I "Den mørke veien" av Ma Jian er vi i Kina, vi følger den gravide Meili, hennes mann Kongzi og deres lille datter som flykter fra familieplanleggingskontoret. Kongzi stammer etter eget utsagn direkte fra Konfusius, og dermed har han både plikt og rett til å få en sønn. Dette er for ham et overordnet mål. Ingenting kan få ham fra det. De har ikke tillatelse til å få et nytt barn, jfr ettbarnspolitikken.
Historien starter tidlig på 1990-tallet og fortsetter i ca 10 år.
Å bo på elven som uregistrert og boløs er eneste løsning for dem. De lever først i en båt på Yangze. Så forflytter de seg endel for å skjule seg.
De ender opp i Himmel-kommunen der familieplanleggindskontoret vistnok ikke sjekker om kvinnene er gravide/bruker spiral.
Familien opplever et hardt liv. Skildring av de groteske metodene familieplanleggingskontoret benytter er hjerteskjærende.
Vi får også miljøforurensingshistorie som en kan bli sjokkert av. Til Himmel-kommunen kommer båtlast på båtlast med elektronisk søppel/utrangert datautstyr. Dette kommer fra den vestlige verden.
Fattige Kinesere oppdaget at de kunne tjene penger på å demontere dette gamle utstyret og ta vare på enkelte verdifulle komponenter.
For å klare dette, må de bruke en masse kjemikalier. Området er etterhvert blitt et stinkende og farlig område.
Skildringen av Meilis mange graviditeter og disse miljøødeleggelsene er sterke skildringer.
Jeg gav boka kun 2 på terningen, til tross for dette positive.
For det første var det et veldig dårlig og oppstyltet språk. Om det skyldes forfatter eller oversetter er vanskelig å si.
Det andre som trakk ned min vurdering, er det som jeg vurderer som fiksjon. En merkelig slutt. Det tiltalte ikke meg i denne boka. Jeg ble i tvil om hvor mye i forhold til praktiseringen av ettbarnspolitikken og miljøødeleggelsene som var reelle. Var en del av dette også fiksjon?
Jeg valgte å tro at det meste om dette kan "forsvares" til en viss grad iallfall. Det var akkurat dette som gjorde boka interessant for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Du trenger ikke tvile på praktiseringen av ettbarnspolitikken og miljøødeleggelsene - helt reel problematikk. Kan det stemme at historien starter tidlig på 1900-tallet? Får det ikke til å stemme rent historisk i forhold til ettbarnspolitikk og miljøødeleggelser pga elektronisk søppel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Heidi Nicoline ErtnæsMads Leonard HolvikIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserTove Obrestad WøienFindusHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeter