Der vi engang gikk

av (forfatter) og Erik Krogstad (gjendikter).

Pax 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.65 (71 terningkast.)

240 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Thor F.s eksemplar av Der vi engang gikk

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

Roman

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen foregår i Helsingfors, første halvdel av 1900-tallet. Vi møter en gruppe unge mennesker med ulik bakgrunn som lever i en by preget av blodig borgerkrig og bitter klassekamp, samtidig som en ny modernitet er i ferd med å gjøre sitt inntog. De unge, som alle har levd nært innpå borgerkrigen, skal forme sine liv i en ny tid der arkitektur, kunst og kultur dyrkes.

Omtale fra forlaget

Kjell Westø viser hvilken stor episk forfatter han er i denne romanen som er forankret i Finlands dramatiske historie i første halvdel av 1900-tallet. Den blodige borgerkrigen mellom de røde og de hvite setter dype spor. I sentrum for romanen står en gruppe mennesker med bånd til begge leire. De er preget av sin tid, og samtidig markante individer som vil noe nytt og lengter etter kjærlighet og lykke. Utover 1920- og 30-tallet skyter økonomien fart, og midt i forbudstiden flømmer champagnen hos overklassen og kultureliten i Helsingfors. Det moderne samfunnet tar form og et nytt byliv vokser fram med sitt kaféliv, sin kultur og arkitektur. - Romanen ble tildelt Finlandia-prisen og ble årets store bok i Finland i 2006.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788253030548

EAN 9788253030548

Omtalt tid 1900-1945

Omtalt sted Helsinki

Språk Bokmål

Sider 498

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

13 30 20 6 2 0

Bokomtaler

Jeg synes denne boka var helt fantastisk. Ja, det er mange personer å forholde seg til, men jeg synes det var en av bokas styrker - nettopp det å se hvordan folk kan reagere så forskjellig på en hendelse. Mens noen klarer å gå videre, glemme eller fortrenge, er andre sensitive og kan gå til grunne.

At tidsspennet var såpass stort var en annen styrke ved boka ved at man får følge personene over en stor periode av deres liv, og se hvordan hendelser fra ungdomsårene spiller en viktig rolle i deres liv selv mange år etterpå.

Det var ikke alle personene jeg likte like godt, og spesielt hadde jeg en favoritt, men siden boka er så fantastisk godt skrevet gikk også de andre delene som en røyk, og nettopp det at det var så mange personer gjorde at man aldri behøvde lese veldig lenge om de man liker minst. Dessuten synes jeg det var en spenning i å måtte vente litt på å få høre hvordan det gikk med min favoritt.

Jeg lærte mye for meg ukjent historie om et av våre naboland gjennom denne boka, og synes den tar opp viktige temaer som skyld og det å gå videre. Toppkarakter fra meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er ikke den enkleste boka å skrive en anmeldelse på ...

Westö presenterer i boka "Der vi engang gikk" et mangfoldig persongalleri og handlingen er lagt til første halvdel av det nittende århundets Helsingfors. Sentralt står imidlertid skikkelsene Allu, Eccu og Lucie. Mens Eccu og Lucie tilhører overklassen, kommer Allu fra slummen.

Eccu har en lysende fotograf-karriere fremfor seg, men ender i stedet opp som en desillusjonert alkoholiker. Lucie går på tvers av alle vedtatte normer, og betaler en høy pris for dette. Ingen vil gifte seg med henne. Allu derimot har drømt lenge om henne, og får en del av henne når ingen andre vil ha henne. Ville fester og høy champagneføring i alkoholforbudstiden preger Helsinki i tiden etter første verdenskrig samt borgerkrigen som startet i 1918. Formuer fordufter, mens noen kommer seg opp og frem på andres bekostning.

Denne boka er nok viktigere for finnene enn for oss nordmenn, fordi Westö forteller en historie fra en tid finnene selv helst har villet glemme. Jeg likte boka svært godt, men den kunne vært enda bedre dersom Westö hadde konsentrert seg om færre personer og i stedet gått disse nærmere på klingen. Jeg synes det ble litt for mange personer og tidvis litt for overfladisk. En sterk firer fra meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Klarte ikke denne, jeg. Valgte den pga tematikken, har lest andre gode ting om denne perioden i finsk historie, men denne fikk jeg ikke tak på. Overfladiske presentasjoner av en bråte unge mennesker, og jeg hadde glemt den ene to minutter ut i den andre. Så denne var nok rett og slett ikke for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Personnavn, stedsnavn blir formidlet i rasende fart, til tider er det noe vanskelig å følge med i svingene. Likevel er dette er en svært god roman, livene til Eccu, Allu, Lucie og Ivar gir oss et godt innblikk av borgerskapet og arbeidernes gjøren og laden i Helsingsfors på tidlig 1900-tallet. Det er en gripendende bok, det er en spennende bok og det er en historisk bok. Rød mot hvit, borglig konservatisme, dekadanse, sosialisme, og menneskene opp i alt dette.
Hør bare her: Allus far; "Det er ikke rare hjelpa du har fått av meg, gutten min, men ett råd skal du ha. Bruk vettet du har fått utlevert, les deg opp av denne dritten. Og kast ikke bort livet på å jage etter fyll og fitte sånn som jeg har gjort".
Eller som Lucie sier til Allu; "Jeg forstår dem som lider, jeg forstår dem bedre enn du tror, det er bare at det faller i noens lodd å vandre gjennom lidelsen og være andre til hjelp uten å lide selv".
Oversetter Erik Krogstad har gjort en god jobb.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lenge tenkt på å lese romanen til den finske forfatteren Kjell Westö: Der vi engang gikk som sitatet over er hentet fra. Helt siden jeg så TV-serien som er basert på boken. Etter at jeg lesten boken Finland 1918 av Morten Jentoft, ble det et must. Nå er romanen lånt og lest, og TV-serien kjøpt. Blir spennende å se den igjen etter å ha lest den gode romanen. Det er den tredje boken jeg har lest av Kjell Westö.

