Dr. Zhivago

av (forfatter) og Arne Gallis (oversetter).

Gyldendal 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.98 (50 terningkast.)

314 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Russland, tiden omkring revolusjonen. Legen Jurij Andrejevitsj Zhivago dras mellom sin kjærlighet til Lara, som er gift med en annen mann, og lojaliteten overfor sin egen kone Tonja og deres sønn. Mange prøvelser bringer Jurij på kryss og tvers av Russland, som forfatter, lege og soldat i den røde armé. Han har et sterkt ønske om å leve et normalt liv med sin familie, men konfronteres stadig med sin kjærlighet til Lara.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788205350083

EAN 9788205350083

Serier Gyldendal klassiker Nobel

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1900-1945

Omtalt sted Russland Sovjetunionen

Språk Bokmål

Sider 701

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 19 8 1 2 0

Bokomtaler

Ein av dei beste romanane nokonsinne. Krig, revolusjon, kjærleik, metafysiske spekulasjonar og eit innvikla, men utruleg snedig plot. Og boka er mykje betre enn filmen. Manuskriptet måtte smuglast ut av Russland, og boka vart gjeve ut i den frie verda i 1957. I Russland kom ho ikkje ut før i 1988.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis du vil få vite om Russisk historie før og etter revolusjonen, hvordan folk levde og hva folk opplevde burde man lese denne boken. Godt skrevet, interessant historie hvor det utspiller seg en roman på bakgrunn av hendelser som skjer i Russland rundt 1917.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skuffelse.
Denne boken avsluttet jeg ved bind 1. Tanken på bind 2 og 260 nye sider gjorde at jeg la den fra meg. Og det er smått utrolig! Jeg elsker russisk litteratur men denne fenget meg ikke. Boka gir innblikk i Russland og kår men er platt hele veien.

Beklageligvis fordi jeg hadde gledet meg til den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

De første vårbud. Tøvær. Luften dufter av pannekake og vodka som i fastelavnsuken. Solen blunker søvnig med sitt oljeaktige øye mellom trærne i skogen, de søvnige grantrærne blinker med nålene sine som med øyenhår, oljeaktig blinker sølepyttene ved middagstid. Naturen gjesper, strekker seg litt, snur seg på den andre siden og legger seg til å sove igjen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva er det som hindrer meg i å gjøre en innsats som lege eller forfatter? Jeg tror at det ikke skyldes så meget våre materielle savn og våre vandringer hit og dit, det urolige og ustadige i livet vi fører, det skyldes mere den ting at i våre dager har den hule frase, det retoriske ordgyteri fått overtaket og har bredt seg foruroligende, – alt dette med «fremtidens morgengry», «vi bygger den nye verden», «menneskehetens fakler» og lignende. De første gangene en hører det, tenker en: «For en fantasi, for en rikdom!» Men i virkeligheten er det så høyttravende og bombastisk nettopp på grunn av manglende begavelse, manglende fantasi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt fra han var barn hadde Jurij Andrejevitsj vært glad i å se skog som gjennomskinnes av den nedgående sol. I slike øyeblikk var det likesom han selv også slapp gjennom seg disse søyler av lys. Det var likesom den levende ånds gave strømmet inn i hans bryst, gjennomtrengte hele hans vesen og kom ut som to vinger under skulderbladene. Den grunnleggende karaktertype, som utformes hos hver enkelt i hans barndom og ungdom, og stort sett hele livet igjennom fortsetter å være hans indre ansikt, hans personlighet, våknet i ham i hele sin opprinnelige styrke og tvang naturen, skogen, aftenrøden og alt annet som var synlig, til å forvandle seg til et like opprinnelig og like altomfattende bilde av en pike. – Lara! – halvt hvisket, halvt tenkte han, mens han med lukkede øyne henvendte seg til hele sitt liv, til hele Guds jord, til hele den solbeskinte flaten som lå utbredt foran ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The great majority of us are required to live a life of constant, systematic duplicity. Your health is bound to be affected if, day after day, you say the opposite of what you feel, if you grovel before what you dislike and rejoice at what bring you nothing but misfortune. Our nervous system isn't just a fiction, it's part of our physical body, and our soul exists in space and is inside us, like teeth in our mouth. It can't be forever violated with impunity.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle slags sammenslutninger taler til hjordinstinktet og er et tilfluktssted for ubegavetheten, uansett om man sverger til Solovjov, til Kant eller til Marx. Sannheten kan bare søkes i ensomhet, og da bryter man med alle som ikke elsker den nok. Finnes det noe i verden som fortjener at man er trofast mot det? Av slike ting er det svært få. Jeg tror man må være trofast mot udødeligheten, dette annet, noe forsterkede navn på livet. Man må bevare trofastheten mot udødeligheten, man må være tro mot Kristus! Å, jeg ser nok De får rynker i pannen, ulykkelige! Slike som dere forstår aldri noe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg satte meg ned og lagde en liste over de beste bøkene noensinne skrevet. Her er topp 30:


Godt sagt! (42) Varsle Svar

Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har alltid kjempestore planer for hvilke store, viktige bøker jeg skal lese i nærmeste framtid. Stort sett klassikere man finner på diverse lister over bøker man bør ha lest før man dør. Og jeg gleder med skikkelig til å lese de!!! Problemet er bare det at jeg stort sett "sparer" på disse bøkene til den "rette anledninga" dukker opp... HÅPLØST, DEN KOMMER ALDRI! Så dette har ført til at jeg har mange uleste og "oppsparte" bøker i bokhyllene mine. Her er min liste over store, viktige bøker jeg nå faktisk skal lese i nærmeste framtid. Jeg begynner med "Madame Bovary".


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vinnere av nobelprisen.
Nobelprisen ble ikke utdelt i 1914, 1918, 1935 og 1940-1943. To personer mottok prisen i 1904, 1917, 1966 og 1974.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

De 100 bøkene som ble kåret i Århundrets Bibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Menneskets lodd" av André Malraux
 • "Noveller" av Anton Tsjekhov
 • "Den tredje mann" av Graham Greene
 • "Berlin Alexanderplatz - fortellingen om Franz Biberkopf" av Alfred Döblin
 • "Makten og æren" av Graham Greene
 • "Sønner og elskere" av D.H. Lawrence
 • "Det røde rommet" av August Strindberg
 • "Fedre og sønner" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
 • "Katharina Blums tapte ære - eller" av Heinrich Böll
 • "Ivan Iljitsj' død" av Lev Tolstoj
 • "Klosterkrønike" av José Saramago
 • "Tysktime" av Siegfried Lenz
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver