Viktig bok om finsk moderne historie. Gripende språk, gripende fortellinger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Enig, dette er en meget god bok. Interessant om den finske borgerkrigen i 1918. Som nevnt i tråden, vårt naboland har en historie som skiller seg mye fra de øvrige nordiske landene, og som er lite kjent her til lands. Westö beskriver innsiktsfullt og troverdig hvordan krigen bidro til å forme livene til et knippe mennesker som var unge under de brutale krigsmånedene. Til tider sterkt gripende.
Når boken likevel ikke nådde helt opp på min terning, skyldes det enkelte svakere partier. Terningkast 5 er en streng vurdering fra min side.

Sist onsdag (3.6.15) hadde jeg den glede å høre Kjell Westö og Kim Leine i samtale om sine forfatterskap på Litteraturhuset i Oslo. De to snakket med en sånn kunnskap og seriøsitet, humor og selvironi om sine arbeidsmetoder og bøker, for ikke å snakke om generøsitet. Et utsøkt og interessant mestermøte. Ga meg absolutt lyst til å lese mer av disse to (Leine har jeg ikke lest i det hele tatt…) vinnerne av Nordisk råds litteraturpris.

Kim Leine har nettopp kommet med en bok om den finske borgerkrigen, Avgrunnen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vaklet mellom terningkast 5 og 6 og har nå, etter å ha lest «Svik 1938» oppgradert «Der vi engang gikk» til terningkast 6. Begge er meget gode bøker, og jeg har litt vansker med å begrunne hvorfor jeg vurderer «Der vi engang gikk» hakket bedre enn «Svik 1938». Synes førstnevnte ga et bedre, dypere bilde av samfunnsforholdene, og hvordan de påvirket bokens personer. Det samme er absolutt til stede i «Svik 1938», men etter min mening ikke i samme grad. Jeg synes dessuten det var noe forutsigbart over sistnevnte, tross spenningen mot slutten.

Det var noe med hele stemningen i «Der vi engang gikk», tittelen inkludert, som tiltalte meg i større grad enn i «Svik 1938». Men som sagt, begge er meget gode og velskrevne bøker av en forfatter som kan sitt stoff og vet å formidle det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Veldig bra og informativ bok samtidig som det er knakende godt skrevet. Hvis du ikke har lest Lang, Faren ved å være Skrake og hans siste bok, Gå ikke alene ut i natten, har du noen fantastiske leseopplevelser foran deg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå, 5 år senere har jeg også lest hans aller siste bok, Svik 1938. Den er like god som hans foregående bøker. Så bare sett i gang og les!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har Faren ved å være Skrake leseklar i bokhylla. Gleder meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er spent på korleis du likar den, Jostein. Las den for nokre år sidan, og synest å huske at eg var noko mellomfornøgd. No er er eg derimot svært fornøgd med Svik 1938 som eg er i gang med. Likar faktisk så godt, at eg vurderer å lese Skrakeboka ein gong til....
Ser også at eg har liggande på vent Gå ikke alene ut i natten, så kanskje det blir ein Westösommar her.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, og en betimelig påminnelse om hvilken turbulent historie våre nære naboer har like bak seg. Jeg har nettopp lest om igjen "Sulis" av Dag Skogheim; noen av hovedpersonene der blir også aktører i kampen mellom de røde og hvite i Tammerfors. God illustrasjon på at man velger side ut fra høyst ulike (og forståelige!) motiver.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig. Her i Norge vet man alt for lite om finsk historie. Jeg som er halvt finsk har tidvis fått merke fordommene som kommer som et resultat av dette. Denne boka er et kjempeflott bidrag til å kunne bøte på dette. Den er fantastisk godt skrevet, med en detaljkunnskap som virkelig imponerte meg. Skildringene og karakterene imponerte meg stort. Gleder meg til å lese flere bøker av Westö, har lånt Faren ved å være Skrake på biblioteket nå, så den vil bli slukt på noen dager, tipper jeg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

NinaMaikenStig TbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAva