Heisann! Jeg lurer på lesebrett (kindle og sony har jeg hørt) jeg! Kan dere forklare meg litt om dette? Skal vi se om det klarer og danke ut papirbøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 35 svar.

Jeg er kanskje sær, men det er noe magisk med å åpne ei bok. Lesebrett er kanskje praktisk og enklere å holde, men enn så lenge håper jeg at jeg får oppleve gleden av å åpne ei helt ny bok i fremtiden og.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er ikke noe som kan krasje ved å åpne en bok hehe. Det som kan skje at man søler litt kaffe/vann på boka dersom man ikke er varsom nok (klistre flere sider sammen). Væske kan vel føre til at lesebrett blir ubrukelig etterpå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan veldig lite om lesebrett, og er/var selv ganske bestemt på at bøker er laget av papir :) Men selv leser jeg mye engelske bøker som må bestilles fra utlandet, og dette koster litt + at det tar mye plass. Bestemte meg for et test prosjekt og lastet ned Kindle app til min iphone og kjøpte noen bøker. Dette er helt suverent, jeg har blitt helt hekta.

Det er masse gratisbøker som man kan laste ned, og man kan kjøpe engelske bøker til 15-30 kr pr. bok.

Men, selv om jeg er helfrelst på lesebrett kommer jeg alltid til å værne om mine papirbøker :) Jeg vil fortsatt ha mine favorittbøker i hylla på stua!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er samme syn som jeg har på bøker. Det er ikke alle bøker man behøver å ha i bokhylla og de er det greit å laste ned på lesebrett/nettbrett, da kan man slette de når man er ferdig istedet for at de tar opp plass. De bøkene som er favoritter kan man heller kjøpe og stille ut i bokhyllene.

Håper aldri at e-bøker danker ut papirbøker, tror de kommer til å leve side om side i lang tid framover.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjøpte Kindle for 2 uker siden og er hekta. Genialt for meg som liker å lese engelskspråklig faglitteratur.

Bøkene er veldig billige og du har dem med et klikk. Liker også godt at man kan streke under interessante avsnitt og deretter få opp alle i en slags oppsummering.

Veldig greit å ha med på bussen, spesielt når du er på slutten av en bok og vurderer om du skal orke å drasse på to, sånn at du har lesestoff til hjemveien også!

For de som vil lese e-bøker fra Amazons Kindle store, så kan dere gjøre det også på datamaskin, iPad eller telefon. Jeg har nettopp blogget om det her: http://www.kollektivkunnskap.no/kindle-uten-lesebrett/

Men som andre påpeker er det nettopp den spesielle e-ink skjermen som gjør at leseopplevelsen skiller seg ut med Kindle framfor en vanlig dataskjerm. Kan til og med sitte ute i solveggen og lese helt fint uten gjenskinn. Så dette blir i kategorien "hvis jeg skulle tatt med meg 1 ting på en øde øy..."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Øde øy?? Hva gjør du når strømmen er brukt opp?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En Kindle skal visstnok vare en hel måned uten lading. Og lenger enn det overlever jeg ikke uansett! :D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

haha

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker at lesebrett må være greit på buss og reiser, mens papirbøker vil alltid være første pri her i hvert fall. Jeg er for glad i bøker til at de forsvinner. Men jeg er en rev på å spore av og må derfor ha et lesebrett, som bare er et lesebrett og ikke noe mer. Er de vanlige lesebrettene kun for lesing? Ikke vil jeg ha Kindel eller noen av de andre "låste" systemene som finnes. Jeg vil ha et brett, som støtter alle formater og slagssteder. Tips til meg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei!

Jeg har skrevet et langt innlegg lenger ned. Kort oppsummert: Skal du først og fremst lese norske e-bøker, kan det være en fordel med et lesebrett som markedsføres av norske bokhandler, fordi du kan laste bøkene rett på brettet. Norli og Libris har en modell, se feks. www.libris.no - det finnes flere.

I Norge er det forlagene som bestemmmer om e-bøkene er kopibeskyttet eller ikke. Kjøper du norske e-bøker, vil noen ha kopibeskyttelse og noen ikke. Det er merket på bøkene som du kjøper hva slags kopibeskyttelse de har.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes verktøy som konverterer mellom ulike ebokformater, slik at du kan lese alle typer på samme brett. For eksempel Calibre. Så det er fullt mulig å laste over andre ebøker og også egne dokumenter til en Kindle. Hvis bøkene er DRM-beskyttet (kopisperret), sånn som Kindle-bøker er, må du også ha verktøy for å låse opp sperren, hvis du skal lese dem på andre enheter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet dessverre ikke så mye om lesebrett, så jeg kan ikke gi deg noe svar :(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har gått helt over til lesebrett både på grunn av vekt, skriftstørrelse og ikke minst "kjøp og ha boka på sekundet". Jeg trodde jeg hadde et veldig nært forhold til papirbøker, men det har dabbet av og kan nå ikke tenke meg annet enn lesebrett, så den delen er nok en vanesak. Men jeg synes det må være lesebrett med e-ink og ikke nettbrett, det sliter for mye på øynene. Kindle er flott om du liker å lese engelske bøker, ellers må du gjøre som meg, ta bort kodesperren og gjøre om til mobi format. Tror jeg vil satse på digitalbok.no sitt brett når det kommer snart. Brukbar pris, du kan handle rett fra norske butikker til nettet. Tenk å kunne ta med seg flere tusen bøker hvor enn du drar med bare vekten av brettet ;-) Når på døgnet du får lyst på en ny bok, er det bare å laste ned og lese med en gang. Jo, e-bøker er kommet for å bli selv om vi fortsatt vil ha papirbøker i mange år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesebrett er geniale greier. Først og fremst må du passe på dette med to forskjellige skjermtyper. For å lese tekst/ bøker er den skjermen som kalles "digitalt papir" (Kindle) suverent overlegen de skjermene som baserer seg på lys (dataskjermer). Skjermer som funker som en vanlig lysende dataskjerm (type Apple ipad) blir de fleste fort slitne i øynene av å stirre lenge på. Derfor ville jeg gå for Kindle og "digitalt papir". En annen fordel med lesebrett er dette med at du får ordbok som følger deg når du leser engelske bøker. Bare marker det ordet du ikke forstår og du får straks opp en synonym engelsk oversettelse. Plutselig kan "alle" lett lese engelske bøker! Og til slutt er det fordelen at lesebrettene lagrer hundrevis av bøker. Veldig praktisk hvis du er på ferie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det med skjermtype er veldig viktig, og tilsynelatende noe som ikke kommer så godt frem når folk snakker om "lesebrett" som en kategori som omfatter både e-ink-skjermer og vanlige tablets.

Om man har kikket på skjermen til en ipad eller kindle fire så har man ikke sett en "ekte" lesebrett-skjerm med e-ink, altså. Man kan lese bøker på mye rart, men det er ingen grunn til å gjøre opplevelsen smertefull for lyssensitive øyne...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du bekrefter jo mitt poeng, vil bare legge til at din betegnelse "e-ink" ink er mer presis enn min referanse til "digitalt papir". Problemet for folk er også å prøve en Kindle (m/ e-ink). Kindle operer bare med salg over nett så hvis du ikke kjenner noen med et slikt lesebrett kan det være et problem. Apples iPad er det jo bare å teste i en eller annen data-butikk. Hmm...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lesebrett er både lettvint og greitt, men hva skjer med bibliotekene våre om ingen kjøper bøker mer? Tenk bare på alle de fra-tak-til-gulv bokhyllene som går over hele veggen bak peisen, de må jo fylles med noe. Og en kan jo ikke sitte der i de dype lærbetrukne stolene om kvelden, med en cognac i glasset og den trofaste hunden ved ens føtter og se på tomme bokhyller. Og hva med salongbordet i mørk eik, det må jo ha noen store, lekre billedbøker stablet på den ene siden, gjerne toppet med en gammel Gubbio vase. Det blir liksom ikke det samme med en Kindle...(Jeg går nå ut fra at ALLE dere her på bokelskere har slike bibliotek hjemme, så dermed kommer aldri lesebrett til å danke ut papirbøker. Merk mine ord!)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Vel, tiden vil vise, leiligheter blir mindre, plassen trengs til andre ting. Leseopplevelsen er vel så god på et lesebrett, en kan kose seg minst like mye. Billedbøkene kan du beholde som kos... de må du jo ellers ha på TV eller PC. Jeg vil nok snart kvitte meg med det meste i bokhylla som er overfyllt av bøker og støv ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe snart må man være glad om man har plass til bord og seng.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser den med bokhylla osv men når hylla er overfylt, nattbordet og andre 'ledige' områder har dobbelt rad. ... Neste alternativ er å bygge på. Tenker veldig på lesebrett. Leser m interesse om erfaringer/ tips. Inger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe... dette var jo skikkelig komisk. Snakk om form over substans!
La oss se om jeg forstår deg rett - bøker eksisterer primært for biblioteker og bokhyllers skyld, og som intriør?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kommer an på den som eier dem. Noen vil bare ha to meter med Ibsen, en meter med Hamsun, tre meter med Shakespeare osv. for å fylle opp biblioteket. Og så er det oss som koser oss med de individuelle bøker, kjenner dem igjen på bokryggen og kan plukke dem ut fra hyllen uten en gang å lese titelen, skriver små notater her og der, leser dem igjen og igjen til de sprekker litt her og der. Og kanskje gir dem bort når det blir plassmangel i hyllene. De blir medlem av familien og kan bare ikke kastes eller brennes, de må få en anstendig slutt når de ikke trengs mer. Helst må de garanteres et liv når de forlater dine hyller. Derfor gjelder det å være en god bok, dårlige bøker får ikke alltid et godt etterliv.....

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Som om jeg skulle sagt det sjøl...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det formidlingen mellom permene som teller uansett metervare hehe. Mange historier å velge mellom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig. Og noen bøker har permene litt for langt fra hverandre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for svar! Jeg er enig at det ikke er samme å holde et digitalt brett i hånden og en bok :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Når du spør, får du svar selvsagt :-) Det har vært en del snakk om lesebrett i tråder tidligere - kikk gjerne på dem.

Jeg er en stor lesebrettentusiast og jobber med ebøker til daglig hos Norli og Libris. Synes lesebrett er fantastisk å lese på - ikke minst fordi alle bøkene veier 200 gram - uansett hvor mange sider de er. Veldig greit å ha med seg på bussen, lese ute, eller når jeg ligger på ryggen og leser i sofaen. Vekt er en stor fordel i forhold til iPad, som egner seg dårlig for mitt lesemønster. Det eneste jeg savner på lesebrettene jeg har brukt, er bakgrunnsopplysning på skjermen. I stedet får jeg en skjerm som er svært behagelig å lese på - kan lese i timevis uten å bli sliten i øynene.

Kindle er markedsleder på ebøker, og har flere gode brett. Det hotteste er Kindle Fire, som er et brett med fargeskjerm. når det gjelder Sony, har jeg brukt Sony-brett tidligere, og var svært fornøyd da. De nyeste har jeg ikke testet. Selv bruker jeg Norli og Libris (vårt eget) sitt brett Kibano. Dette har den store fordelen at man får lastet norske e-bøker rett ned på brettet. Dette er det første lesebrettet jeg har med touch skjerm - liker den funksjonen, også på e-blekk.

Det har vært en del kritikk av det norske utvalget av ebøker. En undersøkelse blant forlagene viser at de regner med å ha publisert 6000 titler på ebok innen utgangen av året, og nye titler utgis nå i hovedsak likt på papir og ebok. Utvalg kommer ikke til å være noe stort aber fremover tror jeg.

E-bok-butikken på brettet som markedsføres av Norli og Libris har totalt 200.000 titler, inkludert e-bøker på engelsk, dansk og svensk, og flere språk er på vei. Kindle har et veldig mye større utvalg, også mange gratis, men mangler bøker på norsk.

Digitalbok kommer med et nytt norsk lesebrett.. Brettet virker bra - Ikke minst har skjermen meget god lesbarhet. På dette brettet kan man også laste norske bøker rett ned. En svakhet er at det ikke har touch, men her varierer smak og behag.

De norske brettene har wifi internettilkobling. Kindle har noen brett med 3G (mobilt sim-kort inni). Fordelen med 3G er at brettet kobler seg til Internett uten at du må gjøre noe. Med wifi (teskje-metoden her!) må du noen ganger legge inn en kode (feks koden til ditt trådløse nett hjemme) første gang du kobler deg til nett. Neste gang du skal på nett, huskes tilkoblingen.

Kibanobrettet til Norli og Libris  har en ekstra funksjon - nemlig mulighet til å spille av digikort som selges i bokhandelen. Digikortene kommer med enten e-bøker eller lydbøker. Digikortene ble latterliggjort på enkelte nettforum da brettet ble lansert, riktignok uten at noen av meningsytrerne hadde sett eller testet løsningen. Det har derfor vært litt spennende å teste interessen i markedet. Tilbakemeldingene går stort sett på at man vil ha større utvalg av ebøker på digikort - og at kundene ikke forstår grunnlaget for kritikken. Digikortene ses på som en nyttig tilleggsfunksjon, som gir flere valgmuligheter. Først og fremst oppleves digikort som enkelt.  Noen foretrekker digikort fordi de har dårlig wifi-tilgang, og noen fordi digikort er greie å låne bort til andre som har samme brett.

Hvis du vurderer lesebrett, kan det være greit å tenke på om du vil være interessert å låne e-bøker på norske bibliotek. Biblioteksordning er under utvikling. Det er en del som tyder på at utlån vil være basert på en form for kopibeskyttelse som heter Adobe. Hvis dette er tilfelle, vil du fint kunne låne e-bøker over nett og lese dem på et Sony-brett, Kobo, i tillegg til de norske. Kindle har ikke støtte for denne standarden, og det er en risiko for at du ikke får lest norske biblioteksbøker på Kindle. Til gjengjeld har du tilgang til mange tusen gratis engelske ebøker der.

Dette ble et langt innlegg! Vanskelig å begrense seg på favoritt-tema!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for en oversiktelig og detaljert forklaring (jeg har behov for teskje-metoden!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er forhåpentligvis den rette til å svare på spørsmålet mitt. Saken er at for ca. 2 år siden gikk jeg til anskaffelse av et lesebrett. Jeg fikk lastet inn 3 titler, men så stoppet liksom hele interessen, og jeg fortsatte som før å lese bøker i papirutgave. Nå er jeg innstilt på å gi lesebrettet en ny sjanse. Men jeg må forsikre meg om at utviklingen ikke har løpt forbi meg. Lesebrettet mitt heter verken Kibano, Kobo, Kindle eller Sony, men SOVOS. Jeg mener det ble kjøpt hos Norli og at det var et slags introduksjonstilbud. Er dette fremdeles brukbart? Dessuten har jeg helt glemt hvordan innlastingen foregår. Hvor på nettet finner jeg det forklart?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sovos er et veldig greit brett. Dette er et brett med fargeskjerm - og kan dermed leses på senga uten leselampe. Su kan faktisk både se bilder og film på det også, og høre lydbøker. Jeg har selv et Sovos-brett som keg bruker av og til. Ikke minst når jeg har problemer med å sovne - da stiller jeg inn brettet slik at det blar automatisk hvert 15. Sekund, og leser til jeg sovner. Litt utfordrende å finne tilbake til hvor jeg var da jeg sovnet, men....Send meg e-posten din på egen melding, så sender jeg deg forklaring på hvordan du overfører til Sovos :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for svar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant og oversiktlig forklart - det hjalp! Jeg fikk en Kindle som gave, og har egentlig ikke orientert meg noe særlig. Men jeg er allerede veldig fornøyd med å ha et lesebrett som et supplement - særlig siden jeg liker lange bøker...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Danke ut? ALDRI!!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir både og for min del! Aldri enten eller!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Berit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnie