Hei,

Jeg har tidligere forhørt meg litt her inne om skjønnlitterære bøker som bruker naturvitenskap som virkemiddel. Valgte til slutt "Den veven av hendelser vi kaller verden" av Simon Stranger og "Mengele Zoo" av Gert Nygårdshaug (skal skrive en skoleoppgave om temaet). Sistnevnte fikk jeg som tips, og leste både her og der at den inneholdt naturvitenskap. Har lest et godt stykke ut i boka nå, men klarer ikke helt å finne konkrete eksempler på dette, annet enn at den inneholder en del latinske navn på sommerfugler. Temaet er også på et indirekte vis knyttet til vitenskap, men det er ikke nok til å skrive et essay om. :-)

Spørsmålet mitt til dere er; finnes det noen bøker (helst skrevet av norske forfattere) der ute som inneholder helt solid naturvitenskap? Er ikke ute etter faktabøker, men skjønnlitteratur som bruker vitenskap som (et tydelig) virkemiddel.

Lurer også på om "Prost Gotvins Geometri" av G. Nygårdshaug muligens kan inneholde mer av det jeg leter etter enn "Mengele Zoo"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg har bare en utenlandsk en: "Einsteins siste teori" av Mark Alpert. Lenge siden jeg leste den, så husker ikke helt hva den handlet om, men det var den første boken som dukket opp i hodet mitt når jeg leste innlegget ditt. Vet det var vitenskapelige aspekter i boken i hvertfall. Også kom jeg akkurat over denne også, som kanskje er innenfor kategorien; "Svermen" av Frank Schätzing, dog en litt lang bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Atle Næss er en glimrende forfatter som (blant mye annet) interesserer seg for naturvitenskap - det vet jeg fordi jeg har lest en essay-samling av ham der (blant annet) mangelen på naturvitenskapelig innsikt blant norske lesere (og bokbransjefolk) er et tema. Så jeg søkte opp bibliografien hans - og dermed kan jeg foreslå følgende roman, som jeg ikke har lest, men som jeg er nesten sikker på må være bra, for alt jeg har lest av Atle Næss har vært bra: Roten av minus én.

Jeg limer inn forlagets omtale av boken, som kom i 2006:

Et av de viktigste elementene i moderne matematikk er et tall som ikke finnes. Er det slik med livet vårt? Er det vi trenger det som ikke finnes? Den norske matematikeren Terje Huuse strever med å skrive en biografi om Bernhard Riemann, et av 1800-tallets matematiske genier. En sentral størrelse i Riemanns verk er roten av minus en. Dette tallet er en umulig forestilling; det skulle ikke finnes, kan ikke finnes, men det er likevel av grunnleggende betydning for moderne matematikk. Og slik er det også når familiemannen Terje møter ren lidenskap for første gang, i forholdet til Ingvild. Denne kjærligheten skal ikke finnes, kan ikke finnes, og likevel er den blitt noe Terje ikke kan komme utenom. Kanskje er det også nettopp der nøkkelen til biografien ligger - eller kanskje ikke. Atle Næss har skrevet en roman om skrift og liv og kjærlighet. Og over og gjennom og under alt annet: Matematikken er der hele tiden, en annen verden, et annet språk, et sted man kan gå til for å søke forståelse og innsikt, men også skjønnhet. Som roten av minus en. Like fornuftsstridig og like grunnleggende nødvendig som kjærligheten.

Skulle ikke dette matche "bestillingen" din da, montro?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk! :-) Skal definitivt se nærmere på denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rødsonen av G. Nygårdshaug har en åpningssekvens om hjernen slik jeg husker den. Trodde Fredrik Drumm - serien dernRødsonen er den siste av 10 bøker, inneholdt en del naturvitenskap. Men har bare lest denne siste selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker. Skal se nærmere på dem. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sofies Verden av Jostein Gaarder er jo den ultimate boken ndg. å bruke vitenskap som virkemiddel. Der er det jo kanskje filosofi og ikke naturvitenskap som er mest fremtredende. Men den tar jo for seg vitenskapshistorie ganske grundig, og når man går tilbake til rennesansen og tidligere så var jo filosofene vitenskapsmenn.

Du må ha norske forfattere asså? Jeg kunne sikkert kommet på mange utenlandske...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sofies Verden er kanskje et godt nok eksempel, men denne liker jeg dessverre ikke. Men ellers takk!

Du må gjerne nevne noen utenlandske forfattere også. Vil gjerne fokusere på Norge, men dersom jeg ikke finner noe som passer er det jo en mulighet å stikke foten utenfor landegrensa også.. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du om denne forskergruppen ved UiB? Litteratur og vitenskap

Ta kontakt! De kan sikkert gi deg gode tips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser interessant ut. Var lite informasjon på nettsiden, men skal sende en mail og høre om de har noen ideer. Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm. Jeg sliter litt med å forstå hva du mener med "naturvitenskap som virkemiddel". For det første er naturvitenskap så mangt; Biologi, fysikk, kjemi og matte. Er alt av interesse?

For det andre er jeg usikker på hva du mener med "virkemiddel". Skal det naturvitenskapelige ha en fremtredende plass i handlingen eller er det eksempelvis nok at helten i en krim løser krimgåten ved kunnskap om naturvitenskapelige fenomener?

Jeg har selv ikke lest Prost Gotvins Geometri, men jeg kan derimot anbefale "oppfølgeren" til Mengele Zoo - Himmelblomstreet. Fantastisk bok med en innledende del med mye fysikkprat.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt av naturvitenskap er av interesse - tror jeg må være åpen for det meste ettersom det ikke finnes så mye av denne typen norsk litteratur. Det viktigste er at det er et merkbart virkemiddel/en del av handlingen, og at boka er skjønnlitterær.

Med "virkemiddel" mener jeg alt mulig. Enten så fremtredende som i Simon Strangers bok, hvor han bruker et atoms reise som lim mellom historiene (det finnes til og med utdrag fra naturfagsbøker i boken), eller bare som en bit av handlingen - kanskje for å gjøre historien mer troverdig. I bunn og grunn ønsker jeg å finne ut hvilken rolle naturvitenskap spiller i bok x og bok y, så er egentlig åpen for det meste, bare det vitenskap er i boken! :-)

Mye fysikkprat høres bra ut. Skal se i "Himmelblomsttreet" på biblioteket i morgen. Takk! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Monster av Knut Nærum? Har ikke lest boka enda, men plottet er klimakrise og forskere. Vet ikke om den treffer helt det du er ute etter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir nok ikke helt det jeg er ute etter, men takk for tips likevel! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

KjerstiEllen E. MartolIngvild SStig TPiippokattaritaolineAvaHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil Christiansen