Leste bøker fra Afrika og/eller med afrikansk forfatter.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Flott liste! Afrika er et kontinent jeg har lest altfor lite fra og om. Mange gode tips, takk skal du ha. Er det noen titler du, eller dere andre, vil fremheve spesielt?

Nilen, historiens elv av Terje Tvedt, hører den med? Høres svært interessant! Tenkte først at listen bare omfattet skjønnlitteratur, men ser at du har med Et mord i Kongo av Morten Strøksnes.

Jeg har lest Mønsteret rakner (interessant, velskrevet og gripende), Mørkets hjerte (hjerteskjærende), Den afrikanske farmen og Alene sammen. Også de to sistnevnte likte jeg godt. Av Naguib Mahfouz har jeg lest Gebelawis barn, god bok, men vel oppskrytt etter mitt syn.

Når det gjelder Coetzee, begynte jeg på Barndom, Ungdom da han fikk Nobelprisen. Men la den bort. Flere har anbefalt meg å gi han en ny sjanse. Noen spesielle anbefalinger? Vanære, som du har på listen, ble vel nevnt under felleslesingen av Mønsteret rakner.

I min ungdom leste jeg noe av Dorris Lessing (husker ikke akkurat hva), men hun falt ikke helt i smak. I hvert fall ikke den gangen. Har du/dere noen anbefalinger?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så morsomt at du likte lista, Lillevi!

Det er ikke alle bøkene her som har gjort like stort inntrykk. På plussiden vil jeg trekke fram både "Mønstreret rakner" og "En halv gul sol". Begge fra Nigeria, men fra forskjellige tidsepoker. Den siste omhandler hendelsene rundt Biafra-krigen, og er en av de bøkene jeg har lest som ikke så lett blir glemt. Gode og troverdige beskrivelser av "hele mennesker" med både gode og mindre gode sider, samtidig som den gir litt mer forståelse av hva som skjedde bak TV-bildene av "Biafra-barna".

Så vil jeg også anbefale En søndag ved bassenget i Kigali som jeg nettopp har lest ut. Ei bok jeg hadde gruet meg litt til å lese, siden den handler om folkemordet i Rwanda. Det er en grusom historie, men han skriver også på en måte som vitner om kjærlighet både til landet og folket, og han prøver å forstå hvorfor dette kunne skje. Det var mange aktører med ulike agendaer inne i bildet, også blant de som skulle hjelpe. Ved siden av grusomhetene, finner han plass også til poetiske skildringer (og her balanserer han hårfint - et par steder bikker han kanskje litt over...), og det er nok dette som gjør at det blir mulig å ta dette inn over seg. Hadde vært morsomt å høre din mening om denne, Lillevi.

I tillegg vil jeg trekke fram Comedia infantil av Henning Mankell. Den handler om bakeren José Antonio Maria Vaz som forteller gategutten Nelios historie. Hvordan han unngikk å bli barnesoldat og siden ble leder for en gruppe av gategutter i en østafrikansk by. I ni netter forteller Nelio sin historie før han dør, og José tar deretter på seg oppgaven å bringe Nelios historie videre. Dette er ikke en krim-bok, men en rørende historie fra en forfatter som kjenner Afrika godt.

Og så vil jeg trekke fram Vanære av Coetzee. Denne boka leste vi i lesesirkelen, og det var svært delte meninger om den. Jeg tilhørte mindretallet som likte den godt. Uansett hva man mener om den, så er det mye som egner seg til diskusjon i den - utmerket lesesirkel-stoff!

Doris Lessing leste jeg en del av, uten at jeg noen gang ble overbegeistret. Bøkene var antakelig bokklubb-bøker, og da leste jeg det som kom i postkassen uansett... Tror jeg likte "Det synger i gresset" og "Den gode terrorist" best, men det er så lenge siden at jeg ikke husker noe særlig fra disse.

Av Mahfouz har jeg Kairo-trilogien liggende på vent. "Middaqq-smuget" var jeg sånn middels fornøyd med.

Har notert "Nilen, historiens elv" som ei bok jeg bør se etter. Jeg så deler av en TV-serie om Nilen for ikke så lenge siden. Denne boka er kanskje bakgrunnen for den serien?

Edit: Anbefaler også Morten Strøksnes' bok fra Kongo. Synes han skriver veldig godt, og han forsøker å nøste opp i hva som skjedde - noe som ikke er så enkelt i et gjennomkorrupt system.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for utfyllende svar!

Dine forslag harmonerer ganske godt med dem jeg allerede har satt på ønskelisten: En halv gul sol (etter diskusjonene omkring Mønsteret rakner), Vanære (var også oppe i forbindelsen med Mønsteret rakner, anbefalinger fra Strindin, tror jeg, og deg) og En søndag ved bassenget i Kigali (omtaler fra Rose-Marie, deg m.fl.). Fører også opp Mankells Comedia infantil. Ser nå at den var nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 1995. Jeg likte også Mankells Tea-bag, som heller ikke er krim, og som har fått en nokså blandet mottakelse her inne.

Nesten godt å se at jeg ikke er alene om å ikke være så begeistret for Mahfouz og Lessing :-)

Et mord i Kongo - interessant at du trekker frem den. Kanskje er det mine fordommer mot disse to hvite mennene og deres affærer i Afrika, som har ført til min manglende interesse for boken. Tja, nå fikk jeg noe å tenke på …

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skjønner godt din skepsis til Kongo-boka, Lillevi, men det er ikke noe forsvarsskrift Strøksnes leverer. Jeg oppfatter det som et ærlig forsøk på å finne ut hva som egentlig skjedde. Det er helt klart at dette ikke var to speidergutter på tur, men det er like fullt mye merkelig som har skjedd i etterforskningen og rettssaken, og som har interesse utover at det er to norske gutter som er hovedpersoner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenInger-LiseLeseberta_23Kirsten LundToveBjørg  FrøysaaRandiAHilde H HelsethTone HGrete AastorpsiljehusmorMarianne MHarald KMarianne  SkageJan-Olav SelforsTheaTove Obrestad WøienReadninggirl30NorahJarmo LarsenPiippokattaToneTrude JensenAnniken RøilAud- HelenTor-Arne JensenElisabeth SveeVioleta JakobsenlesefolenJan Arne NygaardTralteHeidi HoltanMari BaardsethSigrid Blytt TøsdalLailaAnitaINA TORNESJohn LarsenCaroline Ekornes JohannessenBerit B Lie