Har etterhvert blitt stadig mer glad i å lese bøker skrevet på nynorsk. Noen ganger fordi nynorsk kan føles nærmere min dialekt (trøndersk) enn bokmål, men aller oftest på grunn av at jeg rett og slett synes nynorsk er et nydelig og rikt skriftspråk. Setter også pris på mulighetene til dialektuttrykk nynorsken gir. Her er mine favoritter (i tilfeldig rekkefølge) så langt:


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Flott liste, her var det mange lesetips jeg skal ta med meg videre. Jeg er i samme sko, bokmålbakgrunn, men elsker nynorsk. Selv har jeg en favoritt i Jan Roar Leikvoll jeg gjerne anbefaler så ofte jeg kan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, bra liste, men jeg tror ikke et sekund på at nynorsken i Den guddommelege komedie kan kalles nydelig - rikt, joda det var utrolig mange ord, men hva hjelper vel det så lenge det meste var uforståelig. Jeg er fremdeles irritert over at den boka ikke har fått en god og forståelig oversettelse (og da kan det mer enn gjerne være nynorsk, men forståelig;-)

For øvrig veldig bra liste - mange gode verk - også fuglane - den er vakker på sitt vesaaske vis, selv om den ikke når opp til Isslottet. Også fint du har med Trøndelags eller skal jeg si Namdalens store sønner; Duun og Tiller.

Slutter meg til Olav i at Ragnar Hovland absolutt bør med på lista - mye lun humor og artige språkbilder i hans bøker...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men det er en grunn til at den er på nynorsk. Jeg har lest den danske varianten, og selv om den er enklere å lese, er den på et mye dårligere språk i forhold til originalen. Dante brukte utelukkende hunnkjønnsord hele veien når han skrev Komedien, som en hyllest til kvinnen generelt og Beatrice spesielt. Det er vrient å få til på bokmål. Så man må velge mellom en forståelig leseopplevelse og en autentisk leseopplevelse. Så jeg velger nok den som involverer ordbok, selv om det er litt slit.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, Tone, du og jeg er enige i at Den Guddommelege Komedies nynorsk ikke er for de med sarte bokmålsvaner, meg inkludert. Det er trist at oversetteren valgte å bruke en så utilgjengelig (?) nynorsk i et verk som opprinnelig var skrevet på et svært folkelig talemål. Når jeg likevel har tatt verket med, er det på grunn av innholdet. Vi er vel enige i at ferden nedover i helvete, uansett språk, var vel verdt turen?

Siden jeg er fra Namdalen er Tiller og Duun selvfølgelig inkludert, og Hovlands bøker skriker mot meg fra bokhylla... So many books, so little time.. Sigh..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempefin liste med mange gode titler! Jeg liker mange av disse veldig godt, særlig bøkene til Carl Frode Tiller. Synes Brit Bildøen også har mye fint, bare et tips:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser du har Song for Eirabu på ønskelista, den passer også inn her synes jeg. :) Nydelig språk. Men det finner du jo tidsnok ut om du er enig i!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har store planer om å lese Song for Eirabu, ja. Har hørt mye bra, så jeg gleder meg ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heilt enig! Nynorsk er nydeleg. =)

Saknar Ragnar Hovland på lista di. Kan anbefale "Sveve over vatna", "Mercedes" og "Ei lang reise" av han (NB..), og foreslår at du strykker ut "Fuglane" - stygge boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt jeg ikke er den eneste kjerringa (vel, mannen her) mot strømmen, der alle andre synes å lovprise Fuglane opp i skyene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei det er viktig å ikkje følgje fleirtalet! Eg vil faktisk strekke meg så langt til å seie at det er karakterbyggande.

Men eg må innrømme at eg har større motvilje mot Duun. Vesaas har andre tekstar eg likar, Duun har ingen..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er Fuglane en stygg bok? Har ikke lest den ennå, men nå ble jeg nysgjerrig. :p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm.. Stygg var vel ikkje heilt det riktige ordet, men eg har ein personleg motvilje mot boka, sidan min manglande kunnskap om den førte til eit heller dårleg eksamensresultat no i vår.

Las boka på vidaregåande og einaste eg kan hugse frå den var at hovudpersonen "Tusten"(?), fylte meg med avsmak. Men eg var vel kanskje litt for ung og dum den gongen..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He he. Mercedes har eg faktisk lest, for lenge sia... Har planar om å lese meir av Hovland, han er ein av forfattarane som gjer meg dårleg samvit...

Nei, stryk ikkje Fuglane ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dårleg samvit? Kva er det for noko tull! ;) Men bra du vurderer Hovland lesing!

Vær i alle fall så anstendig at du stryker Duun! Han bør ikkje stå på nokon si toppliste.. (etter mitt syn)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

No har eg lest Sveve over vatna. Tusen takk for tipset; eg har hatt nok ei herleg leseoppleving ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Svært så streng du er i dag ;) Men nei, eg er sta nok til å la han stå :P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Foreslår Vinterhjerte av Siri M. Kvamme, om du ikke allerede har lest den. En favoritt hos meg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Ingunn SJarmo LarsenelmeStig-Ivar StellanderOleMonica StubkjærkntschjrldNinaMarie HolterBertyTonesen81Beathe SolbergNina M. Haugan FinnsonFiolTrude JensenTonjeMonaBLIngeborg GRufsetufsaMerethe SolstadHeidi Nicoline ErtnæsJulie StensethINA TORNESIdasvarteperPirellisveinMarianne  SkageTove Obrestad WøienReadninggirl20Morten MüllerDemeterLinn HaugHarald KLinda RastenJohn LarsenHildaHilde Merete GjessingLilleviIreneleser