Hekneveven

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.44 (215 terningkast.)

458 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Morten Jensens eksemplar av Hekneveven - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Roman

Lesedato

2020

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

«Fortellerkunst fra øverste hylle!» VG (terning 5)

Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Foran en velstelt grav utenfor nykirken på Butangen nages han av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to sammenvokste søstre i Astrids slekt, to myteomspunne veversker. Schweigaard blir besatt av å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som søstrene lagde, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.
Jehans er blitt voksen og lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han søker seg i stedet mot fjellet, mot frihet, fiske og reinsjakt. En augustmorgen feller Jehans en mektig reinsbukk og møter i samme øyeblikk en gåtefull jeger.
Hekneveven er en storslått fortelling om et Norge på vei inn i en ny tid, om nyrydding og fåfengt slit, om temming av fossefall og det første elektriske lysglimtet i bygdenatta, og om den store krigen i Europa der bror står mot bror.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788205539044

EAN 9788205539044

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1900-1914

Omtalt sted Oppland

Språk Bokmål

Sider 477

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

106 99 9 1 0 0

Bokomtaler

Lars Mytting skriver så jeg ønsker at boka aldri skal ta slutt. Han har virkelig ordene i sin makt og er en fabelaktig god historieforteller, menneskene han skriver om blir så levende, og han fletter inn virkelige historiske begivenheter på en svært overbevisende måte.
Denne gangen ble det en sekser fra meg, etter at jeg vakla mye og nesten gikk opp på en sekser for Søsterklokkene, som kom før denne.
Her handler det mye om reinsdyrjakt, fiske og friluftsliv, - og første verdenskrig, men mest om livet blant menneskene på Butangen i Gudbrandsdalen,
- med tilbakeblikk på de myteomspunnende Heknesøstrene og Søsterklokkene som fremdeles befinner seg hver for seg, den ene i Norge og den andre i Dresden i Tyskland.
Presten Kai Schweigaard står fram som en mer og mer reflektert, innsiktsfull og klokere mann jo eldre han blir.
- Og klarer presten Kai Schweigaard å finne Hekneveven?
Det røper jeg ikke.
Kunne ha skrevet mange superlativer her, men nøyer meg med å si:
Gleder meg til neste bok og fortsettelsen. Håper på mange flere bøker fra Lars Mytting.
Les! Les! Les!

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Hekneveven. Lars Mytting.

Denne Lars Mytting er hel ved, altså. Før var Gudbrandsdalen for meg et gudsforlatt sted jeg måtte passe meg for å ikke bli tatt i laserkontroll på vei til og fra Oslo. Så las jeg Lars Mytting... Hel ved er forresten den eneste boka jeg ikke har lest av ham, men de andre har truffet meg skikkelig.