Romanen Der vi en gang gikk er på nesten 500 sider. Den har detaljer jeg fint kunne klart meg uten. Samtidig er det småtterier sammenlignet med hvor god jeg synes at den er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forventningene til denne boka var høye da jeg leste om handlinga og så terningkasta her inne. Jeg ble derfor overraska da jeg valgte å avbryte boka. Overfladisk framstilling og i beste fall middelmådig språk. Språket er enkelt, og på grensa til barnslig. Føler at man aldri kommer i dybden på personer, følelser eller hendelser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg lette etter meg selv, men det eneste jeg fant var onde bilder og mørke tanker som kvernet, kvernet. Mørket hadde tatt makten, det var meg, og jeg var ingenting annet en det.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvor mye koster det oss ikke bare å eksistere i verden.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vi er bare mennesker [...] ufullkomne, uvitende, iblant hyggelige, men ofte onde. Det må vi lære oss akseptere ellers orker vi ikke leve.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

På hvert sted et menneske har gått, lagres det et minne om det. Det er usynlig for de fleste, men for den som kjenner og elsker dette mennesket, viser det seg som et tydelig bilde hver gang man går forbi. Så lenge de elskende menneskene finnes, finnes også bildet, også om den som gikk der ikke lever lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

I år vil jeg helst bare gi bort bøker til jul. I motsetning til et påfunn om å kjøpe for eksempel kunstløpskøyter til alle blir jo dette helt rettferdig. Det ligger naturligvis omtanke bak hvert valg. Gevinsten? Det finnes en bok som passer for alle, og ved å begrense alternativene for meg selv til en type gaver blir det kanskje lettere å velge. Det blir vanskelig nok likevel! Kanskje noen må få to?

Ikke alle bøkene er innkjøpt ennå, men jeg håper jeg får gjennomført prosjektet likevel! Alternative forslag mottas gjerne.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lista er laget i forbindelse med utstilling i biblioteket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Rett og slett :)
Si gjerne ifra om noe mangler.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.

Bøker jeg ikke finner på Bokelskere:

 • En glänta i skogen (2004) av Ola Larsmo
 • Djävulssonaten (2007) av Ola Larsmo
 • I Sveriges Vantrum (2007) av Lasse Granestrand
 • Färdaminnen (1973) av Claes Hylinger
 • Hotell Erfarenheten (2006) av Claes Hyllinger
 • Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet (2006) av Lotta Lottas
 • Aerodynamiska tal (2001) av Lotta Lottas
 • Tredje flykthastigheten (2004) av Lotta Lottas
 • Små historier 1 (1996) av Peter Adolphsen
 • Små historier 2 (2000) av Peter Adolphsen
 • Vredens nat (2008) av Peer Hultberg
 • Mytologisk landskab med Daphnes forvanling (1966) av Peer Hultberg
 • Desmond! (1969) av Peer Hultberg
 • Requiem (1985) av Peer Hultberg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi mener absolutt ikke at det finnes mannebøker og kvinnebøker, men vi har likevel samlet noen bøker som passer for menn som f.eks. er interessert i historie, kvalitetsromaner eller andre ting vi ofte får spørsmål om fra mannlige brukere. Krim kommer i egne lister senere! :)
Og her tar vi gjerne tips fra dere andre bokelskere! tommelen opp! :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Gå ikke alene ut i natten" av Kjell Westö
 • "Faren ved å være Skrake" av Kjell Westö
 • "Tritonus - en skjærgårdsfortelling" av Kjell Westö
 • "Mordets praksis" av Kerstin Ekman
 • "Den svovelgule himmelen" av Kjell Westö
 • "Svik 1938" av Kjell Westö
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "Skimmer" av Göran Tunström
 • "De fattige i Lódz" av Steve Sem-Sandberg
 • "Vargskinnet - Guds barmhjertighet" av Kerstin Ekman
 • "Musikantenes uttog" av Per Olov Enquist
 • "Noe fremmed i mitt sinn - roman" av Orhan Pamuk
Alle bokanbefalinger for dette verket