Det selges latterlig lite ebøker i Norge. Og det er et virrvarr av apper og alskens måter og laste ned på. Samt at prisene er for dyre. Det koster en brøkdel å lage en Epub-fil av en bok i forhold til å trykke denne på papir, så prisen burde helt klart gjenspeile dette.

Så jeg skjønner at folk ikke hamstrer ebøker. Kindel har klart det, ved bare noen få enkle tastetrykk. Det burde ikke være så vanskelig og få til en like enkel måte og gjøre dette på, uten å måtte ha en Kindel.

Selv bruker jeg Calibre på pc'n og laster opp Epubfilen direkte. Men aner ikke hvordan dette funker om jeg skal laste ned en fil fra en nettbokhandel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 12 svar.

De store kostnadene knyttet til bokproduksjon ligger i redaktørarbeid, oversettelse, og alt det andre som må til før boka kan trykkes. Selve trykkingen utgjør ikke så mye av kostnadene for en bok. I tillegg er det 25 % moms på e-bøker, mens det ikke er moms på papir. Det er ingen kostnadsmessige forhold som tilsier at e-bøker bør være billigere enn de er. Hva bokkjøperne opplever som et rimelig prisnivå, er noe annet.

Av ca 2300 norske e-bøker i bokbasen koster ca 1500 mellom 100 og 199. Noen hundre koster under 100 kroner. Hver enkelt får vurdere om dette er dyrt. (jeg jobber med e-bøker)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet hvor mye en bok koster. Jeg jobber med regnskap i et forlag og har også teknisk ansvar med ebøker. Men jeg ser nok på regnskapet på en annen måte. Det redaksjonelle etc, er en kostnad som går rett på koststed papirbok. Og en ebok er bare en "ekstrasak",fordi kostnad og inntjening er så små summer i den store sammenhengen. En vanlig pris på en ebok er for meg 100-150-200,-

Men når forlag selger bøker for 350,- med en knøvlete måte og laste ned på, så skremmer dette kjøpere vekk fra markedet for lang tid. Det er nok mange forlag og salgssteder, som har mistet gode potensielle kunder pga en dum start på ebokmarkedet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er kun 39 norske e-bok-utgivelser som er priset over 300 kroner (på e-boksiden på Libris.no kan man se hvor mange e-bøker som finnes i hvert prissjikt). Nesten alle disse er utgitt på Gyldendal. Alle andre forlag velger å prise e-bøkene lavere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når det gjelder priser så må man også se på alternativene folk allerede er vant til. Den mest kjente leverandøren er amazon.com og for de som leser engelsk ser det ikke ut som det er noen grunn til å bytte til norsk med det første. Det hjelper ikke at prisen på en bok er under 300 om du får den mye rimeligere andre steder.

Her er bare noen tilfeldige eksempler:

E-bok - Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij.
Norsk nettbutikk 97 kr.
Amazon.com 12 kr (inkl 10 andre av hans bøker)

E-bok - Mørke : Septimus Heap 6 av Angie Sage.
Norsk nettbutikk 239 kr.
Amazon.com 62,5 kr

E-bok - Kaos hos Daisy av Jill Mansell.
Norsk nettbutikk 139 kr.
Amazon.com 46 kr

Med mindre man skal ha norske bøker eller kun leser norsk så ser jeg ingen grunn til at man skal velge norske e-bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er en stor andel av nye bøker til kr 250,- De bør ikke bikke 200-grensa. Og ja jeg ser de større forlagene har høyere priser på veldig populære bøker.

Jeg foretrekker Bokkilden og Adlibris av norske nettsteder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med deg i at appene er et feilspor. De fleste storlesere foretrekker nok lesebrett framfor nettbrett/smarttelefon.

Svenskene har klart dette, uten å gifte seg med verken Amazon eller Apple. Lave priser, ikke DRM, ulike formater, no hassle. Se her, for eksempel: «Minnen» av Torgny Lindgren. Denne e-boken kan fint håndteres med Calibre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En ting er sikkert: folk er forskjellige. Mange av oss foretrekker Lesebrett. Men å anta at den halve millionen nordmenn som har iPad ikke har tenkt å lese e-bøker på tableten, er nok litt forhastet. Store aktører innenfor e-bøker har en kombinasjon av apper og Lesebrett, og det er et grunnleggende krav at e- bøkene skal synkroniseres mellom enhetene. Om du leser på lesebrett, og vil lese videre på bussen, men bare har mobilen tilgjengelig, skal du kunne gå inn i en app og komme direkte på samme side. (jeg jobber med e-bøker)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva synes du om den svenske løsningen? Ellers er poenget mitt at det er så mye mas om disse appene og synkingen at de helt enkle mulighetene forsvinner. At EPUB-bøker med vannmerke kan konverteres og leses på Kindle, for eksempel. På Norlis e-boksider ligger det til og med en "bannerannonse" som sier at e-bøkene med DRM ikke kan leses på Kindle. Hvorfor ikke heller flagge mulighetene som ligger i e-bøkene uten DRM? (Jeg leser e-bøker.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes det svenske systemet - der man ikke tilbyr teknisk DRM (kopibeskyttelse), men kun vannmerking - er strålende. Skulle svært gjerne hatt det slik i Norge også.

De helt enkle løsningene: Synkronisering betyr at e-bøker overføres automatisk - uten at man behøver å gjøre noen ting, utover å kjøpe en e-bok.

Hvis du opplever konvertering via Calibre som en vesentlig enklere løsning enn synkronisering, må det være fordi du er vant til å bruke det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå kjøper ikke jeg DRM-bøker, så jeg har ikke prøvd disse løsningene du snakker om, men jeg gjetter på at det innebærer at noen andre enn meg har kontrollen over bøkene mine, og at hvis de (bokhandelen eller hvem det nå er) plutselig ikke eksisterer lenger, eller løsningen ikke eksisterer lenger, eller de bestemmer seg for en annen policy, så mister jeg kanskje bøkene mine.

Så "enklere" kan bety enklere å forholde seg til også, ikke bare enklere å bruke.

Når det kommer til bruken så vil jeg også selv bestemme hvilken ebok-leser jeg vil bruke. Jeg har vært misførnøyd med en god del av dem jeg har prøvd, så jeg vil gjerne bruke akkurat den som passer meg best.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nettopp, la oss få DRM-frie bøker. La de gjere få vannmerke, det kan jeg leve med. Disse kan hvilken bokhandel som helst selge, og vi kan velge hvilken dings vi vil lese dem på. Dessuten blir det lettere å bytte til ny dings og/eller programvare senere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg skjønner det er endel forargelse ift. til pris. Men jeg tror ikke det er så enkelt heller. Man kan vel si at bøker generelt er for dyrt i Norge. Men det koster å produsere e-bøker også, og trykking av papirbøker er ikke så veldig dyrt.

Jeg tror noe av problemet er det innavla forholdet mellom forlag og bokahandlerkjeder i Norge. Og det selges overraskende mye bøker i her i landet, selv om bøker er dyrt.
Så det virker som de store forlagene anser at de har nær greid å vri hver tilgjengelige dråpe ut av norske bokkjøpere. Og da kan det jo føles litt bortkastet å tilby produktet sitt i et nytt format, hvis man anser at det alikevel ikke kommer til å selge noe mer. Da blir det bare en ren kostnad.

Men så driver de store tøffe forlagene med e-bøker, og det er en stor snakkis, og alle andre ler av dem for at de ikke satser på e-bøker. Så da blir det en slags halvhjerta satsing som aldri var ment å lykkes. Bare going trough the motions, slik at ingen kan si at de ikke satser på e-bøker.
Men de blir uansett ledd av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Nora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken Røil