Skammen

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.97 (205 terningkast.)

907 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Tvillingsøsteren sørger for å få Idun Hov innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun har utgitt ni bøker, og har en historie å fortelle. Familiekrøniken som dekker det 20. århundre og to kriger, handler om ulovlig kjærlighet, lengsel uten grenser, om hendelser og mennesker, og om et liv der aksepterte verdier ses fra nye vinkler.

Omtale fra forlaget

Et menneske uten tilhørighet, en skamplett på sin familie. En som ser oppbruddet og avskjeden som sine sanneste handlinger. En som streifer om og gjerne ruser seg når hun får anledning til det. Hun heter Idun Hov, har utgitt ni bøker, er tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus av sin tvillingsøster, har en stor frihetslengsel, merkelige kunnskaper og et skarpt og vittig intellekt. Og ikke minst: Hun har en historie å fortelle. En familiekrønike som dekker vårt århundre og to kriger. Det er dessuten et nokså uvanlig liv Idun kan berette om, fra sin innesperrede tilværelse. Om ulovlig kjærlighet og unevnelig lengsel, om merkverdige hendelser og mennesker, om et liv der aksepterte verdier blir sett fra nye vinkler. For Skammen mottok Bergljot Hobæk Haff både Brageprisen og Kritikerprisen for beste roman i 1996. Den har blitt en av de største norske romansuksesser på 1990-tallet. «Haff er den største siden Bjørneboe.» Kjell Olaf Jensen, Arbeiderbladet(Terningkast 6) «Fantastisk familiedrama.» Tinic Talén, VG«Hun har fått nesten alt mulig av norske litterære priser. For denne prakt- og kraftprestasjonen må det gjerne komme flere.» Svein Johs Ottesen, AftenpostenBergljot Hobæk Haff er født i Botne i Vestfold i 1925. Etter artium i Sandefjord og lærerskole i Oslo, reiste hun til Danmark, hvor hun bodde i 24 år. Siden sin debut i 1956 har Hobæk Haff alltid gått nye veier i bøkene sine, og markert seg som en svært kunnskapsrik og språklig elegant forteller. Hun har med sin siste roman, Sigbrits bålferd (1999), i alt gitt ut tretten romaner.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788205270671

EAN 9788205270671

Serie Månedens bok

Språk Bokmål

Sider 422

Utgave 4

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen. Voksen 1996 Riksmålsprisen. Voksen 1996 Brageprisen Skjønnlitteratur 1996

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

66 86 37 13 3 0

Bokomtaler

Glitrende godt skrevet, språklig og grammatikalsk så gjennomført og korrekt, i en svært bredt anlagt slektskrønike med annen verdenskrig og dens sammenbrudd som går ut over et uskyldig barn som må bære skammen over noe hun neppe den gang kan ha noen forståelse for eller meninger om. Boken spenner helt fra slutten av første verdenskrig, via aksens sentrum: den andre verdenskrig og helt til Palestina - Israel striden i nyere tid. Men sentrert om konsekvensene for dem som var på tapernes side etter nazismens sammenbrudd i Norge.Og som for et uskyldig barn kom til å bære med seg siden i livet, kriser, rusmisbruk, tvangsinnleggelse på psykiatrisk sykehus i en tid hvor denne institusjon var synonymt med galehus.
En begavet kvinneskjebne som drives ut på reiser- like meget utover i verden som innover i seg selv.
Et flott grep i å drive handlingen fremover-og skiftevis bakover gjør forfatteren ved at historien formidles til oss av tre forfattere, bokens hovedperson både i jeg form, og av en forteller som skriver om henne og andre i 3.person og hennes far som også skriver i jeg-form via dagbøker.
Kjærlighet, særlig den som er forbudt etter kristen moral, og den er det mye av, skjønt å kalle dette moral?- Hat, snakk bak andres rygg, misunnelse,griskhet, overgrep , alt nesten for realistisk beskrevet slik at smerten blir til å ta og føle på. Den ennå ikke voksne Idun Hov bærer den skam som andre burde bære. De som skulle skamme seg gjør det slett ikke! Og videre påtar Idun Hov seg hele familiens skam over ikke å ha forsvart sin far under rettssaken. En kvinneskjebne så urettferdig behandlet av sine omgivelser. En begavet kvinne som skriver bøker. Bøker som folk leser!

En bok som faktisk er uhyggelig aktuell i dag i den mer og mer avdekkende debatten om hvem som svek landet, de som bar NS-nålen og ble straffet, og de som profitterte på krigen ved å arbeide for tyskerne. osv osv.
Men for all del, les den heller selv. Gjør deg selv den tjenesten!

Godt sagt! (9) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

 • Gud har fått en bestilling på tvillinger og må i gang med å skape. Det skulle jo være en lett sak for en som har skapt en hel verden, men likevel litt mer vrient enn når han bare skal skape et menneske om gangen. Han tar frem det beste materialet han har, fin myk silkehud, gylne hårstrå , klare øyne, muskler og knokler som aldri har vært brukt før.
  Skal vi se, mumler han i skjegget mens han sitter og prøver seg frem . Det skal jo være tvillinger, men pass nå likevel på at de ikke blir som to dråper vann. Slett ikke verst , sier han til seg selv da Urd er fiks ferdig , og det grøvste er overstått med Idun. Oppskriften er god , men jeg blir nødt til å finne på noe nytt før jeg slipper fra meg den andre. Det er jo det som er det guddommelige , å få det til å likne uten å etterlikne.
  Han sitter og grunner en liten stund, før han vet hva som skal til. Så tar han og knar Idun-ansiktet en siste gang, lager et smilehull det ene kinnet, løfter en anelse på det ene øyebrynet og trekker underleppen litt frem. Tør jeg våge det, spør han seg selv da han kommer så langt som til øynene. Jovisst tør jeg, jeg er jo Gud, svarer han og finner fem de mest strålende øyeeplene han har, det ene blått og det andre brunt. Da han har satt dem på plass, nikker han fornøyd og ler litt bak sin store hånd før han puffer henne utfor skyen.
Godt sagt! (13) Varsle Svar

"Forfatterinnen Idun Hov har sin egen tone", sto det , " og den likner til forveksling summetonen".

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Det er det vi ikke forstår som gjør oss klokere.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Et sanatorieopphold var alt på tale da Spanskesyken kom og løste problemet på en mer gjennomgripende måte.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Så er jeg hjemme igjen , halvgammel og med knekket livsmot, finner meg et midlertidig tilholdssted og innlosjerer meg så smått i håpløsheten .

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (19) Varsle Svar

Det finnes mange gode bøker som har kommet ut for noen år siden. De fleste av disse er bare tilgjengelig på bibliotekene.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Alle disse bøker som kom inn i mit hjem, lite visste jeg at de skulle forbli uleste... Men i år, dere. I år skal jeg komme meg igjennom en liten brøkdel!

Ingen umulighet, langt i fra, samtlige bøker ØNSKER jeg å lese. Det er et bra utgangspunkt!

Vel. Utenom Silmarillion. Den gir meg akutt angst.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Renhetens pris" av Bergljot Hobæk Haff
 • "Sigbrits bålferd - roman" av Bergljot Hobæk Haff
 • "Den evige jøde - roman" av Bergljot Hobæk Haff
 • "Elsi Lund" av Bjørg Vik
 • "Menneskenes hjerter - Sigrid Undset - en livshistorie" av Tordis Ørjasæter
 • "En egen musikk" av Vikram Seth
 • "Poplene på St. Hanshaugen" av Bjørg Vik
 • "Små nøkler store rom - roman" av Bjørg Vik
 • "Sin mors datter" av Marilyn French
 • "Der vi engang gikk" av Kjell Westö
 • "Det blødende hjerte" av Marilyn French
 • "Sabina - biografisk roman" av Karsten Alnæs
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver