Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ray Bradbury er forfattern av bl.a. Fahrenheit 451 og The Martian Chronicles og mange andre bøker. Jeg har bare lest Fahrenheit 451, en klassiker som har inspirert talløse andre bøker og filmer, og står sentralt i min oppfattelse av konseptet "bokbrann".

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, jeg skjønner det er endel forargelse ift. til pris. Men jeg tror ikke det er så enkelt heller. Man kan vel si at bøker generelt er for dyrt i Norge. Men det koster å produsere e-bøker også, og trykking av papirbøker er ikke så veldig dyrt.

Jeg tror noe av problemet er det innavla forholdet mellom forlag og bokahandlerkjeder i Norge. Og det selges overraskende mye bøker i her i landet, selv om bøker er dyrt.
Så det virker som de store forlagene anser at de har nær greid å vri hver tilgjengelige dråpe ut av norske bokkjøpere. Og da kan det jo føles litt bortkastet å tilby produktet sitt i et nytt format, hvis man anser at det alikevel ikke kommer til å selge noe mer. Da blir det bare en ren kostnad.

Men så driver de store tøffe forlagene med e-bøker, og det er en stor snakkis, og alle andre ler av dem for at de ikke satser på e-bøker. Så da blir det en slags halvhjerta satsing som aldri var ment å lykkes. Bare going trough the motions, slik at ingen kan si at de ikke satser på e-bøker.
Men de blir uansett ledd av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fra Aftenposten
Jeg er litt overrasket over at det tok så lang tid. Men det var jo nødt til å skje, skyer er ikke varige ting. De løser seg opp.
En annen ting som var litt overraskende og som kan gjøre en litt oppgitt er at Ark skal lansere sin egen e-bokleser. Det er et blindspor og en sykdom som ser ut til å være utbredt hos norske bokforhandlere.
Det er som å se på en veldig sakte kjedkollisjon på Autobahn dette her. Og uansett hvor tragisk og ekkelt det er, så klarer man ikke å se vekk.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som jeg gjør i alle tråder hvor det spørres om fantasy-anbefalinger så må jeg nevne vår egen Kristine Tofte, og hennes Song for Eirabu.
Den er ganske så fantastisk. Den kan beskrives som norrøn fantasy, skrevet på et drivende godt og slagkraftig nynorsk. Den har sterke kvinnelige hovedpersoner, et plot med gode porsjoner skjebne og mytologi, (og action såklart). Og det hele er mesterlig vevd sammen i en fortelling man blir sugd inn i.

Og nå kommer snart det andre og avsluttende bindet i verket også. Det var et "grassrotengasjement" for å få forlaget til å trykke opp mer av den boka, som lykkes ganske bra. Tror det var Ida Jackson som dro det igang. Og det ble fulgt opp her på bokelskere.

Forøvrig må jeg bare anbefale Ursula LeGuin, særlig hennes Earthsea trilogy (Jordsjø trilogien) og Annals of the Western Shore.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe... dette var jo skikkelig komisk. Snakk om form over substans!
La oss se om jeg forstår deg rett - bøker eksisterer primært for biblioteker og bokhyllers skyld, og som intriør?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sofies Verden av Jostein Gaarder er jo den ultimate boken ndg. å bruke vitenskap som virkemiddel. Der er det jo kanskje filosofi og ikke naturvitenskap som er mest fremtredende. Men den tar jo for seg vitenskapshistorie ganske grundig, og når man går tilbake til rennesansen og tidligere så var jo filosofene vitenskapsmenn.

Du må ha norske forfattere asså? Jeg kunne sikkert kommet på mange utenlandske...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, jeg så det og jeg hørte det. Det som ble sagt av den danske fantasyforfatteren må nok sies å være en tabloid forenkling og en namedrop som mange vil kjenne igjen og like. Men, desverre ikke akkurat korrekt, som enkel undersøkelse vil røpe da det allerede fantes en rekke verker som må betegnes som fantasy før Tolkien ga ut Hobbiten, og fantasy var da allerede langt på vei en etablert subgenre.
Du nevner selv George MacDonald. Fler av de forfatterne jeg nevner i innlegget over publiserte også før Tolkien og heller mer mot kategorien av fantasy som kan kalles Sword & Sorcery, som Tolkien kan sies å tilhøre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forstår det slik at det hevdes her at Tolkien startet Fantsy genren. Det er jo en fin tanke, men neppe riktig. Men i forhold til denne tråden så fikk det meg til å tenke på tidligere fantasy forfattere som passer å anbefale i denne tråden.
Vi har fx:

  • Robert E. Howard's Conan bøker må jo nevnes. Han sies å ha startet subgenren innen Fantasy som kalles Sword and Sorcery.
  • Michael Moorcock's historier om Elric of Melniboné.
  • Fritz Leiber og hans mange bøker om Fafhrd and Gray Mouser.
  • Poul Anderson har skrevet mye si-fi, men også fantasy fra begynnelsen av 50-tallet.
  • Jak Vance's Dying Earth serie har hatt stor inflytelse på senere fantasyforfattere.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange gode anbefalinger her.
Jeg tenkte umiddelbart på vår egen Kristine Tofte og Song for Eirabu. Som man sier, på høyde med det beste fra utlandet.
Edit: Aaahh! Du hadde fått med deg Eirabu, ja! Flott, flott, flott!!!

