Jente, kvinne, annet

av (forfatter) og Kirsti Vogt (oversetter).

Gyldendal 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.26 (54 terningkast.)

127 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788205545502

EAN 9788205545502

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 431

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Booker international prize 2019 Bastianprisen. Voksen 2022

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

24 22 6 2 0 0

Bokomtaler

Fascinerende bok om 12 sterke kvinner. Underfundig fortellerstil. Hver kvinne har fått sitt eget kapittel, og forfatteren knytter de ulike kvinnene sammen på overraskende måter. Nydelig og intenst språk. Veldig muntlig til tider. Visuelt var det mye kommunikasjon mellom linjene, og i hvordan enkelte setninger var spredd over flere linjer for "emphasis" som det heter på godt norsk. Bokas omslag sier: "If you want to understand modern day Britain, this is the writer to read." Omtalen i i The Guardian: "Girl, Woman, Other is about struggle, but it is also about love, joy and imagination. The book culminates with her protagonists – black women of different generations, faiths, classes, politics and heritages, and a few men too – thrown together at a party for a soap opera-style grand finale. Evaristo’s world is not idealised, but there is something uniquely beautiful about it." Jeg leste boka på engelsk, og likte den veldig godt. Kunne nesten tenke meg å lage et relasjonskart etter å ha lest boka for å visualisere sammenhengen mellom de ulike kvinnene i boka! :) Bernardine Evaristo vant the 2019 Booker Prize for denne boka sammen med Margaret Atwoods "The Testaments". https://www.theguardian.com/books/2019/oct/15/booker-winners-bernardine-evaristo-margaret-atwood-rule-breaking

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Flerfoldige kvinnestemmer høres i denne boka. De fleste er svarte, og de bor i England. Det er mødre, døtre, kjærester, koner, og mange har imponerende karrierer. Historiene deres berører, og det viser seg at det ikke er så enkelt å være en minoritet på mer enn en måte.

Vinner av Bookerprisen i 2019, og leses denne måneden i En slags bokklubb.

Veldig god, velskrevet med både humor, snert, og alvor.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I boken “Girl, Woman, Other” (“Jente, Kvinne, Annet” på norsk) møter du 12 ulike kvinner som har tilfelles at de er mørkhudede i dagens moderne Storbritannia. Boken er delt inn i 13 ulike kapitler, og hver av kvinnene har fått sitt eget kapittel hvor det siste kapitlet sammenfatter noen av dem. Kvinnene har tilfelles at de er minoriteter i samfunnet de bor i. Noen av dem søker seg bort fra det mens andre er trukket mot det. Det handler om hvem de er, og hvem de ønsker å være. Det handler om alle båsene vi plasserer hverandre og oss selv i, men at det til syvende og sist dreier seg om at vi alle er mennesker.

Det at hver kvinne kun får et kapittel hver kan virke som for lite til at man får et forhold til karakterene, men uten å røpe for mye av handlingen kan jeg si at du må holde øynene åpne for at de dukker opp i hverandres kapitler og historier. Men hvorfor og hvordan de gjør det, lar jeg deg som leser finne ut av.

Boka er skrevet uten punktum. Dette kan kanskje virke avskrekkende for noen, og gjør at man velger å ikke lese den. Den skrekken bør man som leser bare riste av seg jo før jo heller, for språket i boka flyter godt og det er ikke 450 sider tettskrevet tekst. Noen steder er setningene delt opp i flere linjer, andre steder står det bare et ord per linje. Noen passasjer i boka kan leses som frittstående dikt. Det gir boka et poetisk preg, noe som gir rom for å stoppe opp i lesingen, og som igjen gir rom for en del tolkning mellom linjene.

Om du liker bøker som handler om sterke kvinner, og er glad i sjangeren “moderne litteratur” tror jeg du vil like denne boka. Er du fremdeles litt usikker med tanke på måten boka er skrevet på, kan jeg betrygge deg med at Bernadine er professor i kreativ skriving (ifølge coveret på boka), så stol på de valgene hun har tatt og nyt boka!

Jeg gir boka terningkast 6.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Språket minner om Ali Smith

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

mens hun danser
alene
ut av alt
ut av hodet
ut av kroppen
kjenner det
setter det fri
ingen som ser på
ingen som dømmer

Godt sagt! (3) Varsle Svar

og alt dette skulle fylle det gapende, verkende hullet hun nå hadde innvendig følelsen av å være
u-
forankret
u-
ønsket
u-
elsket
u-
sammenhengende

en
som
var
ingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

la meg si det sånn, Amma, sier hun, faren din ble født som gutt i Ghana på tjuetallet mens du ble født som jente i London på sekstitallet
og poenget er?
du kan ikke egentlig vente at han skal "skjønne deg", som du sier

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg har lest i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker 2022


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Detransition, baby" av Torrey Peters
 • "Fremmede jeg kjenner" av Claudia Durastanti
 • "Exit vest" av Mohsin Hamid
 • "Løftet" av Damon Galgut
 • "Hun, han og kvinnekampen - roman" av Kjersti Ericsson
 • "Andre tider" av Ali Smith
 • "Forbryter og straff - roman" av Kathrine Nedrejord
 • "Maud Martha - roman" av Gwendolyn Brooks
 • "Arkiv over bortkomne barn" av Valeria Luiselli
 • "Mannen som så alt - roman" av Deborah Levy
 • "Sommer" av Ali Smith
 • "Morsmelk" av Nora Ikstena
Alle bokanbefalinger for dette verket