Vanære

av (forfatter) og Aud Greiff (oversetter).

Cappelen 2002 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (325 terningkast.)

1044 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ståle Haverstadløkkens eksemplar av Vanære

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Roman

Lesedato

2012

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En skilt middelaldrende engelsk professor har en impulsiv affære med en student. Når det blir oppdaget av skolestyret blir det forventet at han vil be om unnskyldning for å få beholde jobben, men i stedet nekter han og sier opp jobben. Han trekker seg tilbake for å leve sammens med datteren Lucy på hennes farm. Livet hans ser ut til å roe seg inntil maktbalansen i landet endres og han og datteren blir offer for et brutalt angrep. Dette forandrer dem begge på en måte han aldri kunne ha forutsett.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788202206925

EAN 9788202206925

Serie Cappelens utvalgte billigbøker

Omtalt sted Sør-Afrika

Språk Bokmål

Sider 219

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Booker-prisen 1999

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

97 149 53 20 5 1

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (7) Varsle Svar

"The business of dog-killing is over for the day, the black bags are piled at the door, each with a body and soul inside. He and Bev Shaw lie in each other´s arms on the floor of the surgery. In half an hour Bev will go back to her Bill and he will be loading the bags."

Skittenrealistisk prosa med lyriske overtoner. Mangefasetert og vidtfavnende, men likevel (ubehagelig) gjenkjennende og nært.
I et hvitt dilemma i Sør-Afrikas nedgrodde bakgårder møtes primale drifter i menn og kontinent. Protagonisten siterer Lord Byron og William Wordsworth for en søken etter moralsk gyldighet, men den forblir en utopi. Ikke uten grunn at Coetzee har fått Nobelprisen i litteratur for sine utgivelser. Virkelig en "må-lese"-roman!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hørte lydbokversjonen av denne i bil fram og tilbake til Uppsala. Begynte bra, men holdt ikke helt ut...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste denne boken under lesemaratonen tidligere i sommer og satte den raskt som en av mine favoritter. Vanære er en dyster fortelling om mennesker og dyr i tiden etter apartheid-styre i Sør Afrika.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Omtales i kapittelet Et spill om verdighet (s. 95 - 103) fra:
Meyer, S. (2005). Den lille Machiavelli : maktspill til hverdagsbruk. Aschehoug

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Coetzee er og blir en brilliant historieforteller om enn dette er en veldig dramatisk historie fra en sør Afrika som de færreste av oss kjenner, så berører den oss/meg veldig sterkt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men hun har kanskje et poeng. Kanskje har de unge rett til å bli beskyttet mot synet av de eldre i lidenskapens vold. Det er jo det horer er til for: å tåle å se de uskjønnes ekstase.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Som en forelskelse. Blir de unge fortsatt forelsket, eller er den mekanismen blitt avleggs nå, overflødig, kuriøs, som damplokomotivet? Han har ikke fulgt med, er gammeldags. For alt han vet kan forelskelse være gått av mote og kommet tilbake en håndfull ganger.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Våre veier krysset hverandre. Vi vekslet noen ord, og da skjedde det noe jeg ikke vil prøve å beskrive, siden jeg ikke er poet. La meg nøye meg med å si at Eros gjorde sin entré. Etter det var jeg ikk den samme."

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Livet på landet har alltid handlet om naboer som legger opp råd mot hverandre og ønsker hverandre pest, dårlig avling og økonomisk ruin, men i en nødsituasjon likevel er parat til å rekke en hjelpende hånd.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sladderkverna, tenker han går dag og natt, maler rykter. De rettskafnes samfunn holder sine i kroker, over telefonen, bak lukkede dører. Lattermild tisking. SCHADENFREUDE. Først dommen, så rettergangen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

