Vindens navn

kongedreperkrøniken: dag én

av (forfatter) og Morten Hansen (oversetter).

Bazar 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.55 (242 terningkast.)

560 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Anders' eksemplar av Vindens navn - kongedreperkrøniken: dag én

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fantasy

Lesedato

2012

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen følger Kvothe gjennom hans barndom og oppvekstår, fra tida da han levde som foreldreløs i en by med mye kriminalitet og fram til hans forsøk på å kome inn på en vanskelig og farlig magiskole. Dette er den første romanen i Kongedreperkrøniken.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Bazar

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788280873613

EAN 9788280873613

Serie Kongedreperkrøniken (1)

Genre Fantasy

Språk Bokmål

Sider 877

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

156 67 18 0 0 1

Bokomtaler

Denne boken hadde jeg ingen forventninger til. Men du dæven for en bok! Ble virkelig dratt inn i historien, uhyre vanskelig å legge fra seg, anbefales ikke å lese kvelden før du må tidlig opp... Det jeg vil kalle "klassisk fantasy". Men samtidig veldig særegen, både historieløpet, selve historien og måten den blir fortalt på. Rett og slett "breathtaking"!

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Åh.......Denne boka er bare helt enorm! Jeg hadde forventet en klassisk fantasybok, men den overgår de meste jeg har lest i den sjangeren. For meg er Neil Gaiman den store innen fantasy, men hans bøker kan ikke sammenlignes med Patrick Rothfuss`fantasy univers. De skriver to vidt forskjellige fantasy sjangre. Uansett, over til Vindens navn. Jeg elsker den! Den inneholder alt det denne sjangeren skal inneholde; demoner, magi, en helt, ondskap, kjærlighet, en vakker kvinne, samtidig som man overhodet ikke får den typiske "fantasyfølelsen". Historien er så storslått, tragisk, vakker. Og dette er bare den første boka i en serie på tre! Den største årsaken til at skillet mellom virkelighet og fiksjon er så tynt kommer av at forfatteren har den mest unike evnen jeg har sett til å beskrive omgivelsene og personene på en jordnær og ekte måte, midt oppi blå ild, sympati og chandriere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har hatt The Name of the Wind stående i hylla mi lenge. Helt siden bursdagen min. Det er snart ett år siden. Hvorfor har jeg ikke plukket den opp før nå? Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv flere ganger etter at jeg begynte på boka. Det viste seg fort at jeg har savnet denne typen fantasybøker. Historien er satt i en oppdiktet verden, litt som Ringenes herre. Jeg har lest veldig mye urban fantasy; fantasy satt i vår verden, i det siste, og jeg har virkelig savnet god, gammeldags fantasy fra en annen verden. Jeg har savnet de rare navnene, de andre landene, de små kartene i begynnelsen av bøkene... Lettere sagt: alt! The Name of the Wind har virkelig innfridd mine forhåpninger om slike bøker. Det siste jeg leste av denne typen bøker var David Eddings' The Belgariad; en utrolig god bokserie, så The Name of the Wind hadde mye å leve opp til. Og det greide den.

Jeg likte veldig godt måten boka starter på. Den starter med å fortelle om vertshuseieren Kote. Han viser seg fort å være Kvothe; en mann dekket av mysterier og myter. Noen tror han bare er et eventyr. Alt det han har gjort. Mye viser seg fort å være rykter som har blitt større og større for hver gang noen har fortalt dem, men essensen av dem er fortsatt der. Det er denne historien vi får høre. Kvothe begynner å fortelle sin historie til en omreisende mann som samler på historier, the Chronicler. The Name of the Wind handler om Kvothes ungdomsår og hans tid på Universitetet. Resten av historien blir fordelt utover to bøker. The Wise Man's Fear og Doors of Stone. Den siste kommer ut i 2015.

Jeg ble fort veldig glad i måten historien blir formidlet. Kvothe forteller i jeg-form, men av og til er det små avbrekk i tredjeperson-forteller hvor man får vite hvordan Chronicler og Bast, Kvothes elev, reagerer på det han forteller. Jeg liker disse avbrekkene veldig godt siden jeg likte å få vite hva Chronicler og Bast, spesielt Bast, synes om historien de får høre. Historien er tragisk, morsom, spennende og uventet. Jeg gleder meg veldig til å se hvordan det går videre i neste bok, The Wise Man's Fear.