Vil kaste meg på et par av Karina sine anbefalinger. Neil Gaiman's Stardust er veldig søt og spennende. Den lener seg på den klassiske eventyrsjangeren, med endel mer 'edge'. Og den er dessuten ganske kort, knapt 200 sider tror jeg.
Han har også skrevet en del "nåtids fantasy", som American Gods, Anansi Boys, Coraline og The Graveyard Book.

Ursula LeGuin er en av mine favorittforfattere uavhengig av sjanger. Earthsea, eller Jordsjø trilogien er helt fantastisk. Men jeg ser ikke på det som "typisk" fantasy. Den er på en måte mer lyrisk, underfundig og eksistensalistisk. Mye indre handling. Hun har skrevet mye annet også, bl.a. tre andre fantasybøker (fra en annen setting enn Jordsjø) som jeg virkelig vil anbefale. 'Powers', 'Gifts' og 'Voices'. De kan fint leses hver for seg. Tviler på om de er oversatt til norsk forøvrig.

Sølvdolkens skygge av Katharine Kerr er første bok i en laaang serie (Legenden om Devvery). Det er en mer "klassisk" fantasyserie med celtisk-aktig mytologi og sterk fokus på skjebne. Anbefales sterkt! Finnes på norsk, god oversettelse!

Til slutt, Elizabeth Moon's bøker om Paksenarrion må nevnes. Om en fattig datter av en gjeter som blir med i et leiesoldatkompani, og gjennom en lang og brokete ferd ender opp med gjøre store ting. De tre bøkene Sheepfarmer's Daughter, Divided Allegiance and Oath of Gold fines samlet som The Deed of Paksenarrion. Jeg lurer på om denne også finnes på norsk, det burde den ihvertfall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror det tallet må være litt feil. Sammenligningen med Rimi butikk tilsier ihvertfall at det er Ca 3 nuller for mye.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Greit at du reagerte på tråden, kanskje du har et poeng, kanskje ikke? Men vi kan være høfflige, kan vi ikke?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Cryptonomicon av Neal Stephenson. Den siste boka hans Reamde også forsåvidt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg trykker på Mammut-salg banneret på norli.no så kommer det opp en liste med bøker. Er disse del av Mammutsalget? For de prisene bærer langt i fra preg av å være noe salg. Eller har kanskje ikke mammutsalg-bøkene kommet opp ennå?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig.
Jeg begynte på Eirabu 1 mest fordi samboern kjenner Kristine, og fordi det er norsk fantasy. Men glemte liksom etterhvert at det var nynorsk jeg leste. Det var først og fremst veldig godt skrevet, godt språk og en mangefasetert, god og spennende historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var jo litt tilfeldig at min litt krasse bemerkning kom som svar til ditt innlegg, for det virker som det er en vrangforestilling som er ganske utbredt her. Lesebrett og nettbrett blir sammenlignet og sidestilt over en lav terskel.
Jeg må bare anta at det er fordi mange ikke ser alle mulighetene et nettbrett har, og ikke bryr seg om at lesebrett ikke skal behøve å koste mer enn rundt tusen, mens nettbrett gjerne koster fire tusen og oppover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må si jeg har problemer med å forstå sammenligning mellom kindle, og andre rene lesebrett, med iPad, og andre nettbrett.
Det blir litt som å sammenligne sykler og lastebiler. Ja greit, du kommer deg sikkert fra a til b med begge to, og de har hjul. Men der stopper stort sett likhetene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ifølge reklamen så kan batteriet vare 3mnd mellom ladinger. Det forutsetter sikkert litt forsiktig bruk. Med 3G (Whispernet), som jeg har, så kan man fx slå av nett-tilkoblingen. Selv har jeg kjøpt et omslag til kindle'n min med innebygd leslys, og det suger nok litt batteri. Og jeg er ikke så nøye med å slå av kindle'n, jeg bare legger den fra meg og så får den gå i dvalemodus av seg selv, og det suger også batteri. Men på tross av dette så har det gått over 1 mnd mellom hver gang jeg har måttet lade kindle'n min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kindle 3G (m tastatur) selv. Kjøpt i fjor høst. Den lager ikke noe klikkelyd når man blar. Det er bittelitt klikkelyd på nav-knappen, men ikke noe mer enn at det aldri har irritert meg.
Når det er sagt så er jeg alt for å bruke ting til de går istykker. Det er billigere og mer miljøvennlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

kindle, sammen med e-bok konverteringsprogrammet Calibre, er en god combo. Som Kristian Andre skriver under 'jeg har ikke sett meg tilbake'.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Reidun GranbergBenedikteLars MæhlumPiippokattaInger-LiseTanteMamieG LIngunn SsomniferumAnne-Stine Ruud HusevågIna Elisabeth Bøgh VigreTine SundalEster SCathrine PedersenKirsten LundmgeritaolineStig KTralteVanja SolemdalVannflaskeNicolai Alexander StyveNeraAnniken BjørnesAlice NordliMarenAvaAndreaEmil ChristiansenIngeborg GSverrePirelliTerje Mathiseningar hDolly DuckFrode Øglænd  MalminTove Obrestad WøienHilde H HelsethVibekebrek