" Takk skal De ha, Lurie. De har god utstråling. Jeg merker at De er glad i dyr."
" Er jeg glad i dyr? Jeg spiser dem, så da er jeg vel glad i dem, enkelte deler av dem.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Gjerningen er gjort. To navn på arket , hans og hennes, side om side. To i en seng, ikke lenger et elskende par , men fiender.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Men sannheten, vet han, er en annen. Hans glede ved å leve er slukket. Som et blad på en elv, som en røyksopp i et vindkast, er han kommet i drift mot sin død. Det ser han helt klart, og det fyller ham med ( ordet vil ikke gå sin vei) fortvilelse. Livets blod forlater kroppen hans, og fortvilelsen tar dets plass, en fortvilelse som ligner en gass, uten lukt, uten smak, uten næring. Du puster den inn, lemmene slapper av, du slutter å bry deg, selv i det øyeblikket da stålet rører ved strupen din.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Slutt på å farte omkring. Hva kommer etter at det er slutt på fartingen? Han ser seg selv, hvithåret, krumrygget, tusle til butikken på hjørnet for å kjøpe sin halvliter melk og sitt halve brød; han ser seg selv sitte med tomt blikk ved et skrivebord dekket av gulnende papirer og vente på at ettermiddagen skal gå over i kveld så han kan lage seg aftensmat og gå til køys. Livet til en overårig filolog, uten håp, uten fremtidsutsikter; er det det han skal innstille seg på?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hun vil heller gjemme ansiktet sitt, og han skjønner hvorfor . På grunn av vanæren. På grunn av skammen. Det har deres overfallsmenn oppnådd; det har de gjort mot denne selvsikre, moderne unge kvinnen. Som en skamplett blir historien spredt over området. Ikke hennes historie, men deres. De er dens opphavsmenn. Hvordan de satte henne på plass, hvordan de viste henne hva et kvinnfolk er til for.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (26) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Verden brenner, og vi kan alle bli bedre, aktive anti-rasister. Å lese skjønnlitteratur som gir et innblikk i hvordan det er å oppleve rasisme kan være et steg på veien. Mitt lille bidrag er et knippe bøker jeg har lest som omhandler rasisme, minoritetsopplevelsen og utenforskap. Alle bøkene er gode, men Sula, Disgrace og Unaccustomed Earth var utrolig gode! Videre planlegger jeg å lese flere svarte forfattere, bl.a Toni Morrison og Zora Neale Hurston. Andre forfattere jeg har lyst til å lese er Bernadine Evaristo, Ta-Nehisi Coates, Audre Lorde og Maya Angelou.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Bøker der en romanfigur opplever skolen. Kanskje hun eller han er en elev som er "umulig", underyter, begavet, står utenfor eller ikke blir forstått? Kanskje det ikke er en elev. Eller kanskje det handler om gode skoleopplevelser? Eller ikke om skoleopplevelser i det hele tatt, men noe annet som er til nytte for pedagoger og andre som sysler med og i skolen.

Flere bøker som bør inn her?


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bibliotekene er stengt, og dette medfører endringer i vårens leseplaner. Jeg leser mye engelskspråklig skjønnlitteratur, og finner ofte mye på Bookers longlist hvert år. Mye fritid, kansellerte planer og rastløshet gir god anledning til et nytt leseprosjekt - Bøker som har vunnet Booker-prisen. Jeg legger ut de bøkene jeg allerede har lest, og fyller på fortløpende.

Jeg tenkte å begynne med de bøkene jeg allerede har i hylla - John Banvilles The Sea, George Saunders Lincoln in the Bardo og Roddy Doyles Paddy Clark Ha Ha Ha.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Leste bøker fra Afrika og/eller med afrikansk forfatter.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bookerprisen (engelsk navn: «Booker Prize for Fiction» og «Man Booker Prize») blir årlig utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia (tidligere begrenset til innbyggere i Samveldet, Irland og Zimbabwe). Prisen ble innstiftet av bokhandlerkjeden Booker plc i 1968. For å bevare prisens eksklusivitet velger man ut jurymedlemmer blant kritikere, forfattere og akademikere. Siden 2002 har prisen også blitt omtalt som «Man Booker Prize» for å reflektere at prisen blir sponset av et investeringsselskap, Man Group plc.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøkene i listen har en fellesnevner som beskrives best av listens navn. Dette er dog ikke en samling bøker om lidende menn, mer om tilbakeblikk, fremtidsblikk, valg som er tatt og valg som må tas.

Bøkene kan leses av begge kjønn, for all del, men om noen av disse bøkene tror jeg vi (menn) bør få ha for oss selv.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Barndom" av John M. Coetzee
 • "Ungdom" av John M. Coetzee
 • "Lørdag" av Ian McEwan
 • "Mønsteret rakner" av Chinua Achebe
 • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Bølle på døra - roman" av Jennifer Egan
 • "De grunnleggende bestanddeler" av Michel Houellebecq
 • "Kaptein Nemos bibliotek" av Per Olov Enquist
 • "Revolutionary road" av Richard Yates
 • "Resten av dagen" av Kazuo Ishiguro
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver