guillermo del Toro og Cornelia Funke - «Pan’s labyrint»
A book that takes place entirely in one day: Adam Silveira - «They both die at the end»
A book that was self-published: Solvej Balle - «Om utregning av romfang 1»
A book that started out as fan fiction: Danielle Steelse - "Yellow brick war"
A book with a pet character: Sangu Mandanna - "The very secret society of irregular witches"
A book about a holiday that's not Christmas: Rainbow Rowell - «Pumpkinheads»
A book that features two languages: Jenny Erpenbeck - «The End of Days»
The longest book (by pages) on your TBR list:
A book with alliteration in the title: Tamsyn Muir - «Nona the Ninth»


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Kunsten å feike arabisk - ei forteljing om autisme" av Lina Liman
 • "Blokka på Bjerke - tretten år i tredje etasje" av Bjørn Hatterud
 • "Skinnende døde - roman" av Mazdak Shafieian
 • "Mot normalt" av Bjørn Hatterud
 • "Underliv" av Bjørn Vatne
 • "Odel - roman" av Dordi Strøm
 • "Mine bilder - om kunst og alkoholisme" av Sverre Bjertnæs
 • "Du er bonde - roman" av Kristin Auestad Danielsen
 • "O bli hos meg" av Lene Ask
 • "Eg får aldri sjå verda igjen" av Ahmet Altan
 • "Den siste komle" av Arild Rossebø
 • "Eg et før eg kjem - dikt" av Kari Anne Bye
Alle bokanbefalinger for dette verket