2009
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Professor Andersen er vitne til et mord. Han ringer ikke til politiet, og han tenker etter hvert mer og mer på hvorfor han handlet som han gjorde. Han fortsetter å holde øye med morderen, men ingenting som skjer tyder på at han skal bli tatt.
Omtale fra forlaget
DAG SOLSTAD PROFESSOR ANDERSENS NATT
Professor Andersen er 55 år og bor alene på Skillebekk i Oslo. Idet romanen åpner feirer han jul for seg selv i tråd med de skikker som gjelder for en norsk julaften, noe han blir stående ved vinduet og reflektere over en stund. Slik blir han vitne til et mord på den andre siden av gaten. En ung kvinne blir kvalt, og professoren ser både henne og morderen tydelig gjennom vinduet, men han får seg ikke til å melde fra om hendelsen.
Professor Andersens natt åpner med et klassisk krimsujett, men Solstad bryter med sjangerforventningene, og skaper slik en slags antikriminalroman. Den ateistiske professor Andersen opplever at det blir umulig å forholde seg til det han har sett, uten samtidig å forholde seg til spørsmålet om Guds påbud. Dermed introduseres de store dilemmaene ved hele vår kultur, sentrert rundt vårt forhold til mordet.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2000
Format Heftet
ISBN13 9788270949298
EAN 9788270949298
Serier Solstad, D. Samlede verker. Bd. 1-19. Bindene selges også enkeltvis Solstad, D. Samlede verker 1-22. Bindene selges også enkeltvis
Språk Bokmål
Sider 142
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette sto på Bok365 sin facebook-side i går, legg merke til de andre forfatterne som er nevnt.
Den japanske forfatteren Haruki Murakami er i ferd med å ovesette Dag Solstads Professor Andersens natt til japansk. Murakami bruker den engelske utgaven som utgangspunkt, og forteller selv i et intervju at han holder Solstad som en av sine favoritter blant forfattere som er aktive i dag.
Verdenskjente Murakami (1Q84, Norwegian Wood m.fl.) har vært i gang en stund, men selv ikke forfatteren bak Professor Andersens natt ante noe om dette. Her hjemme delte nettopp Bokvennen forlag følgende fra The Guardian på Facebook:
«Asked to name some of his favourite writers working today, Murakami enthuses about Kazuo Ishiguro («I think he dedicates himself to the writing … When he’s not writing he goes around the world, but when he’s writing he goes nowhere»), Cormac McCarthy («always riveting»), and the Norwegian novelist Dag Solstad, whom he is currently translating into Japanese from English («He’s a kind of surrealistic writer, very strange novels. I think that’s serious literature»).»
I denne boka møter vi nok en av Solstads ensomme mannsfigurer, denne gangen professor Andersen.
Under julefeiringen, som foregår i ensom majestet, blir professor Andersen vitne til et mord i naboleiligheten vis a vis ham. Han ringer ikke til politiet og i dagene etter grubler han voldsomt over hvorfor han ikke ringte. Det blir imidlertid mer og mer umulig å ringe etter som tiden går.
Så blir han kjent med mannen han mener er morderen. Han leter etter tegn til skyld, unormalitet eller annet som kan tyde på at han er tynget av det han har gjort, men oppdager ingenting. Tvert i mot ser han utelukkende normalitet, og han - og dernest jeg som leser - begynner å tvile på om det i det hele tatt har funnet sted et mord ...
Egentlig skjer det svært lite av ytre handling i denne boka. Derimot får vi innblikk i professorens tankevirksomhet, som er meget aktiv. Funderinger over store temaer som kunst, religion, Gud etc. foregår i hodet hans.
Romanen gir for øvrig grunnlag for ettertanke over hvorfor vi foretar de valg vi gjør.
Jeg likte denne boka, men savnet Kai Remlovs oppleserstemme!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket"Men jeg har heldigvis mine begrensninger", tenkte han så. "Jeg greier ikke å ta ordet 'Jesus-barnet' i min munn, da blir det automatisk 'Basusjernet' og jeg begynner å le," tenkte han, og kjente at latteren boblet i ham.
Jeg er en ikke-troende, men tilhører en kristen kulturkrets, og helt uten ironi kan jeg la julefreden fylle mitt sinn.
”Jeg må bli kvitt ham,” tenkte han, og måtte neste le. ”Ja, ikke på den måten altså,” la han til, enda en gang, og nå måtte han virkelig le. Han lo så han ikke greide å stanse, og begynte å hoste. Han lo og hostet og innimellom latteranfallene og hostingen tenkte han: ”Det der kaller jeg morbid humor,” og idet han tenkte det, så braket latterhikstene løs igjen så han gikk tvekroket rundt i sin egen leilighet, fra rom til rom, i pysjamas, med slåbrok over.
Bernt Halvorsen hadde en stor seilbåt liggende ved sin nokså uanselige hytte i Vestfold, og den unnskyldte han med at han hadde en nærmest abnorm psykisk binding til vind og seil, som var knyttet til hans barndom i den lille Vestfold-byen, den samme, forøvrig, som professor Andersen hadde vokst opp i uten at han hadde skaffet seg seilbåt i voksen alder av den grunn.
Litteratur av den sort hvor sympati og kritikk av denne karaktertypen eller tilstanden smelter sammen. Kom gjerne med kommentarer og forslag til utvidelse (både dikt, drama og prosa godtas, hvis en overbevisende forklaring er lagt til grunn)! Med tanke på at outsideren er en av de mest utbredte motivene i litteraturen, kan vi avgrense listen en smule ved å kun nevne bøker hvor hovedpersonen eller hovedfokuset er en slik skikkelse, kanskje særlig hvis det er av typen 'mannen mot verden' eller 'gode idealer mot realitetene' etc. Eller for den saks skyld individer lidende av dekadense, desillusjoner eller weltschmerz. Nuvel, nøl ikke! med andre ord.
Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!
Bøker som handler om ensomhet anbefalt av bokelskerene her inne.
Kanskje jeg kan, ved denne listens hjelp, få en oversikt og en rekkefølge over hvilke bøker jeg skal lese.