Det var vanskelig å ikke bli glad i Kvothe. Han er så kompleks og annerledes fra andre bokkarakterer jeg har lest om før. Jeg ble trist på hans vegne; historien hans er til tider utrolig trist, andre ganger ble jeg glad på hans vegne, han har også gjort meg flau; han gjør av og til dumme ting, og jeg har blitt nervøs på hans vegne. Det er utrolig hvor mye følelser jeg har ovenfor en litterær karakter...

Til tider er han kjempesmart, og det blir nesten litt voldsomt. Han lærer ting mye fortere enn andre, og er både flink teoretisk og praktisk. Mens andre ganger er han utrolig dum. Jeg kan ikke fatte at en som er så smart kan gjøre så dumme ting... Jeg har lurt litt på om han er Asperger; han er utrolig god på noe, mens sosialt er han ikke like flink, men jeg tror ikke det passer helt. Han er bare veldig forsiktig noen ganger, og andre ganger veldig dumdristig. Jeg har litt problemer med å se at han som forteller historien og han i historien er den samme... Det kommer vel etterhvert.

En ting som er spesielt med The Name of the Wind er at den er tydelig karakterdrevet. Fantasy er vanligvis actiondrevet, og det er som regel et mål som er veldig klart helt fra begynnelsen til slutten. I Ringenes herre, for eksempel, er det å ødelegge ringen og bli kvitt Sauron for alltid. I The Name of the Wind er det ikke det. Det er karakterene som bærer historien, og mange av situasjonene er nesten, legg vekt på nesten, hverdagslige. Du må ikke tro at det ikke er noe action i The Name of the Wind, for det er det, men det er ikke det som har det største fokuset. Det er karakterene og hvordan de utvikler seg. Det funker veldig bra! Jeg liker godt karakterdrevne historier og synes Patrick Rothfuss har skapt noen fantastiske karakterer. Simmon og Wilem, for eksempel, Kvothes venner. Ambrose også, selv om jeg ikke liker ham. Selv de kvinnelige karakterene, som jeg ofte synes er litt for like og dårlige skrevet, er tydelig forskjellige og har flere sider.

Språket i boka er utrolig nydelig. Poetisk, nesten. Beskrivelsene er så levende og vakre. Det er lett å leve seg inn i historien og se for seg hva som skjer. Spesielt er prologen og epilogen veldig vakkert skrevet; det handler om stillhet. En stillhet i tre deler. Så vakkert skrevet! Jeg elsker når bøker har flotte skildringer. Kan fort bli litt lei av språket i actionbøker. Det er ofte veldig enkelt, uten stor variasjon i ordvalgene. Det blir litt kjedelig. Slik er ikke The Name of the Wind. Den er poetisk og vakker og rett og slett fantastisk!

Det eneste jeg synes var litt dumt var at den var litt lang. Over 650 sider kan bli i overkant for mye for noen. Jeg synes ofte det er greit, men det tok meg litt lang tid å lese The Name of the Wind. To uker er mye for meg. Jeg pleier å lese én bok i uka...

Selv om den er litt lang, vil jeg virkelig anbefale The Name of the Wind. Alle som er fantasyfans burde lese denne!

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kom over denne boka tilfeldigvis på biblioteket (som er en metode jeg ofte finner gode bøker på;)). Fullførte "A song of ice and fire" for en god stund siden, og var på søken etter ny god fantasy. Denne er veldig annerledes, men min leseopplevelsen var like stor med denne! Fantastisk bok! Gleder meg til å ta fatt på nr 2.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg leser veldig sjeldent fantasy, men jeg fikk meg en svært gledelig overraskelse! For en knallbra bok! Fantastisk språk og historien om Kvothe er utrolig bra skildret. Jeg kommer garantert til å lese neste bok også.
Anbefales varmt. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Elsket denne boka og den neste. Kjenner det nesten er litt vanskelig å skulle vente på den siste og forhåpentligvis få vite svarene på alle mysteriene. For leser man bøkene litt nøye, er det mange mysterier og mange hint. Jeg har i ventetiden lest en del sider på nettet av folk som finleser bøkene og diskuterer etterpå. Det er mye som er lett å overse :) (enda mer enn i A Song of Ice and Fire, tror jeg) Bøkene fikk en ekstra dimensjon for meg etter dette :) Rothfuss har en fantastisk fortellerstil og legger tydeligvis mye arbeid i formuleringene sine. Se feks: http://www.tor.com/features/series/patrick-rothfuss-reread

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sett deg godt til rette og opplev en av de beste, om ikke den beste førsteboken i en fantasyserie noen gang. Rothfuss har med The name of the wind ikke bare gitt en god introduksjon til en ny fantasyserie med dens verden og personer, han har kanskje skapt en fantsayverden og karakterer som vil forbli noen av de sterkeste i gamet.

Det er ikke så mye mer å si om boken egentlig. Er man/du fan av fantasy, vil du digge denne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

WOW! Denne boka er helt fantastisk! Det er fire ting man gjerne liker en bok for og gjør en bok til det den er. Karakterene, omgivelsene, handlingen og språket. Denne har alt. Den er så vakkert skrevet. jeg satt bare å nøt hvert eneste ord. Karakterene er framstilt på en veldig god måte som gjør at du føler veldig med dem. Omgivelsene og verdenen er veldig bra beskrevet og selve handlingen er bare helt genial. Min favoritt bok med god margin. Og dette er en debutroman!!!! Jeg ble helt sjokkert når jeg fant ut av det. Jeg har faktisk lest denne flere ganger, både på engelsk og norsk, og jeg må si at oversettelsen er veldig bra. Original språket er omtrent alltid bedre, men den norske var nesten feilfri.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lenge hatt lyst til å lese denne serien, men jeg har alltid utsatt å begynne på serien, på grunn av lengden på bøkene. Jeg har egentlig ikke noe problem med svære bøker; jeg synes egentlig det er ganske koselig å lese noen skikkelig svære bøker i blant. Men jeg var egentlig ikke sikker på om jeg kom til å like The Name of the Wind. Og jeg hadde aldri motivsjonen til å bare begynne på boka. Men så, en dag, så bare bestemte jeg meg for å lese den, og jeg er utrolig glad for at jeg gjorde det, fordi denne boka var fantastisk!

Først og fremst, ikke bli skremt av lengden på boka! Ikke gjør den feilen jeg gjorde, fordi jeg er skikkelig sur på meg selv over at jeg ikke har begynt på denne serien tidligere! Så hvis du har denne boka på hylla, gå å les den med en gang! Fordi denne boka fortjener ikke å bli dekket av støv på hylla, som den har gjort hos meg i noen måneder, hehe. . .

Noe som jeg synes er veldig interesssant og originalt med denne trilogien, er at bøkene tar for seg en mann som forteller livshistorien sin utover tre dager, altså hver sin bok tar sted fra hva han forteller i de tre dagene. Det synes jeg var skikkelig kult, og det er en veldig original måte å fortelle en fortelling på.

Jeg synes egentlig det er vanskelig å skrive omtaler om bøker som jeg elsker. Så jeg har egentlig ikke mye å skrive, annet enn at jeg elsker skrivestilen til Patrick Rothfuss. Den er lett og lese, men samtidig veldig fortryllende. Det er en diger bok, men den går egentlig ganske fort å lese, hvis man bare har motivasjonen til å sette seg ned for å lese videre.
I tillegg så er det et digert persongalleri, med mange interessante karakterer som alle har sine egne personligheter og alle virker ekte. Du legger også merke til hvordan karakterene vokser og utvikler seg gjennom boka, og jeg elsket å lese om Kvothe og alle de andre karakterene.
Dessuten, så virker verdenen som Rothfuss har skapt, veldig troverdig. Jeg synes det var veldig lett å leve seg inn i boka og handlingen, og alt passet så godt sammen. Jeg har egentlig ingen ting å klage over. Rett og slett ingen ting.

Det eneste jeg har lyst til akkurat nå, er å begynne på bok to. Men den har jeg dessverre ikke! Jeg kommer definitivt til å kjøpe den andre boka i serien snart, fordi jeg har veldig lyst til å vite hva som kommer til å skje videre i handlingen og i serien generelt. I tillegg har jeg lyst til å ha lest bok to før bok tre kommer ut (som ikke kommer ut på en stund, ser det ut til), fordi da er jeg klar for å lese bok tre med en gang den kommer ut. Jeg anbefaler denne boka på det sterkeste! Både til folk som elsker fantasy, men også dem som ikke vanligvis leser slike typer bøker.
Opprinnelig publisert på bloggen min!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken er en av de bøkene som er totalt verdt å lese!

I denne boken har Patrick Rothfuss skrevet så bra og med så interesante personer at denne boken er ett "must"! Denne boken fikk meg til å være oppe nermest hele natten (På denne tiden var jeg på barneskolen) men det var sommerferie, så når jeg hadde sovet i 2-3 timer, leste jeg bare litt til. Denne boken skildrer oppveksten og bragdene til Kvothe, mer vil jeg ikke si ;) Les den! Anbefaler på det sterkeste. favoritt boken min av de jeg har lest!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Frykt skyldes gjerne uvitenhet. Så snart jeg visste hva problemet var, var det bare et problem, ingenting å være redd for.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Det var en slik vakker høstdag som er så vanlige i historier og så sjeldne i virkelighetens verden.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hvis du kan finne en slik person, en du kan holde rundt og lukke øynene mot verden sammen med, da kan du prise deg lykkelig. Om det så bare varer et minutt eller en dag.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

It gets tiresome being spoken to as if you are a child, even if you happen to be one

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Words are pale shadows of forgotten names. As names have power, words have power. Words can light fires in the minds of men. Words can wring tears from the hardest hearts.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

You have to be a bit of a liar to tell a story the right way.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvis du kan finne en slik person, en du kan holde rundt og lukke øynene mot verden sammen med, da kan du prise deg lykkelig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I had talked too much. I had said too little

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"If this story is to be something resembling my book of deeds, we must begin at the beginning. At the heart of who I truly am. To do this, you must remember that before I was anything else, I was one of the Edema Ruh"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

As names has power, words have power. Words can light fires in the minds of men. Words can wring tears from the hardest heart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Fra Tickld
Listen er rangert. Der de har satt opp en hel bokserie, har jeg satt opp første boka i bokserien, når jeg ikke fant hele serien samlet.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alt som leses i 2017 havner her, i den rekkefølgen lesingen avsluttes i.
Skriver kortfattet notater om boka:
-handling / tematikk
-leseropplevelse
-favorittsetning
-nye ting jeg lærte
-annet jeg biter meg merke i


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er bøkene jeg har lest hittil i 2013


Godt sagt! (1) Varsle Svar

De fleste bokelskere har helst sikkert en del bøker de har på vent til sommerferien. Her er mine. Hvilke er dine?


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2014.
Målet er 50.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokserier som, etter min mening, holder god kvalitet gjennom hele serien, eller så lang i serien jeg har kommet.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mål: 75


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stillhetens musikk" av Patrick Rothfuss
 • "En vis manns frykt - kongedreperkrøniken: dag to" av Patrick Rothfuss
 • "The Wise Man's Fear - The Kingkiller Chronicle" av Patrick Rothfuss
 • "Løgneren Locke Lamora" av Scott Lynch
 • "The blade itself" av Joe Abercrombie
 • "The Final Empire (Mistborn, Book 1)" av Brandon Sanderson
 • "Mørk engel" av Laini Taylor
 • "Lushons plater - roman" av Bjørn Andreas Bull-Hansen
 • "Vindeltorn" av Tone Almhjell
 • "Alle sjelers natt" av Deborah Harkness
 • "Den tause byen" av Cassandra Clare
 • "Ready player one" av Ernest Cline
Alle bokanbefalinger for dette verket