Denne boka er nummer to i en trilogi jeg håper varer evig. Søsterklokkene bør leses først, men boka står også støtt uten.
I Hekneveven følger vi presten Kai Schweigaard på sin søken etter en gammel vev. Jeg elsker prester i bøker, særlig når handlinga er lagt tilbake i tid. Her er vi i 1903. På den tida var ofte prestene de mest skolerte og kunnskapsrike i ut på bygdene. De kunne være kloke også, men det var ikke så viktig for kirka. Prester kunne både lese, skrive, kunne litt verdens historie, flere språk så det kunne lese aviser også fra utlandet. Noe ofte bare byfolk og noen storbønder kunne. Klasseforskjellene var store. Prester kan litterært med stor troverdighet flyte fritt mellom disse klassene, og med det være et naturlig samlingspunkt og fortellerstemme/perspektiv.
Forfatteren har en helt spesiell egenskap til å flette inn, ooops!!! Unnskyld; veve inn historiske viktige ting, tekniske detaljer etc, litt her og litt der, sånn at han ikke ender opp med lange avsnitt han vil greie ut om feks degenerativt landbruk eller våpenkunnskap. Han vever inn røde tråder i alle slags farger, lar de dukke frem litt her og litt der. I kapittel etter kapittel.
Han vever inn kjente skikkelser fra forrige bok, sammen med den store teknologiske utviklinga på tidlig 1900, som la grunnlaget for den store endringa i samfunnet vårt. Dette er en skikkelig Page turner av de sjeldne. Den beste av mine 37 leste i år, og heldigvis har veveren lagt ut noen løse svært spennende tråder, som vi kan glede oss til blir ferdigevevd, håper til neste år. Gleder meg.
Må dere bytte ei bok dere får under treet i kveld, bytt til denne.
God jul.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det har vært en sann og sitrende svir å lese Hekneveven! Jeg har måttet tøye lesingen og nyte boken i små porsjoner, - dels fordi språket og miljøskildringen var så fantastisk, og dels fordi den var så spennende! Jeg var jo så nysgjerrig på hvordan det ville gå, men samtidig gruet jeg meg til at den skulle ta slutt, så jeg måtte bare holde igjen, - jeg ville fortsette å være i den verdenen Mytting hadde skapt! Man kan bare bøye seg i støvet for hans evne til å lage stor litteratur av en historie som tilsynelatende kan virke som om den hører mer hjemme i «kiosk-litteraturen». Det som redder og bærer hele boken er språket, miljøskildringene og ikke minst forfatterens utrolige kunnskaper om alt fra veving og reinsdyrjakt til de første flyene. Historien har mange velkjente trigger-elementer – og de er deilige å kjenne på – , men man er aldri trygg på hvordan det vil gå! Overtro og overnaturlige elementer har en sentral plass i boken, og det kan nok oppleves som i overkant mye, men jeg svelger det rått, og tenker på at handlingen foregår i Vis-Knuts verden, - en mann som også hadde syner om hva fremtiden ville bringe, på linje med Hekne-søstrene.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Litt mer røverhistorie enn Søsterkolkkene kanskje, men blanding av fortellerglede og godt språk gjorde boka magisk. Litt overnaturlig, vakre beskrivelser av fjell, vidde, jakt og fiske, nydelig beskrivelse av respekt for viltet, fattigdom, skifte mellom gammel og ny tid. Favoritt, helt klart.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, hva skal man si?! Jeg klarte knapt å legge den fra meg, samtidig som jeg ikke ville bli ferdig, jeg ville nyte den så lenge som mulig...! En riktig perle! Står ikke det minste tilbake for den første i trilogien, "Søsterklokkene" og jeg kan knapt vente til den tredje kommer!

Jeg kjøper aldri romaner, jobber på et folkebibliotek så jeg har ikke noe behov for å kjøpe selv, men både "Søsterklokkene" og "Hekneveven" har funnet veien til min egen bokhylle så jeg kan ta dem frem og lese dem når jeg vil... Elsk!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Stor leseglede fra en forfatter som kan fortelle!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Andre bok i trilogien fra Butangen i Gudbrandsdalen.

Jehans er en egenrådig ung mann, som har det best når han får være på fjellet og jakte rein. Børsa hans er gammel, og ikke så altfor treffsikker. Denne dagen får han øye på en diger bukk. Han legger an og skyter, men lyden er ikke som den pleier. Det viser seg at han ikke er alene på fjellet. En illsint fjellos mener at byttet tilhører en engelskmann som har kommet for å jakte. En riking som gir mannen til salt i grøten. Møtet med engelskmannen forandrer Jehans og engelskmannens liv for alltid.

En rørende og sterk oppfølger til "Søsterklokkene" som fikk meg til å glemme tid og sted. Hvordan skal man klare å vente på den avsluttende boka?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har hørt Hekneveven på lydbok. Nok en mesterlig skrevet bok av Mytting, her er det dramatikk og spenning fra første til siste side. I denne oppfølgeren til Søsterklokkene følger vi hovedsaklig Jehans Hekne, sønn til Astrid Hekne som vi fulgte i første bok, men vi følger også presten Kai Scweigaard og en ung mann som Jehans treffer på fjellet under reinsdyrsjakt....
Det er forfatteren selv som leser boka på dialekt, og jeg synes dialekten forsterket opplevelsen av at man faktisk befinner seg på Butangen Har prøvd å "høre sakte" , for dette er en bok man bare ikke vil ta slutt, samtidig som man er spent på hva som skjer videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var bra!! En virkelig stor leseropplevelse, der historien om Kristine og Jehans er bokens høydepunkt i mine øyne. Presten Kai Schweigaard utvikler seg også fint. Veldig interessant med historiske begivenheter fra begynnelsen av 1900-tallet i kulissene, både lokalt i Gudbrandsdalen og i verden. Spesielt å lese om Spanske-syken nå som vi har Corona-viruset over oss. Eneste minus med boken etter mening er at det blir vel mye overnaturlig, og sekseren ryker av den grunn..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest Svøm med de som drukner som er en av de beste bøkene jeg har lest, og sammen med Søsterklokkene er denne boken helt på høyde med terningkast 6.
Lars Mytting har en helt fantastisk fortellerevne, og ikke en eneste side, eller avsnitt i denne boken er kjedelig! For en forfatter! Gleder meg til siste boka i Hekne serien!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han kjente ingenting, og det å kjenne ingenting var, visste han, det verste krigen kunne gjøre med en mann.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

.. han tok omkring henne og kjente at natten fra nå av var annerledes, for vissheten om lyset hadde gjort mørket til et bedre mørke.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

(...) nemlig at det uforklarlige ikke var i strid med naturlovene - de var bare i strid med de naturlovene som til nå var kjent.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Alle menn snakker best i båt. Og visse ting sier menn bare i en båt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men hva som ble ment andre steder angikk dem mindre enn det som skjedde på månen, og dersom noen hadde hatt innvendinger, ville de fått merke at en kvinne fra Gudbrandsdalen, fattig som rik, ikke hadde noen tradisjon for underdanighet, og at hun kunne stelle i stand et sant helvete for selv den mest tålmodige mann.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir att mer i stabburet om folk lærer seg å stryke med på tom mage.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han ville ikke tenkt på mørket som mørke hvis det ikke hadde vært for at det var mulig å ønske seg lyset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De dro ut annethvert år, med dobbeltrifle og sjekkhefte. Familieberetningene var dominert av nestenulykker i brede lakseelver, lange skuddhold og fallende rågummipriser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg ønsker å lese i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leseliste


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fabel - abonnement på lydbøker har en lyttesirkel. som heter:
Vi som fabler - som elsker å lytte på lydbøker

Jeg ble oppmerksom på denne lyttesirkelen i helgen, og denne måneden (mars 2021) leser de en av mine favorittfortattere. Det må jeg bli med på tenkte jeg.

Dette er ingen reklame, men siden jeg registrerte meg på et prøveabonnement for å lytte til en bok det var vanskelig å få tak i ellers, tenkte jeg at jeg skulle prøve litt i en periode.
Det virker gøy å lytte og diskutere bøkene sammen med andre lyttere.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nominert til Bokhandlerprisen 2020

I alfabetisk rekkefølge etter forfatter:

Erika Fatland, Høyt: En reise i Himalaya, Kagge
Helga Flatland, Et liv forbi, Aschehoug
Karl Ove Knausgård, Morgenstjernen, Oktober
Maja Lunde / Lisa Aisato, Solvokteren, Kagge
Lars Mytting, Hekneveven, Gyldendal
Olaug Nilssen, Yt etter evne, få etter behov, Samlaget
Siri Pettersen, Jernulven, Gyldendal
Tore Renberg, Tollak til Ingeborg, Cappelen Damm
Zeshan Shakar, Gul bok, Gyldendal
Gulraiz Sharif, Hør her'a!, Cappelen Damm


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Slutten på historien" av Jan Guillou
 • "Felemakaren - roman" av Edvard Hoem
 • "Over havet" av Isabel Allende
 • "Bare en mor" av Roy Jacobsen
 • "Min kinesiske farmor" av Lars Saabye Christensen
 • "Drøm om de levende - roman" av Gaute Heivoll
 • "Den andre dødssynd" av Jan Guillou
 • "Byens spor - Jesper og Trude" av Lars Saabye Christensen
 • "En tilfeldig nordmann - den hele og fulle sannheten om Gordon Mo" av Lars Saabye Christensen
 • "Sang for sekstiåtte forrædere - roman" av Gaute Heivoll
 • "Reisen til livsvannet" av Bergsveinn Birgisson
 • "De som dreper drømmer, sover aldri" av Jan Guillou
Alle bokanbefalinger for dette verket