Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen inneholder ei rekkje surrealistiske innslag om kvardagslege og fantastiske menneske. I ei verd av svart humor og livsglad vanvit lever bokas hovudperson eit liv der politikk, erotikk og musikk spelar ei sentral rolle.
Omtale fra forlaget
Romanen inneholder ei rekkje surrealistiske innslag om kvardagslege og fantastiske menneske. I ei verd av svart humor og livsglad vanvit lever bokas hovudperson eit liv der politikk, erotikk og musikk spelar ei sentral rolle.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 1995
Format Heftet
ISBN13 9788252145120
EAN 9788252145120
Serier Orion. Ny rekkje Munk, Waglen og Forteljaren
Genre Humor
Språk Nynorsk
Sider 309
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ungdomsopprør i vestlandsk utgåve
Fantastisk! Men eg er usikker på om boka kan kallast eit meisterstykke, ein humor- eller kultroman. Truleg alle tre. Her er det mykje moro med den sers originale karakteren dr. Munk som berserk venstreradikalar med røter i bedehuskulturen. Forteljaren midt i tjueåra går gjennom eit forsinka ungdomsopprør og ender vel som nihilist, ein som verken trur på kapitalismen eller kommunismen, men kan hende punkrock.
Boka er samstundes eit tidsbilete frå Bergen - og merkeleg nok Paris - midt på 1970-talet - ei tid der kjærleiken og erotikken blømar utan tanke på HIV/AIDS. Ein rekke personar vert omtala med dei verkelege namna sine, somme tider berre avdi dei ein gong tok ordet i studentsamfunnet.
Mi utgåve av Sveve over vatna er den originale frå 1982 med billeg gulna papir. I 2008 gav Samlaget ut ei praktutgåve med teikningar på godt hvitt papir, med anna ord ei tydeleg oppgradering av denne klassikaren.
Denne boken er med i en greie biblioteket har som heter "Hele Bergen leser". Det er en bunke bøker som er nominert til å bli bergensernes favorittbok,og "Sveve over vatna" var en av de nominerte. Nå er avstemmingen avsluttet, og denne boken vant heldigvis ikke. Siden boken har høy score her på bokelskere forventet jeg at den skulle fenge meg. Det gjorde den ikke.
Fortellingen er om en bondegutt som drar til byen for å studere. Ikke for å bli noe, men for å ikke bo på landet mer. Vi blir kjent med flere av hans underfundige nye venner, og får bli med på hans oppdagelser av verden og livet. Min mening er at denne historien ikke fungerer. Forfatteren er så selvopptatt og skriver seg selv inn så mange steder i boken at det ikke en gang fremstår som et forsøk på å være subtil. Jeg synes store deler av handlingen bare er pjatt og oppramsing. Det skal nevnes at forfatteren har et svært rikt språk, og noen metaforer som man trolig aldri vil lese eller høre igjen. Det er gøy - og årsaken til at jeg leste den ferdig. Anbefales ikke som annet enn tidtrøyte.
Boken er dårlig. Anbefales ikke.
Det var ein fyr som hadde sagt til meg: Kvifor begynner du ikkje på universitetet? Der kan du gå i år etter år og likevel ikkje bli til noko når du er ferdig.
Det var det som gjorde utslaget for meg. Eg måtte finne noko å gjere, det var greitt, men bli til noko ville eg ikkje. Eg var ein type full av sjølvrespekt.
-Du som er slik ein språkekspert, sa eg. - Det er noko eg har lurt på. Det der med krikar og krokar. Eg veit jo kva ein krok er, men kva er ein krik? Munk peikte på ein krik. -Det er ein krik, sa han. - Det burde du ha visst. Eg skjemdest, og skunda meg å kome inn på noko anna.
Eg hadde jobba på sildoljen eit års tid, til det lukta slik av meg at ei skrei med kattar følgde meg kor eg for....
Bibelen låg oppslått på profeten Habakuk. Berre ein profet med slikt namn kunne vere til trøyst for meg i slike tider
Verten skjenkte oppi ein kopp av den typen som er så liten at når du har drukke han, så hugsar du det ikkje, og når dei krev betaling av deg, tar du det for ein spøk, og når du ser at det er alvorleg meint, begynner du å reflektere over kor absurd verda er, og kva som er meininga med alt saman.
Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.
Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!
Har etterhvert blitt stadig mer glad i å lese bøker skrevet på nynorsk. Noen ganger fordi nynorsk kan føles nærmere min dialekt (trøndersk) enn bokmål, men aller oftest på grunn av at jeg rett og slett synes nynorsk er et nydelig og rikt skriftspråk. Setter også pris på mulighetene til dialektuttrykk nynorsken gir. Her er mine favoritter (i tilfeldig rekkefølge) så langt:
Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.
To ulver, en katt, en gris, noen leoparder og et dyr som man har brukt to tusen år på å diskutere hva er.