Valgte boken ut i fra et punkt på Leseutfordingen 2018 (En bok med snø på coveret). Det svært spennende lesing. Uttrolig spennende. Det ser ut til at jeg har fått sansen for svensk krim.
Det begynte med Arne Dahl (Utmarker og Innland) og jeg ble hekta. Denne romanen "Jenta med snø i håret" av Ninni Schulman var en av de virkelig bedre krimhistoriene jeg har lest. At inspirasjonen til forfatteren er hentet fra en virkelig hendelse (trafficing fra Moldovia) gjør jo saken ekstra skummel. I tillegg til å være en krimhistorie tar også forfatteren opp flere viktige ting å reflektere over.
Jeg kjenner forfatteren og har et signert eksemplar, men har ikke fått lest den enda, da en av mine elever hadde lyst å lese den, så hun fikk den først :) Får i så fall komme tilbake til det.
Her er hva klassekampen skriver:
http://www.klassekampen.no/article/20160521/ARTICLE/160529900
Og Bistandsaktuelt:
https://www.bistandsaktuelt.no/arkiv-anmeldelser/2016/farvel-syria/
Liker du Ferrante?
I Italia er det journalister som lurer på om den italienske forfatteren Domenico Starnone kan stå bak pseudonymet "Elena Ferrante". I mars 2018 kommer boken «Bånd» ut på norsk. Og NRKs litteraturkritiker Marta Norheim har funnet flere likhetstrekk med Ferrante.
Den nyeste boken hans kan leses som et tilsvar til Ferrante-boken «Svikne dagar», mener Marta Norheim.
I Ferrantes «Svikne dagar» går livet videre for den svekne kona, 38-årige Olga, når mannen velger en yngre kvinne. Olga slites av sjalusi og sinne.
I Starnones «Bånd» svarer den mannlige hovedpersonen kona at det var nødvendig for han å forlate henne til fordel for en yngre kvinne.
Både i Ferrantes og Starnones bøker skjer handlingen i Napoli.
Bøkene ligner hverandre mistenkelig mye. Det er tydelige parallelle historier. Det finnes jo mange bøker som handler om skilsmisse og sorg, men det er morsomt å lese disse to som en dialog, sier Norheim.
Ikke vet jeg - ønsker egentlig ikke å vite hvem Elena Ferrante er jeg. Liker mysteriet Ferrante.
Jeg har lest at som hun har fått utgitt på norsk. Det kunne sikkert vært spennende å få tak i "Bånd" av Domenico Starnone også :)
Hva med denne?
https://bokelskere.no/bok/farvel-syria-om-eit-folk-paa-flukt/468631/
Takk
Som sagt, så gjort :)
Jeg hører til dem som tenkte at "Utmarker", den første boken i denne triologien av Arne Dahl, er en innertier. Jeg anbefaler å lese Geir Tangen sin bokomtale på bloggen hans (https://bokbloggeir.com/2017/03/09/utmark).
Jeg gledet meg derfor til fortsettelsen, og kjøpte derfor "Innland" med en gang den kom ut. Jeg leste den på en helg, en helg med intens spenning. Innland er en svært god oppfølger. Hva handler så "Innland" om:
Oppe i det dypeste, snødekte innlandet får Sam og Molly et uventet oppdrag. Samtidig som de er på flukt og må holde seg under radaren, må de inn i en sak som går tilbake til Sams første famlende skritt som etterforsker. Sitter feil morder i fengsel, blant annet på grunn av Sam? Har den egentlige morderen fortsatt å drepe, uten at noen vet om det? Er morderen fremdeles der ute? Forlagsliv har hatt et intervju med Arne Dahl og slik svarer han på spørsmålet om
Hva slags ondskap står Berger og Blom overfor denne gangen?
Det handler om innlandet også som metafor. Sam må ikke bare inn i sitt eget innland, men også besøke en indre region av et slag han aldri har besøkt før. Det handler om dybdepsykologi, et ordentlig skremmende sykt indre, en dypt skadet sjel som for enhver pris må stoppes. For de gjerningene morderen begår, er særdeles ondskapsfulle …
Hvis jeg (Arne Dahl) påstår at Berger og Blom-serien er en perfekt symbiose av klassisk politikrim og psykologisk thriller. Vil du si deg enig?
Da blir jeg både glad og takknemlig.
Mystiske kvinneskikkelser er det flere av. Hvor henter du inspirasjonen til disse?
Det er på tide at vi slutter å gjøre kvinner til ofre. Selvsagt kan de være ofre – og er det også ofte – men de kan like gjerne være hardkokte og upålitelige, som Molly. De er også fullt i stand til å begå like grove forbrytelser som menn. I takt med at feminismen seirer, blir menn og kvinner like sterke og like frie og har også mulighet til å være like onde. Vi kommer til å få se adskillig flere kvinnelige gjerningspersoner i fremtiden.
(Sitat Forlagsliv om Krimbøker, Intervju med Arna Dahl)**
God lesing :)
Bookerprisen (engelsk navn: «Booker Prize for Fiction» og «Man Booker Prize») blir årlig utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia (tidligere begrenset til innbyggere i Samveldet, Irland og Zimbabwe). Prisen ble innstiftet av bokhandlerkjeden Booker plc i 1968. For å bevare prisens eksklusivitet velger man ut jurymedlemmer blant kritikere, forfattere og akademikere. Siden 2002 har prisen også blitt omtalt som «Man Booker Prize» for å reflektere at prisen blir sponset av et investeringsselskap, Man Group plc.
Enig!
Prøv Latours katalog - anbefaler denne. En riktig thriller.
Du trenger ikke tvile på praktiseringen av ettbarnspolitikken og miljøødeleggelsene - helt reel problematikk. Kan det stemme at historien starter tidlig på 1900-tallet? Får det ikke til å stemme rent historisk i forhold til ettbarnspolitikk og miljøødeleggelser pga elektronisk søppel.
Hei
Ingen prioritering i listen. Jeg kan anbefale alle. Det spørs litt hva du er ute etter.
Mo Yan er nobelprisvinneren i litteratur av 2012. Han beskriver livet på landsbygda på en sterk og rå måte. Dette er på ingen måte "koselitteratur". Hvitløksballadene er samfunnskritisk, og du bør være forberedt på sterk lesing. Han maler ut virkeligheten i detalj, så du blir nærmeste kvalm. Han skriver nærmest naturalistisk. Men det er historisk riktig, så med tanke på at dette har vært mange menneskers virkelighet, tenker jeg at det er viktig å lese. I noen av bøkene hans vil du finne innslag av det fantastiske - kan sammenlignes litt med Gabriel Garcia Marquez, vil noen mene.
Xue Xinran er en fantastisk dame som jeg kan anbefale å lese. Hun var journalist i Kina og jobbet i radioen. Xinran var en av de første kvinnene i Kina som ledet sitt eget radioprogram. På sen kveldstid ringte kvinner til henne for å betro sine hemmeligheter. Hun samlet disse historiene i Stemmer i natten - som jeg kan anbefale å starte med. Også hennes bøker er tøff lesing.
Hennes romaner er gjerne hjerteskjærende skildring av kvinneliv i dagens Kina, full av lidelse, lengsler og uoppfylte drømmer.
Anchee Min skriver også historisk og er anbefalt lesing for de som ønsker å lære mer om Kinas sterke historie. Rød Asalea er til dels selvbiografisk. Dette er også sterk lesing.
Det er svært gode bøker. Jeg har lest alle og har møtt henne noen ganger i Bergen da Adopsjonsforeningene har invitert henne til samtaler med foreldre med barn fra Kina. Det har vært veldig interessant. God lesing.
En liste om viktige bøker som jeg har lest for å bli kjent med kinesisk kultur. Jeg har vært i Kina en del ganger og har lest en rekke bøker av kinesiske forfattere. Her er mine anbefalinger:
At Cecilia Samartin var innom en bokhandler i lokalmiljøet mitt, førte til at jeg bare måtte kjøpe denne boken "skjønnhet for aske", signert og med hilsen på spansk. Jeg fikk praktisere litt spansk med henne også. Det var stor stas. Jeg har lest mange av hennes bøker som "Drømmehjerte", "Señol Peregrino", "La peregrina", "Doña Maria" som alle er gode romaner å få med seg.
"Skjønnhet for aske" er en bok med mye mørkere innhold enn tidligere romaner, men romanes innhold overgår neppe virkeligheten. I etterordet skriver hun at deler av handlingen er basert på virkelige hendelser, og beskrivelsene av total maktesløshet, overvåking og brutalitet er sterk lesing. Jeg opplevde det litt sånn at nei, dette orker jeg ikke å vite noe om - overgrep er alltid fryktelig å ta innover seg, men samtidig skriver hun på en måte som bare driver deg til å lese - må vite hva som skjer med personene i historiene. Hun skriver godt og spennende.
Til tross for det mørke innholdet er romanen også - som Cecilia Samartin skriver som en hilsen framme i boken min - en historie om vennskap, tro og håp. Ja, jeg er fremdeles en fan :)
Fantastisk bra bok av Alice Hoffman, en forfatter som tidligere har vært ukjent for meg.
Grunnen til at jeg valgte denne boken er at den handler om Masada i Israel, et sted som jeg besøkte tidligere i år. Der fikk jeg høre historien om selotene, folket som bodde på Masada rundt år 70 e.kr og deres skjebne. Det var dette som fristet da jeg leste en omtale av boken her på Bokelskere.no. Romanen skildrer livet på Masada før undergangen, som er historisk hendelse fra slutten av den jødisk-romerske krig. Masada er ruinene etter et befestningsverk fra oldtiden som ligger i sørdistriktet av Israel, lokalisert på toppen av en avsondret fjellplatå i den østlige utkanten av Judeaørkenen og med utsyn utover Dødehavet. Boken er en blanding av historie og magisk realisme - her har symbolsk betydning, alle hendelser og fenomener varsler om noe annet. Denne boken som kommer til å sitte i meg lenge. Anbefales!
Har nettopp begynt på denne - for et språk. Elsker det - herlig å lese en krimroman med usedvanlig vakker språkføring.
"Han steg inn i dødsskyggens dal. Ble stående på teppet i entreen. Det dryppet fra hele kroppen. Han kjente tydelig at det piplet langs ansiktet, nakken, ørene, for deretter å fortsette nedover, strømmende. Det var som om hele kroppen var et eneste gråtende øye."
Takk for tips. Jeg har også vært i Hong Kong (i 1992) - elsker å lese romaner som er lagt til den del av verden (spesielt Kina).
Fant fram "En fortelling om kjærlighet og mørke" av Amos Oz i dag. Laget meg først en kopp te, en herlig blomsterte som jeg kjøpte ved Jaffagaten i Jerusamlem i februar. Så begynner jeg å lese i boken og noe av det første som omtales i begynnelsen av boken kafeene i Jaffagaten, der jeg selv satt for noen uker siden. Gleder meg til å "reise" tilbake til Jerusalem med Amoz Oz.
Etter en tur til Israel og Jerusalem oppsto et ønske å bli bedre kjent med landet gjennom litteraturen. Hvem er Israels store forfattere? Utgangspunkter er IKKE å gå inn i de pågående konfliktene, men å bli kjent med folket gjennom litteraturen. Forslag mottas gjerne.......
Der finnes mye spennende litteratur der ute.
Jeg har hatt perioder med latin-amerikanske forfattere, kinesiske.
I år har jeg lest alt av Ferrante (italiensk) og Carlos Ruiz Záfon (mye om Barcelona).
Elsker når romanene er satt inn i en kjent kontekst, steder jeg har vært osv.
Nå skal jeg i gang med israelske forfattere.
Kanskje det blir japanske neste gang :)
Takk for tips!