Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel

en undersøkelse av verdier

av (forfatter).

Pax 1997 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (100 terningkast.)

449 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Line Waalers eksemplar av Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel - en undersøkelse av verdier

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Filosofisk roman om livskvalitet, og en undersøkelse av verdier. Boka er også fortellingen om en far og hans elleve år gamle sønn, som reiser rundt på en motorsykkel - en reise på flere plan: i fortiden, innover i seg selv, og geografisk på tvers av det amerikanske kontinent. Om østlig og vestlig filosofi, virkelighetsforståelse, og forholdet mellom intellekt og følelser.

Omtale fra forlaget

"Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel" er en filosofisk roman om livskvalitet, og en undersøkelse av verdier. Men også en ærlig beretning om en far og hans elleveårige sønn. Under åpen himmel, og på en gammel, velholdt motorsykkel blir de henvist til seg selv og hverandre.

Boka er en fascinerende reise på flere plan: bakover i tid, innover i eget sinn og geografisk på tvers av det amerikanske kontinentet. Den handler om østlig og vestlig filosofi, romantisk og klassisk virkelighetsforståelse, og forholdet mellom intellekt og følelser.

Zen-buddhismen har meditasjonsøvelsen "bare å sitte stille". På en motorsykkel oppleves omgivelsene på en helt ny måte; du er i fullkommen kontakt med alt omkring, og får en overveldende følelse av å være til stede. For Robert M. Pirsig (f.1928) er motorsykkelen "først og fremst et mentalt fenomen". Å vedlikeholde en motorsykkel er å vedlikeholde seg selv.

"Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel" er blitt en internasjonal bestselger - og en kultbok.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 1997

Format Heftet

ISBN13 9788253018560

EAN 9788253018560

Språk Bokmål

Sider 414

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

26 37 24 7 4 2

Bokomtaler

Mange vil naturligvis hevde at dette ikke er reiseskildring, men en bok på det filosofiske plan. Mulig det, men jeg elsker beskrivelsen av selve turen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg, som selv har faglig mekanisk, teknologisk og motorsykkelbakgrunn, ble nok de første 300 sidene i overkant teoretiske og akademiske. Det hadde kanskje hjulpet om jeg selv hadde universitetsutdannelse.
Noen av hans konklusjoner er jeg ikke enige i.
De 100 siste sidene var mer gjenkjennelige og interessante, for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Inspirerende og fin bok

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Pappa?"

"Hva?" En liten fugl flyr opp fra et tre like foran oss.

"Hva synes du jeg skal bli når jeg blir stor?"

Fuglen forsvinner over en åskam i det fjerne. Jeg vet ikke hva jeg skal svare. "Ærlig," sier jeg til slutt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Med vitenskapen som sitt mektige våpen har menneskene lagt verden for sine føtter og fått makt til forvandle ethvert naturfenomen til fantastiske manifestasjoner av sine egne drømmer om makt og rikdom - og som pris for dette har de måttet gi fra seg noe minst like dyrebart: forståelsen av hva det vil si å være en del av verden og ikke dens ubarmhjertige fiende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Somme tider er det litt bedre å være på reise enn å komme fram.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har sett disse myrene tusen ganger, men de er som nye hver gang. Kanskje er det ikke riktig å kalle dem fredelige og fordragelige. Jeg kunne like gjerne ha kalt dem grusomme og meningsløse. De er alt dette og mer til, men det virkelige ved dem overtrumfer alle omtrentlige begreper

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her gjaldt det å imitere læreren på en slik måte at han ble overbevist om at du ikke imiterte, men hadde fattet den dypere meningen med undervisningen og fortsatte på egenhånd med det som utgangspunkt. Det var det du fikk toppkarakterer for. Men originalitet, derimot, det kunne bli belønnet med hva som helst - fra toppkarakterer til stryk. Hele karaktersystemet sto som en klar formaning mot ethvert forsøk på selvstendighet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Studentens største problem var den slavementaliteten som hadde slått rot i ham etter alle årene med pisk og gulrot, karakterer altså, en eselmentalitet som sa: "Hvis du ikke pisker meg, vil jeg ikke arbeide." Han ble ikke pisket, ergo arbeidet han ikke. Og sivilisasjonens kjerre, som det liksom var meningen han skulle bli opplært til å trekke, ble bare nødt til å knirke avgårde litt langsommere uten ham.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En kveld drakk han mot sin vane en kopp svart kaffe og klarte ikke å falle i søvn. Ideene kom svermende. Han nærmest følte hvordan de fór omkring og kolliderte med hverandre, inntil de endelig begynte å inngå parvise forbindelser som etter hvert skapte en stabil kombinasjon.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kvalitet ... du vet hva det er, likevel vet du det ikke. Men det er selvmotsigende. Like fullt er visse ting bedre enn andre, det er med andre ord mer kvalitet i dem. Men når du forsøker å si hva kvalitet er, atskilt fra de tingene som den er i, så sier det puff! Det er ingenting å snakke om. Men hvis du ikke kan si hva kvalitet er, hvordan vet du da hva det er, eller hvordan vet du at det i det hele tatt finnes? Hvis ingen vet hva det er, kan en like godt si at det i virkeligheten ikke eksisterer. Men det kan en ikke si, for det er tydelig at det eksisterer i virkeligheten. Hva skulle noe slikt som karakterer ellers vere basert på? Hvorfor skulle folk ellers betale en formue for visse ting og slenge andre ting på søppelhaugen? Det er selvinnlysende at visse ting er bedre enn andre .. men hva vil det si at de er 'bedre'? ... Det går rundt og rundt og rundt og rundt. Hjul som spinner og spinner uten å få feste noe sted. Hva pokker er kvalitet? Hva er det?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Motorsykkelen rager opp fra bakken foran meg, stor og tyst, klar til å kjøre, som om den har ventet hele natta som en taus vokter.
Sølv-grå og forkrommet og svart - og skitten. Støv fra Idaho og Montana og Sør- og Nord-Dakota og Minnesota. Her nede fra bakken ser den veldig imponerende ut. Ikke noe krimskrams. Alt har en hensikt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jaså ja. Svare når det passet ham. Det kunne de si. Det var et knockout-spørsmål, et slag midt i trynet eller under beltestedet, en springskalle - et slag av den sorten som sender deg i gulvet for godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Vil du lese romaner som får deg til å tenke over de store spørsmålene i livet? Her har jeg samlet lesetips som både er lærerike, tankevekkende og underholdende.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det spiller INGEN rolle hva boka handler om, så lenge coveret er pent! kremt

Vel.. Disse omslagene pirret interessen min lenge før baksiden var lest!


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker som på ein eller annan måte handlar om å reise.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Imponerende bakgårdssalg på Filmens hus. Kvalitetslitteratur til veldig hyggelige priser (40/60/90/120 kr)! Jeg hadde ikke tenkt å kjøpe noen ting i det hele tatt, jeg dro dit kun for å få en bekreftelse på at jeg ikke gikk glipp av noe, men endte opp med to fulle bæreposer (totalsum 500 kr).


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hadde et mål om 100 bøker, det var visst litt optimistisk. Så satser på 25 i 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kronologisk oversikt over hva jeg har lest i 2014 eller ønsker å lese.
Målet er 30 bøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

I mai 2016 var Høyre-politiker John Peter Hernes gjest på Sølvberget, Stavanger bibliotek. Der fortalte han om bøker som har formet ham fra barndom til voksenliv. Her er listen hans. Hør podcasten fra bokpraten her.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse bøkene inngår i min permanente samling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Øyeblikkets tyranni - rask og langsom tid i informasjonssamfunnet" av Thomas Hylland Eriksen
 • "No logo" av Naomi Klein
 • "Jeg har sett verden begynne" av Carsten Jensen
 • "Livsfilosofi - et personlig bidrag om følelser og fornuft" av Arne Næss
 • "Siddhartha - en indisk diktning" av Hermann Hesse
 • "Gobi - barndommens måne" av Tor Åge Bringsværd
 • "Frys - vellykket nedfrysing av herr Moro" av Roy Andersson
 • "Silke" av Alessandro Baricco
 • "Foucaults pendel" av Umberto Eco
 • "Slik talte Zarathustra - en bok for alle og ingen" av Friedrich Nietzsche
 • "Hilal - roman" av Torgrim Eggen
 • "Hvis en reisende en vinternatt" av Italo Calvino
Alle bokanbefalinger for dette verket